Gnjilanskoj grupi za  ubistvo Srba 116 godina zatvora

Presuda

Gnjilanskoj grupi za ubistvo Srba 116 godina zatvora

Crna Hronika -
Prvooptuženi Aguš Memiši, koji je nedavno pretio osvetom zameniku tužioca za ratne zločine, osuđen je na 12 godina zatvora

BEOGRAD - Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je 11 pripadnika "gnjilanske grupe" OVK na ukupno 116 godina zatvora, jer su od početka juna do kraja decembra 1999. godine do smrti mučili namanje 47 lica mahom Srba i nealbanaca, od kojih se 32 lica i danas vode kao nestala.

Prvooptuženi Aguš Memiši, koji je nedavno pretio osvetom zameniku tužioca za ratne zločine, osuđen je na 12 godina zatvora.

Nazif i Ahmet Hasani osuđeni su na 13 godina, Faton Hajdari na 10 godina, Samet Hajdari na 15, Ferat Hajdari na osam godina zatvora, Kamber Sahiti takođe na osam godina, a Seliman Sadiku i Burim Fazliju na 12 godina zatvora.

Šefket Musliju, Sadik Aliju osuđeni su u odsustvu na pet, odnosno osam godina zatvora, pošto su u bekstvu.

Optužbi su oslobođeni Šemsi Nuhiju, kao i još petorica optuženih koji su u bekstvu - Fazlija Ajdari, Redžep Aliji, Šaćir Šaćiri, Idriz Aliji i Ramadan Halimi.

Predsednica sudskog veća Snežana Nikolić Garotić, obrazlažući presudu rekla je da su osuđeni krivi što su kao pripadnici OVK, od početka juna do kraja decembra 1999. godine, surovo, do smrti mučili 47 osoba, dok je najmanje 147 ljudi protivpravno uhapšeno, mučeno, a zatim pušteno.

Sudija se posebno osvrnula na mučenje i silovanje dve zaštićene svedokinje u tom postupku, detaljno navodeći koja su sve zverstva osuđeni počinili nad njima.

Osuđeni su, takođe, nanosili velike patnje i pljačkali imovinu stanovništva.Pripadnici OVK koji su danas osuđeni oglašeni su krivim za ubistvo 47 žrtvava, dok se ostalim pripadnicima gnjilanske grupe koji se ne nalaze na optužnici tužilaštva za ratne zločine "na dušu stavlja" mučenje i zarobljavanje najmanje 148 lica.

Apelacioni sud u Beogradu je u decembru 2011. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je devet pripadnika OVK osudeno na ukupno 101 godinu zatvora i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno sudenje.Suđenje toj grupi objedinjeno je odlukom suda u martu 2012. godine, posle ukidanja presude i odluke da se beguncima sudi u odsustvu.

Vekarić: Žalićemo se na oslobađanje šest pripadnika OVK

Tužilaštvo za ratne zločine zadovoljno je osuđujućim delom današnje presuda protiv članova gnjilanske grupe OVK ali će se žaliti na deo presude kojom je oslobođeno šest optuženih, izjavio je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić je novinarima ispred Specijalnog suda, nakon izricanja presude, rekao da nijedna presuda nije dovoljna satisfakcija za žrtve takvih zločina.

Vekarić je istakao da je to bilo suđenje visokog rizika, "sa visokom temperaturom u sudnici". Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track