"UBILI SMO GLAVNE, ALI SAD SE SAM NACRTAO, ŠTETA GA JE ISPUSTITI": Podignuta nova optužnica protiv Zvicera, podstrekavao na zločin
Foto: Privatna Arhiva

crna gora

"UBILI SMO GLAVNE, ALI SAD SE SAM NACRTAO, ŠTETA GA JE ISPUSTITI": Podignuta nova optužnica protiv Zvicera, podstrekavao na zločin

Crna Hronika -

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT) podiglo je 9. juna optužnicu protiv navodnog vođe kavačkog klana, odbeglog Radoja Zvicera, i ostalih zbog planiranja ubistva Milića Minje Šakovića, visokopozicioniranog pripadnika škaljarskog klana.

Zvicer se tereti da je, kao saizvršilac, izvršio krivično delo teško ubistvo putem podstrekavanja, prenosi podgorički Dan.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicer foto: Privatna arhiva

Kako navode, optužnicom su obuhvaćeni i pripadnici kavačkog klana, Radoje Živković, Zvicerov rođak koji se nalazi u pritvoru u Turskoj zbog sumnje da je učestvovao u likvidaciji Jovana Vukotića, vođe škaljarskog klana 8. septembra prošle godine, zatim Milan Vujotić, koji se iz istog razloga kao i Živković nalazi u turskom zatvoru, i još 13 osoba.

Podsetimo, pred podgoričkim sudom je već u toku postupak za planiranje ubistva Šakovića po predmetu u kojem je prvooptuženi Jovan Trkulja iz Obrenovca. Međutim, nakon otkrivanja Skaj komunikacije, SDT je došlo do novih saznaja i za pomenuto ubistvo podiglo još jednu optužnicu.

U optužnici, u koju je portal Dan imao uvid, navodi se da je "optuženi Radoje Zvicer, od druge polovine 2020. godine do marta 2021. godine, na teritoriji Crne Gore i drugih zemalja Evrope, svestan svog dela čije izvršenje je hteo i znajući da je njegovo delo zabranjeno, zajedno sa organizatorom Igorom Božovićem, sa umišljajem podstrekavao druge na izvršenje krivičnog dela teško ubistvo".

Milić Šaković
Milić Šaković foto: Privatna Arhiva

U dokumentu tužilaštva se, kako piše Dan, navodi da su Zvicer i Božović sebiodredili jasne zadatke.

- Okrivljeni Radoje Zvicer za sebe je odredio da planira izvršenje pojednih krivičnih dela, da sam i preko drugih lica, vrbuje osobe za pripadnike kriminalne organizacije, da obezbeđuje novac za izvršenje krivičnih dela, da određuje koji će pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije biti ubijeni, da u tom cilju sam ili da preko drugih pripadnika kriminalne organizacije nabavlja oružje, da određuje na koji način će se ukloniti tragovi o izvršenom krivičnom delu, da vrši nadzor i kontrolu pripadnika kriminalne organizacije, dok je organizator kriminalne organizacije Igor Božović za sebe odredio da planira izvršenje pojedinih krivičnih dela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena, da sam i preko drugih pripadnika kriminalne organizacije vrbuje lica za pripadnike, da vrši koordinaciju praćenja lica koja treba lišiti života i njihovih navika, da prikuplja podatke o preduzetim aktivnostima članova kriminalne organizacije - navodi su optužnice.

RAdoje Živković
RAdoje Živkovićfoto: MUP Srbije

Tužilaštvo navodi da je "u cilju lišenja života oštećenog sada pokojnog Milića Šakovića iz bezobzirne osvete, kako bi suprostavljenu kriminalnu organizaciju oslabili i lišili života više lica-njihovih pripadnika radi prevlasti, u periodu od oktobra 2020. godine do marta 2021. godine, navodio i uticao na okrivljenog Milana Vujotića i druge za sada neidentifikovane članove kriminalne organizacije da oštećenog, sada pokojnog Milića Šakovića liše života, pa je tako okrivljeni Radoje Zvicer u toku oktobra i novembra 2020. godine i januara 2021. godine, putem aplikacije za zaštićenu komunikaciju Skaj, u više navrata članu kriminalne organizacije okrivljenom Milanu Vujotiću poslao pisane poruke da je neophodno lišiti života više pripadnika suprostavljene kriminalne organizacije, između kojih i oštećenog sad pokojnog Milića Šakovića".

