PALA BELGIJSKA ĆELIJA KAVAČKOG KLANA: Njihove slike sa Skaja šokirale istražitelje, pozirali sa BRDOM PARA I KOKAINOM
Foto: Sky ECC

preti im 20 godina zatvora

PALA BELGIJSKA ĆELIJA KAVAČKOG KLANA: Njihove slike sa Skaja šokirale istražitelje, pozirali sa BRDOM PARA I KOKAINOM

Crna Hronika -

Vođama ogranka kavačkog klana u Belgiji, Bojanu R. i Desimiru B., kao i njihovim saradnicima, sudi se u Antverpenu zbog šverca kokaina i pranja velikih suma novca.

Oni su, kako se saznaje, otkriveni kada su otvorene poruke koje su razmenjivali preko Skaj aplikacije, a koje je presrela policija u Belgiji.

Milionske transakcije

- Istraga je dugo trajala, jer je policija dobila informaciju o stanu u Antverpenu u kome su Istočni Evropljani držali velike sume novca. Ispostavilo se kasnije da su stan koristile dve odvojene organizacije - grupa sa Balkana i jedna manja albanska organizacija, koja se uglavnom bavi plantažama kanabisa - naveli su belgijski mediji.

Bojan R., Desimir B., Belgija
foto: Sky ECC

Nekoliko dana pre velike operacije "Nebo" u martu 2021, policija je izvršila raciju na tri adrese i tada je pripadnicima kavačkog klana zaplenjeno ukupno 350.000 evra u gotovini, a sumnja se i da su imali milionske transakcije.

- Kavačka organizacija je imala jasnu hijerarhiju, zahvaljujući kojoj je realizovano najmanje osam transporta droge i na veliko prala kriminalni novac. Na vrhu je bio Desimir B., koji se smatra jednim od međunarodnih vođa klana, tačnije belgijske ćelije klana, i koji boravi najverovatnije u Dubaiju. Prema podacima iz tužilaštva, Desimir je organizovao transport droge između Južne Amerike i Antverpena gde je kontrolu imao Bojan R., koji je bio stanar jednog od stanova gde je pronađen novac - navode tamošnji mediji:

- Za Desimira B. traženo je 12 godina zatvora i njemu se sada sudi u odsustvu, a Bojan R. je nedavno osuđen na osam godina robije, ali ova presuda nije još postala pravosnažna.

Bojan R., Desimir B., Belgija
foto: Sky ECC

Kako su naveli belgijski mediji, Bojanova devojka i saradnici osuđeni su na kazne od tri do pet godina zatvora, a trojica navodnih članova albanske organizacije osuđeni su na tri godine i četiri meseca.

Fotografije kao dokaz

Tokom suđenja, Državno tužilaštvo u Belgiji kao dokaz je iznelo i fotografije na kojima pripadnici klana poziraju sa novcem i kokainom. Antverpen je, inače, jedna od najpopuilarnijih luka u koju pristiže kokain i pripadnici kavačkog klana je neretko koriste za prijem zabranjene robe iz Južne Amerike i Afrike.

Bojan R., kako prenose belgijski mediji, snimao se i slikao kako sa svojom devojkom broji gomile novca, a onda je pozirao i u fluorescentnoj narandžastoj jakni dok se iza njega vidi morski kontejner u kome se nalazi mašina sa naslaganim blokovima kokaina.

- Preko Skaja su slali slike na kojima se vidi sto pun gotovine, torbe za kupovinu sa hrpama novčanica i fotografije oružja - navelo je tamošnje tužilaštvo i dodalo da nikada do sada tako nešto nisu videli.

Mreža kriminala

Organizovana kriminalna grupa poznata kao kavački klan, koji je nastao u Crnoj Gori i na čijem čelu je, kako se sumnja, odbegli Radoje Zvicer, svoje ogranke ima po čitavoj Evropi.

- Najpoznatije njihove ćelije su bile u Srbiji i Sloveniji, a svoje ljude imaju u Turskoj i Španiji. Srpska ćelija, kako se sumnja, bio je klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji su pripadnici uhapšeni u februaru 2021 - podseća izvor Kurira. Takođe, njihovi saradnici su i u Južnoj Americi i Africi.

Kurir.rs - D.A.

Bonus video:

04:34

RAT DO ISTREBLJENJA?! OVO JE VIDAK ČIJE SU SPALJENO TELO NAŠLI U ŠUMARKU: Za nepunu godinu likvidirano 5, kavčani sve suroviji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track