UHAPŠENI SUDIJA IMA PROBLEM SA KOCKOM? Poznanici pričaju da je dugovao opasnim zelenašima! ADVOKATIMA JE TRAŽIO 200 EVRA NA ZAJAM
Foto: Shutterstock, Ilustracija

UHAPŠENI SUDIJA IMA PROBLEM SA KOCKOM? Poznanici pričaju da je dugovao opasnim zelenašima! ADVOKATIMA JE TRAŽIO 200 EVRA NA ZAJAM

Crna Hronika -

O hapšenju I. B. (54), bivšeg predsednika Višeg suda u Zaječaru i sudije Višeg suda u Nišu, koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja, bruji i u jednom i u drugom sudu, a u tim krugovima se priča da je I. B. zapao u kockarske dugove.

Podsetimo, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u zajedničkoj akciji pripadniika SBPOK i BiA juče je lišen slobode sudija Višeg suda u Nišu I. B. zbog sumnje da je u periodu od 1. januara 2014. do 1. novembra 2019, u vreme dok je vršio funkciju predsednika Višeg suda u Zaječaru, izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja na taj način što je prekoračio granice svog službenog ovlašćenja.

Reč je o 12 krivičnih predmeta gde je zahtevao od radnika računovodstva suda da mu predaju novac iz sudskog depozita koji je bio privremeno oduzet u krivičnim predmetima, sa obrazloženjem da novac preuzima iz razloga veštačenja ili vraćanja licima od kojih je oduzet, a potom preuzeti novac nije uputio na veštačenje niti ga je vratio licima od kojih je privremeno oduzet, već ga je zadržao za sebe, na koji način je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 34.755 evra i 126.540 dinara.

Vrhovni sud Srbije je u odnosu na ovog sudiju doneo odluku o ukidanju imuniteta, a osumnjičenom je određeno zadržavanje.

Kako saznajemo, uhapšeni sudija I. B. je rođeni Zaječarac, i do premeštaja u Niš, živeo je u svom rodnom gradu. Meštani Zaječara, njegove kolege, poznanici, prijatelji, imaju samo reči hvale za njega, ali kažu i da je upao u problem sa zelenašima zbog kockarskig dugova.

hapšenje, lisice, uhapšeni
foto: Shutterstock

- Nažalost pao je u porok kocke. Zaduživao se kod zelenaša, i to ne lokalnih, već ozbiljnih, mafijaških, koji su u stanju da polome i ruke i noge zbog dugova, da dužnika ubiju za primer ostalim osobama koji su se kod njih zadužili. Sudija se u kocku uvukao pre više godina. Čak je prodao i kuću i to prokockao. Nije oženjen, zabavljao se dugo sa ćerkom jednog poznatog zaječarskog ugostitelja, ona je pokušavala da ga izvuče iz kockarskih kandži, borila se da mu pomogne, ali bezuspešno i na kraju ga je zato napustila. Čuli smo da su mu zelenaši pretili na najgori mogući način. Zvali su ga i danju i noću preteći mu, presretali ga, zbog toga je počeo psihički pakao za njega - pričaju nam poznanici uhapšenog sudije.

Kako dodaju, I. B., i kada bude izašao na slobodu, nema gde da se vrati, nema gde da živi, posao je već izgubio, a duguje na hiljade evra i što je najgore, te kamate rastu.

- Nema odakle da vrati novac, nema šta da proda, a tolike pare nemoguće mu je zaraditi. Ne postoji osoba u gradu kojoj nije pomogao, bilo rečima, bilo materijalno. Pošten, temeljan, vredan, tih, skroman. Ali, taj porok mu je došao glave - dodaju.

I u Nišu, gde je ovaj sudija navodno radio poslednje dve godine, šuškaju da je I. B. upao u problem sa kamatišima.

- U sudu se najviše priča da je bio dužan nekim osobama koje su za "masnu" kamatu davale novac na zajam i to u Zaječaru. Kako nije mogao da im vrati, on je pretpostavlja se, uzimao taj novac navodno za veštačenje i vraćao kamatašima. Verovatno je računao da je bolje biti uhapšen nego ubijen - pričaju Nišlije i dodaju:

- Čuli smo i da je privatno zvao pojedine mlađe advokate i da im tražio novac na zajam uvek naglašavajući da mu je strašno neprijatno. Navodno u pitanju su bile sume od 200, 300 evra. To je jedan tih, povučen čovek koji se jedva i čuje dok priča. U poslednje vreme je pustio kosu i nije baš mnogo vodio računa o sebi - ispričali su nam pojedini u niškoj Palati pravde.

On je u Višem sudu u Nišu poznat po tome što je sudio u nekim od medijski praćenih krivičnih predmeta.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track