Milan Vujotić
Milan Vujotićfoto: Police Turkey

- Dok je organizator Igor Božović podstrekavao na izvršenje teškog ubistva na štetu oštećenog sada pokojnog Milića Šakovića, člana kriminalne organizacije, okrivljenog Dragana Kneževića, šaljući mu u toku januara 2021. više pisanih poruka, u kojima je navodio "da su ubili glavne iz suprostavljenog kriminalnog klana, ali da ih ne smeju potceniti i da trebaju najjače udariti, te da se Milić Šaković nacrtao, i da ga je šteta ispustiti", da bi okrivljeni Milan Vujotić, nakon što je prihvatio naloge organizatora kriminalne organizacije, okrivljenog Radoja Zvicera, dana 23. 02. 2021. godine, izvestio organizatora Igora Božovića o preduzetim aktivnostima u cilju izvršenja krivičnog dela teško ubistvo na štetu Šakovića, obaveštavajući ga da član kriminalne organizacije, koji je zadužen za izvršenje ubistva, vrši uvežbavanje upotrebe vatrenog oružja - navodno piše u optužnici.

Zatim je, dodaje SDT, Milan Vujotić u više navrata obaveštavao okrivljenog Radoja Zvicera o preduzetim radnjama od strane drugih pripadnika kriminalne organizacije, povodom lišenja života iz bezobzirne osvete oštećenog.

- Okrivljeni Radoje Zvicer mu je tako dana 06. 02. 2021., u 10:22:53 časova, poslao poruku: "To je dobro, ali treba sve to nositi u čauru, obavezno zatvoriti prozor posle", pri čemu su okrivljeni Aleksandar Paunović i Stevan Kraljević, prihvatili da postupaju po uputstvima prenešenim od pripadnika kriminalne organizacije okrivljenog Milana Vujotića, da u cilju lišenja života oštećenog prate kretanje i prikupljaju informacije o njegovim životnim navikama, a zatim ga neposredno ili preko drugih pripadnika kriminalne organizacije o tome obaveštavaju, nakon čega je okrivljeni Milan Vujotić tako prikupljene informacije o kretanju, životnim navikama oštećenog, u cilju njegovog lišenja života, prosledivao okrivljenom Zvicer Radoju, tako što mu je poslao više tekstualnih poruka kojima ga je obaveštavao da član određen za neposrednog izvršioca krivičnog dela teško ubistvo, vežba upotrebu vatrenog oružja, te više slikovnih poruka na kojima se vidi vatreno oružje namenjeno za lišenje života sada pokojnog Milića Šakovićaa, i više fotografija na kojima je bio oštećeni - navodi SDT.

Zatim, kako se dalje precizira, "Jovan Trkulja i Nikola Mirić, dana 09.03.2021. godine iz iznajmljenog stana u naselju Zlatica krenuli su u izvršenje krivičnog dela".

Luka P.
Luka P. foto: Privatna Arhiva

- Tako što su sa kombi vozilom bele boje, u koji su smestili motocikl marke "honda" na kome su bile prikačene lažne tablice došli do vozila marke BMW, na kome su takođe bile prikačene lažne registarske oznake, i u kome su se već nalazila sredstva za izazivanje požara, i to više kanistera benzina, 13 pakovanja hepo kocki, sporogoreći štapin sa kesicom baruta na vrhu štapina, kako bi nakon izvršenog krivičnog dela zapalili stan iz koga bi pucali u oštećenog, a kasnije i vozila koja su koristili, te na taj način uklonili sve tragove i dokaze o izvršenom krivičnom delu, a sa kojim vozilom su trebali da dođu u stan odakle su trebali da liše života oštećenog, sada pokojnog Šaković Milića, kada su u daljim radnjama sprečeni od strane službenika Uprave policije koji su ih lišili slobode - navodi su optužnice.

Podsetimo, Milić Minja Šaković, visokopozicionirani pripadnik škaljarskog klana ubijen je nekoliko meseci kasnije, tačnije u junu 2022. godine u kafiću u budvanskom Starom gradu. Njemu je egzekutor prišao s leđa i maskiran u prosjaka, izvadio pištolj iz torbice i izrešetao ga. Potom je pobegao i za njim se traga, a crnogorska policija je saopštila da tragaju za Beograđaninom Lukom P. zbog sumnje da je počinio ovu likvidaciju. Kao pomagač Luki P., označen je Kragujevčanim Duško Tanasković, koji je u avgustu 2022. godine uhapšen na Pagu u Hrvatskoj nakon što je, kako se sumnja, likvidirao Gorana Vlaovića, takođe pripadnika škaljarskog klana.

(Kurir.rs - Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track