"TRAŽE OD MENE DA LAŽNO OPTUŽIM ČLANOVE KLANA" Đurić dostavio pismo, tvrdi da se vrši pritisak na njega da bude 4. svedok-saradnik
Foto: Kurir

suđenje klanu belivuk-miljković

"TRAŽE OD MENE DA LAŽNO OPTUŽIM ČLANOVE KLANA" Đurić dostavio pismo, tvrdi da se vrši pritisak na njega da bude 4. svedok-saradnik

Crna Hronika -

Nemanja Đurić rekao u Specijalnom sudu "da mu je uručeno anonimno pismo iz koga se jasno može videti kako neko vrši pritisak na njega"

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je nastavljeno suđenje klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića na kome su iznesene primedbe okrivljenih na iskaze svedoka-saradnika, a optuženi Nemanja Đurić naveo je i da je dobio anonimno pismo.

Nije da se žalim

Na poslednja četiri ročišta optuženi su izneli primedbe na račun izjava Bojana Hrvatina, Nikole Spasojevića i Srđana Lalića "da su dojučerašnje saradnike izdali i odali sve krvave tajne klana zbog blaže kazne i sklopili sporazum s Tužilaštvom za organizovani kriminal".

belivuk i miljković
belivuk i miljkovićfoto: Dado Đilas, Stefan Stojanović, Ana Paunković

Đurić, koji se tereti da je kao deo klana učestvovao u nekoliko surovih likvidacija, rekao da mu je uručeno pismo iz koga se jasno može videti kako neko vrši pritisak na njega kako bi optužio članove klana, svoje saradnike za nedela koja, navodno, nisu počinili. O samom pismu govorio je na kraju svog izlaganja za govornicom najveće sudnice u Ustaničkoj ulici.

- Nije da se žalim, ali je meni stiglo neko pismo kojim se pokušava da se izvrši pritisak na mene - rekao je Đurić, a zatim pojasnio:

- Ne verujem da je prošlo mimo vas (aludirajući na sud i tužilaštvo, prim. aut.), tražim da se utvrdi ko ga je poslao.

Okrivljeni je zatim naveo i da zahteva od osobe koja mu je uputila pismo da mu da priliku da odgovori na njega.

miljković i belivuk
miljković i belivukfoto: Dado Đilas, Zorana Jevtić, Nenad Kostić

- Onaj koji mi je poslao neka pošalje povratnu adresu da pišem i ja njemu. Ne mogu da teretim ljude za neka dela i da priznam nešto što nisam počinio - rekao je na kraju izlaganja Đurić, pre nego što je vraćen na klupu za optužene.

Četvrti svedok

Advokat Nikola Jerković zatražio je da tužilaštvo proceni da li je nadležno za pismo o kome priča Đurić.

belivuk i miljkovic za govornicom
belivuk i miljkovic za govornicomfoto: Privatna Arhiva

S druge strane, Veljko Belivuk je pre nedelju dana, tačnije drugog dana svog izlaganja, obelodanio da još jedan njegov dojučerašnji prijatelj planira da postane svedok-saradnik.

- Sada ću vam reći nešto, znamo da spremate novog, četvrtog svedoka. Izvodite jednog po jednog okrivljenog i gledate ko će vam biti svedok i ispričati sve ono što ova trojica nisu. Kao fol, ide kod lekara, psihijatra, sve mi to znamo. Ali ono što je ključno jeste da se taj svedok nećka, jer mu je puno 18 godina za dela koja navodno treba da prizna, pa hoće manje godina za dela koja se nisu desila - rekao je tada Belivuk.

kuća strave u ritopeku
kuća strave u ritopekufoto: Ana Paunković, Zorana Jevtić

Ostaje sumnja da li je Belivuk tada, između ostalog, aludirao na Nemanju Đurića kao potencijalnog svedoka kog vrbuje tužilaštvo. Tokom dosadašnjeg suđenja u jednom trenutku spekulisalo se i o tome da bi vlasnik klanice u Ritopeku Vlada Draganić mogao da bude svedok-saradnik, ali to nije realizovano. Draganić je prekjuče najavio da ima primedbe na iskaze svedoka okrivljenih, ali je juče odustao.

nebojša janković
nebojša jankovićfoto: Printscreen YT

Inače, na kraju jučerašnjeg suđenja Belivuk, Đurić i Nebojša Janković otkazali su punomoćje svojim advokatima jer je kako su naveli, to njihov vid borbe protiv nepravde koja im je učinjena. Pre nego što je sudija Vinka Behara Nikčević saopštila da je suđenje završeno, Đuriću je vratila pismo i fotografije koje je nakon izlaganja dostavio, a za koje je prethodno rekao "da su pritisak na njega da postane četvrti svedok-saradnik".

- Pogledali smo i preduzeli mere - rekla je sudija, pre nego što je najavila da se zakazana ročišta za danas i sutra odlažu.

Marko Miljković

Objekat krivičnog dela je telo, a telo nemamo

Drugookrivljeni Marko Miljković je rekao da je i sam "vršio neka istraživanja" i da je zaključio da iz "tragova krvi ne može da se zaključi da li je tragove krvi ostavilo lice koje je mrtvo ili živo".

miljkoivć i belivuk
miljkoivć i belivukfoto: Nemanja Nikolić, MUP RS

- Da bi postojalo krivično delo, moramo da imamo obdukcioni zapisnik, kako je došlo do smrti nekoga. Ja tvrdim ovde da krivično delo nemamo, objekat krivičnog dela je telo, a telo nemamo, imamo neki imaginarijum da smo ljude mleli, to može svako da ispriča - ponovio je Miljković u sudnici Specijalnog suda ranije iznetu tezu "nema tela, nema dela".

(Kurir.rs - Ekipa Kurira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track