DEČAK S VRAČARA NIJE JEDINI MALOLETNI UBICA! Prošle godine dva deteta uzimala živote: U 2022. čak 754 krivične protiv 927 mladih
Foto: Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

CRNA STATISTIKA

DEČAK S VRAČARA NIJE JEDINI MALOLETNI UBICA! Prošle godine dva deteta uzimala živote: U 2022. čak 754 krivične protiv 927 mladih

Crna Hronika -

O ovoj temi u jutarnjem programu Kurir TV Redakcija s voditeljkom Oljom Lazarević razgovaraće Jasmina Puhača, zamenica načelnika Odeljenja u službi za suzbijanje kriminala MUP-a Srbije i Zora Dobričanin, advokatica.

Tokom prošle godine podnete su 754 krivične prijave, kojima je obuhvaćeno 927 maloletnika i dece, procesuirani su čak i zbog otmica, zlostavljanja, mučenja, prinuda i ugrožavanja sigurnosti - podaci su Odeljenja za maloletnike, Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Trinaestogodišnji dečak koji je 3. maja počinio masakr u školi na Vračaru, kao i njegov vršnjak koji je prekjuče u jednom selu nadomak Zrenjanina sekirom teško povredio svog prijatelja (17) i njegovu majku, koji se bore za život, nažalost, nisu jedini maloletnici koji su počinili teško krivično delo.

Deca, koja su počinila ove jezive zločine, uznemirila su javnost i otvorila mnoga pitanja u našem društvu. Iako se zlodelo kakvo je počinio učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar" nikada ranije nije desilo u Srbiji, statistika o deci počiniocima krivičnih dela nije ohrabrujuća, a on nije jedini maloletni ubica u našoj zemlji.

dečak koji je počinio masakr na Vračaru
dečak koji je počinio masakr na Vračarufoto: Nenad Kostić, Nemanja Nikolić, Petar Aleksić, Privatna arhiva

Prema podacima Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Odeljenja za maloletnike, tokom 2022. godine podneto je ukupno 754 krivičnih prijava, kojima je obuhvaćeno 927 maloletnika i dece.

- Zločin koji je počinio dečak u školi na Vračaru jeste najmonstruozniji, ali ako pogledamo podatke od prošle godine, dva maloletnika su izvršila ubistvo, dok je njih 24 oštećenima nanelo teške telesne povrede. Sedmorica maloletnika učestvovalo je u tučama, a njih 23 dobilo je krivičnu prijavu za nanošenje lakih telesnih povreda - između ostalog navodi se u statistici ovog tužilaštva.

dečak koji je sekirom teško povredio druga i njegovu majku koji se sada nalaze u kritičnom stanju
dečak koji je sekirom teško povredio druga i njegovu majku koji se sada nalaze u kritičnom stanjufoto: Printscreen/Facebook

Tokom prošle godine, maloletnici su procesuirani čak i zbog otmica, zlostavljanja, mučenja, prinude i ugrožavanja sigurnosti. Protiv 10 maloletnika podnete su krivične prijave za krivično delo protivpravno lišenje slobode.

- Jedan maloletnik se tereti za otmicu, dok čak 17 delikvenata ima prijavu za prinudu. Za zlostavljanje i mučenje teretilo se 12 maloletnika - piše u izveštaju, a 21 maloletnik se tereti za ugrožavanje sigurnosti.

- Petorica maloletnika procesuirano je zbog silovanja, dok njih šest ima obljubu nad detetom. Čak 13 maloletnika se tereti za nedozvoljene polne radnje, a pet za polno uznemiravanje.

Pojačani nadzor i dom

Maloletni prestupnici ubedljivo su najbrojniji kada je reč o krađama, gde ih ima čak 185, a za teške krađe krivičnu prijavu dobilo je 125 mališana.

Beograd, Više javno tužilaštvo u Beogradu, Srbija
foto: Kurir

- Što se tiče nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga tereti se 37 maloletnika, a za neovlašćeno držanje droge prijave su podnete protiv 173 maloletnika. S druge strane, 18 dece je dobilo prijavu jer su uživaoci opojnih droga - pokazuju zabrinjavajući podaci.

Odlukom Višeg suda u Beogradu tokom 2022. godine, doneto je šest rešenja o izrečenim merama prema maloletnim prestupnicima.

- Rešenje o izrečenim merama upozorenja sudski ukor prema 54 maloletnika i posebne obaveze prema 98 maloletnika. Kada je reč o rešenju pojačanog nadzora od strane roditelja, staratelja prema 20 maloletnika i od strane organa staratelja prema 44 prestupnika - navodi se u statistici.

maloletnici po statistici često dobijaju prekšaje
maloletnici po statistici često dobijaju prekšaje foto: Nenad Kostić

Imamo i 52 maloletnika koji su upućeni u vaspitnu ustanovu u vaspitno-popravni dom i to rešenjem o zavodskim vaspitnim merama.

- Presuda o kazni maloletničkog zatvora doneta je prema dva maloletnika, dok je rešenja o određivanju pritvora doneta prema 39 delikvenata - stoji između ostalog u statistici Odeljenja za maloletnike, gde se dodaje:

- Rešenje o obustavi postupka kad nije celishodno izreći maloletniku kaznu ili vaspitnu meru prema 49 prestupnika.

Lažna dokumenta

Dvojica falsifikovala saobraćajne isprave!

Dva maloletnika su čak falsifikovala saobraćajne isprave, dok je jedan delikvent dobio krivičnu prijavu za poseban slučaj falsifikovanja isprave.

- Ugrožavanje javnog saobraćaja prijavu je dobilo devet maloletnika, dok je protiv njih šest došla prijava teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja - stoji u statistici.

Prijave

Čak 71 odgovara za nasilničko ponašanje

Sedmoro delikvenata dobilo je prijavu za napad i sprečavanje službenog lica u vršenju dužnosti.

- Statistika pokazuje i da je čak 71 maloletnik ima prijavu za nasilničko ponašanje, dok samo jedan na sportskim priredbama ili javnom skupu. Čak pet maloletnika je kod sebe imalo oružje i eksplozivne materijale.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track