DRŽAVNI PRVAK OBUČAVAO KAVČANE DA RUKUJU DRONOM ZA UBISTVO VUKOTIĆA U SPUŽU: U CG uhapšen instruktor za upravljanje letilicom
Foto: Prinstcreen

šok

DRŽAVNI PRVAK OBUČAVAO KAVČANE DA RUKUJU DRONOM ZA UBISTVO VUKOTIĆA U SPUŽU: U CG uhapšen instruktor za upravljanje letilicom

Crna Hronika -

Državni prvak u padobranstvu Saša Dragojević deo je ekipe koja je tokom 2020. godine planirala ubistvo dvojice pripadnika organizovane kriminalne grupe - Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića, tvrde iz crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Kako prenose Vijesti, taj službenik podgoričke javne administracije, uhapšen je 6. jula sa još dve osobe pod sumnjom da je deo višečlane mafijaške organizacije kojom je rukovodio vođa kavačkog klana Radoje Zvicer.

Dragojević je deo podgoričke Službe zaštite i spasavanja i instruktor je za upravljanje dronovima.

Jovan Vukotić
Jovan Vukotić foto: Privatna Arhiva

U već potvrđenoj optužnici navodi se da je deo Zvicerove ekipe obučavan kako da dronovima prenese eksplozivne naprave i fizički likvidira pripadnike škaljarskog klana.

"Vijestima" nije potvrđeno da li se Dragojeviću na teret stavlja da je "kavčane" obučavao da pilotiraju dronovima. U tužilačkom aktu piše da je Filip Knežević prošao taj kurs.

- Da izvršava naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije da zajedno sa, za sada, nepoznatim pripadnikom kriminalne organizacije, koji na aplikaciji Skaj koristi nalog sa šifrom uvežbava upravljanje dronovima, kako bi se potom na njima postavila eksplozivna sredstva - bombe, i kako bi iste koristio kao sredstvo za lišenje života lica od interesa za kriminalnu organizaciju, za vreme dok se ista nalazi u pritvoru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, kao i da vrši druge radnje koje su mu određene od strane organizatora kriminalne organizacije - stoji u optužnici.

Zvicer i Kašćelan
Zvicer i Kašćelan foto: Privatna Arhiva

Portparol i tužilac SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da su, osim Dragojevića, kao deo iste grupe, uhapšeni i Boris Pejović i Borko Bešović. Krivična prijava podneta je i protiv Zvicerovog rođaka Radoja Živkovića zvanog Žuti. Njima je nakon saslušanja u tužilaštvu određeno zadržavanje do 72 sata. Dragojeviću, Pejoviću i Bešoviću lisice na ruke stavili su pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja (SPO), u akciji realizovanoj nakon analize Skaj komunikacije, pretresa štek-stanova i garaža "kavčana" u Podgorici.

- Specijalno policijsko odeljenje je, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, lišilo slobode B. B., B. P. i S. D., i protiv njih, ali i protiv R. Ž., koji je u bekstvu, podnelo krivičnu prijavu za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, koja je imala za cilj lišenje života oštećenih J. V., za vreme boravka u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, i J. J., dok je boravio u Kotoru, u zgradi koju su zvali 'Pentagon', u 2020. godini - saopštio je Radonjić.

Tužilac objašnjava da je policija prethodnih dana, u istrazi ubistva Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića, nakon analize materijala s kriptovane Skaj aplikacije, pretresla štek-garaže i kuće kriminalne organizacije kavačkog klana u Podgorici.

spuž, dron
foto: Youtube Printscreen, Profimedia

- I pronašla veliku količinu municije različitih kalibara, opremu za osmatranje, daljinske upravljače za aktiviranje eksploziva, eksplozivne naprave od TNT-a, više pari rukavica, motocikala, teretno vozilo i dva putnička vozila, mikrofon radio-veze, karabin, pušku s optičkim nišanom, dva puškomitraljeza, puške nepoznatih marki, stalke za puške, opremu za sečenje vozila - naveo je Radonjić, a prenose Vijesti.

Hodžić i Spahić ubijeni su 14. oktobra 2020. godine u danilovgradskom naselju Stanjevića rupa. Istražitelji nikada nijesu pronašli njihova tela. Hodžić je slovio za vojnika škaljarskog klana, a Spahić nije imao krivični dosije i nije bio povezan s kriminalnim grupama.

SDT je podiglo optužnicu protiv Zvicera, Milana Vujotića, Slobodana Kašćelana i još 14 osoba, zbog planiranja ubistva sada pokojnih Vukotića i Jovanovića.

Članovima te grupe označili su i Dragana Kneževića, Gorana Vukćevića, Igora Terzića, Danila Bakića, Stevana Kraljevića, Radovana Mujovića, Vladana Lučića, Filipa Kneževića i Ratka Živkovića. Prema dokazima, plan im je bio da Vukotića likvidiraju dok se nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu.

Članovi kriminalne grupe, piše, osmatrali su Vukotića i sobu u kojoj je - sakriveni vegetacijom u odvodni kanal za vodu, čekajući da se pojavi na prozoru, nakon čega su planirali da pucaju u njega iz puške s optičkim nišanom. Oružje za likvidaciju, prema dokazima SDT-a, nabavio je Vujotić. Kao osobe koje su imale zadatak da ubiju vođu "škaljaraca" označeni su Vukćević, Terzić i još jedan za sada nepoznati član kriminalne grupe.

Jovan Jovanović
Jovan Jovanović foto: Privatna Arhiva

Jovanovića su, prvobitno, planirali da ubiju na sedmodnevnom, odnosno četrdesetodnevnom pomenu pokojnom, jednom od vođa "škaljaraca", Igoru Dedoviću, ali se od toga odustalo. Potom su, dodaje se, u aprilu i maju 2020. saznali da se meta ponovo nalazi u Kotoru. Zvicer i Vujotić zahtevali su da se Jovanović likvidira snajperskom puškom, pa je prvi, piše u optužnici, 13. maja 2020, na Skaj aplikaciji poslao poruke: "Štekove dobre naći, pa na motor."

Vukotić je ubijen 8. septembra 2022. u Istanbulu, dok je Jovanović nestao početkom novembra 2020. godine.

(Kurir.rs - Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track