PRITVORENI SUDIJA BACIO MRAČNU SENKU NA VIŠI SUD U NIŠU: Dugovao novac, pa "pozajmljivao" za veštačenje? Prisvojio više od 35.000€
Foto: Nenad Kostić, Shutterstock, Ilustracija

AKCIJA SBPOK I BIA

PRITVORENI SUDIJA BACIO MRAČNU SENKU NA VIŠI SUD U NIŠU: Dugovao novac, pa "pozajmljivao" za veštačenje? Prisvojio više od 35.000€

Crna Hronika -

Mračna senka nadvila se nad niško sudstvo nakon pritvaranja sudije Višeg suda I.B. koji je osumnjičen da je zloupotrebio svoj položaj.

Nema sudije, advokata, pripravnika koji danas ne komentarišu u Nišu jednu vrstu bruke, a o kojoj se do sada ćutalo. U pitanju je sumnja da je iznos od oko 35.000 evra sudija I.B. na najbrutalniji način prisvojio.

- Sumnja se da je on od 1. januara 2014. do 1. novembra 2019. godine, u vreme dok je vršio funkciju predsednika Višeg suda u Zaječaru izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja na taj način što je prekoračio granice svog službenog ovlašćenja, saopštilo je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Policija, P, p
foto: Nenad Kostić

Normalno, ovako šturo sročeno saopštenje nije bilo dovoljno niškoj javnosti tako da se samo nagađa za koje potrebe mu je bio potreban toliki novac.

Reč je, zapravo, o 12 krivičnih predmeta gde se zahtevalo od radnika računovodstva Višeg suda u Zaječaru da mu predaju novac iz sudskog depozita, a koji je bio privremeno oduzet u krivičnim predmetima. Obrazloženje je bilo da se novac preuzima iz razloga veštačenja ili vraćanja licima od kojih je oduzet, preneli su neki mediji.

Izvori tvrde da se u sudu priča da je on bio "dužan nekim osobama", te da se pretpostavlja da je uzimao novac navodno za veštačenje.

- U sudu se najviše priča da je bio dužan nekim osobama koje su za "masnu" kamatu davale novac u zajam i to u Zaječaru. Kako nije mogao da im vrati novac, on je pretpostavlja se, uzimao taj novac navodno za veštačenje i vraćao kamatašima. Verovatno je računao da bolje biti uhapšen. Šta je sa tim novcem radio i zašto se uopšte pozajmljivao, to ovde u Nišu malo ko zna? Poznato je da je birao mlade kolege i koleginice iz advokature u Nišu, da ih je zvao privatno, a ne zbog nekog predmeta i da je pozajmljivao po 200 ili 300 evra. Uvek naglašavajući da mu je strašno neprijatno? To je jedan tih, povučen čovek koji se jedva i čuje dok priča. U poslednje vreme je pustio kosu i nije baš mnogo vodio računa o sebi - ispričali su nam pojedini u niškoj Palati pravde.

Policija, P, p
foto: Ana Paunković

On je u Nišu poznat po tome što je presuđivao za veća krivična dela. Tako je u nedavnom slučaju ubistva jednog niškog privatnika, a za čije su ubistvo bila osumnjičena dva brata, jednog oslobodio krivice dok je drugog osudio na 20 godina i to bez ikakvog obrazloženja, bez ikakvog komentara.

On je pritvoren po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, a u zajedničkoj akciji pripadnika SBPOK i bezbednosne informativne agencije (BIA9).

Kako je navelo tužilaštvo, on se tereti da je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 34.755 evra i 126.540 dinara.

Visoki savet sudstva je u odnosu na ovog sudiju doneo odluku o ukidanju imuniteta.

Osumnjičenom suddiji je određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati nakon cega će uz krivičnu prijavu biti sproveden javnom tužiocu za organizovani kriminal.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja