BIZNISMEN IZ ROŽAJA POMOGAO BELIVUKU DA ILEGALNO UĐE U CG: Uhapšen vlasnik preduzeća i kum policajca, određen mu i pritvor!
Foto: Shutterstock, MUP RS

nova saznanja

BIZNISMEN IZ ROŽAJA POMOGAO BELIVUKU DA ILEGALNO UĐE U CG: Uhapšen vlasnik preduzeća i kum policajca, određen mu i pritvor!

Crna Hronika -

Rožajskom biznismenu R. G. određen je pritvor do dva meseca zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju i na taj način pomogao Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću da ilegalno uđu u Crnu Goru.

Prema pisanju crnogorskog Dana, Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je istragu u sklopu koje je sredinom juna ove godine uhapšen privatni preduzetnik iz Rožaja R. G. zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju i učestvovao u kriminalnoj organizaciji te da je pomogao Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću da ilegalno uđu na teritoriju Crne Gore. Radi se o licu koje je vlasnik privatnog preduzeća i koji je u kumovskim vezama sa tadašnjim visokim policijskim funkcionerom iz tog grada.

belivuk i miljković
belivuk i miljkovićfoto: Zorana Jevtić, MUP Srbije

- Sudija za istrage Višeg suda Goran Šćepanović odredio je 10. juna ove godine pritvor R.G., a vanraspravno veće potvrdilo na još dva meseca zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije i članstvo u kriminalnoj organizaciji. Pritvor Rožajcu određen je i produžen zbog opasnosti od bekstva - rekla je za "Dan" portparol tog suda Marija Raković.

Podsetimo, nakon što je R.G uhapšen 9. juna ove godine policija je izdala saopštenje.

- Službenici Specijalnog policijskog odeljenja su, sprovodeći višemesečne intenzivne aktivnosti u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, zbog umešanosti u dvostruko ubistvo u Spužu 2020. uhapsili jednu osobu i podneli sedam krivičnih prijava. Zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije u vezi sa krivičnim delom teško ubistvo putem pomaganja, kao i krivičnog dela nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi odgovaraće D.P, N.P, M.R, V.V, P.Đ, R.G i M.Č - pisalo je u saopštenju.

Iz policije su saopštili da je uhapšen R.G, a da se četiri osobe nalaze u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija zbog drugih krivičnih dela, dok su dve osobe u bekstvu.

adis spahić ubijen
adis spahić ubijenfoto: printscreen Facebook

Specijalno tužilaštvo je pre tri godine pokrenulo istragu, a potom i podiglo optužnicu koju je Viši sud u Podgorici potvrdio prema kojoj su Veljko Belivuk i Marko Miljković u oktobru 2020. godine ušli nelegalno u Crnu Goru i ubili dve osobe u okolini Danilovgrada.

U januaru naredne godine pripadnici kriminalne grupe iz Srbije su boravili u Crnoj Gori iako im je prethodno izrečena mera zabrane ulaska u zemlju iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbednosti.Tokom boravka u Crnoj Gori, Belivuk i Miljković su bili uhapšeni i sprovedeni za Beograd jer je postojala mogućnost da ih likvidira u Tivtu suparnička kriminalna grupa.

damir hodžić
damir hodžićfoto: Privatna arhiva

Belivuk i njegova grupa se nalaze u pritvoru u Beogradu i optuženi su za niz krivičnnih dela: ubistva, otmice, silovanje, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Proširen spisak osumnjičenih

Za ubistvo Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića osumnjičeni su Beograđani Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković i Ratko Živković, a sada je, sudeći prema nekoliko akcija koje je naknadno sproveo SDT, taj spisak proširen na veći broj lica od kojih se neki nalaze u pritvoru zbog izvršenja drugih krivičnih dela, a koji se terete da su dio kriminalne grupe koja je učestvovala u dvostrukoj likvidaciji u oktobru 2020. godine.

(Kurir.rs - Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track