SMRT U MARBELJI NOVO POGLAVLJE U RATU KLANOVA? Posle hapšenja Belivuka i bekstva Zvicera sve se zahuktalo OD 2021. UBIJENO NJIH 5
Foto: MUP RS, LibertasPress

krvavi obračuni

SMRT U MARBELJI NOVO POGLAVLJE U RATU KLANOVA? Posle hapšenja Belivuka i bekstva Zvicera sve se zahuktalo OD 2021. UBIJENO NJIH 5

Crna Hronika -

Za prethodnih godinu i po dana ubijena najmanje četiri visokopozicionirana "škaljarca", a istražitelji otkrivaju i nove zločine koji se vezuju za dve sukobljene kriminalne grupe

Hapšenje kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u februaru 2021. i raspisivanje poternice za vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom, dovelo je do novih kriminalnih obračuna u kojima je žestok udarac zadat šklaljarskom klanu.

Iako su mnogi verovali da će hapšenje vođa i pripadnika jedne od najsurovijih kriminalnih grupa koja je za sada optužena za 10 likvidacija u Srbiji i Crnoj Gori, prekinuti krvav niz, to se nije dogodilo.

Miljković, Belivuk, Zvicer
Miljković, Belivuk, Zvicerfoto: Ana Paunković, MUP Srbije, Privatna Arhiva

Slučaj iz Marbelje

- Pitanje je koliko su žrtava klanovi ostavili za sobom, a da se za njih i ne zna. Tome svedoči identifikacija muškarca koji je 30. juna 2022. pronađen vezan, krva, mučen i upucan u iznajmljenom stanu u Marbelji. Španski istražitelji su u početku verovali da je reč o nemačkom državljaninu, ali je naknadno utvrđeno da je reč o Srbinu Aleksandru Kolundžiću (33) - navodi sagovornik Kurira i dodaje da od prvog dana kada je telo nađeno nema sumnje da je reč o kriminalnoj likvidaciji, koja umnogome po načinu mučenja podseća na potpis kavačkog klana.

Krvavi niz

Sukob dug devet godina

Krvavi rat do tada jedinstvenog škaljarskog klana počeo je 2014. posle nestanka 200 kilograma kokaina iz jednog stana u Španiji. Kriminalna grupa tada se podelila na škaljarski i kavački klan, i u sukobu je u proteklih devet godina ubijeno najmanje 60 ljudi.

Osim Kolundžića, koji se ranije nije pominjao u javnosti, od februara 2021. ubijeni su "škaljarci" Milić Minja Šaković u Budvi, Goran Vlaović na Pagu, vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić u Istanbulu, kao i Ranko Radošević, zvani Ranko Eskobar, u Beogradu.

Milić Minja Šaković i Ranko Radošević
Milić Minja Šaković i Ranko Radoševićfoto: Zorana Jevtić, Printscreen/Vijesti, Privatna arhiva

- Posle hapšenja Belivuka i raspisivanja poternice za Zvicerom očekivalo se da će se "kavčani" primiriti. Međutim, desilo se suprotno. U samo tri meseca prošle godine likvidirani su Šaković, Vlaović i Vukotić - podseća izvor. Milić Minja Šaković, podsetimo, ubijen je 17. juna prošle godine dok je večerao na terasi budvanskog kafića "Korkovado". Za njegovu smrt osumnjičeni su Kragujevčanin Duško Tanasković i Luka Pilčević iz Beograda.

Sva mesta zločina

- Crna Gora

- Hrvatska

- Turska

- Španija

Dva meseca kasnije, u avgustu na Pagu u Hrvatskoj, ubijen je Goran Vlaović. Važio je za visokopozicioniranog "škaljarca", koji se kretao uvek sa obezbeđenjem i vodio računa da "zametne tragove". Međutim, prošle godine ga je ispred kluba na ostrvu na kom je boravio sa devojkom, misicom Draganom Banić, sačekao ubica i ispalio hice u njega.

Hapšenja počinioca

- Tada se ponovo pojavilo ime Duška Tanaskovića iz Kragujevca. Upravo je on uhapšen zbog zločina na Pagu - podseća sagovornik i dodaje da je već narednog meseca ubijen i vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić. Dok se sa trudnom ženom Mašom M. i detetom vraćao iz tržnog centra u Istanbulu, njihovom automobilu prišao je motor i ispalio hice. Ubrzo su uhapšeni Vukotićev vozač, izvršioci zločina, ali i "kavčani" Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera, kao i Milan Vujotić i Zdravko Perunović.

Vukotić ubijen pred suprugom Mašom M.
Vukotić ubijen pred suprugom Mašom M.foto: Privatna Arhiva

- Na teret im je stavljeno da su po nalogu Zvicera organizovali ubistvo - podseća izvor. Poslednji u nizu zločina za koji se vezuje kavački klan, dogodio se 9. marta na pumpi u Rušnju, kada je ubijen Ranko Radošević. Kao direktni izvršioci uhapšeni su Stefan Z. (28) iz Lebana i Luka V. (26) iz Kraljeva, dok se studentkinja iz Bosne i njen dečko sumnjiče da su im pomagali.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Bonus video:

01:55

BELIVUK SUMNJA DA HRVATIN SARAĐUJE SA TUŽIOCEM OD STARTA! Napetost u sudnici, Radulović: Bilo je zabranjeno da se observiraju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track