"MOJA JEDINA, U SRCU ČUVAM USPOMENE NA TEBE": Folkloraši poginuli na putu iz Guče! 7 mladih u "pežou" podletelo pod hladnjaču
Foto: Privatna arhiva

18 godina tuge

"MOJA JEDINA, U SRCU ČUVAM USPOMENE NA TEBE": Folkloraši poginuli na putu iz Guče! 7 mladih u "pežou" podletelo pod hladnjaču

Crna Hronika -

Dugih 18 godina prošlo je od teške saobraćajne nesreće koja se dogodila 7. avgusta 2005. godine kad su vra­ća­ju­ći se iz Gu­če, na Ibar­skoj ma­gi­stra­li kod Gor­njeg Mi­la­nov­ca poginuli četvoro mladih folkloraša.

U di­rekt­nom su­da­ru sa ka­mi­o­nom hlad­nja­čom iz Le­skov­ca ži­vot su iz­gu­bi­li Đor­đe Đu­ka­no­vić (20), Mi­lan Jokanović (20), Ži­ža Mi­li­vo­je­vić (21) i Je­le­na Ko­sta­di­no­vić (19), svi iz Beograda, dok su Ti­ja­na Bo­go­sa­vlje­vić (20), Je­le­na Ći­ro­vić (17) i Adim Be­ljaj (17) zadobili teže telesne povrede.

- Sed­mo­ro mla­di­ća i de­vo­ja­ka vra­ća­li su se sa Sa­bo­ra tru­ba­ča iz Gu­če, oda­kle su kre­nu­li oko dva sa­ta po­sle po­no­ći. Svi su bi­li u jed­nom autu - "pe­žou 206", be­o­grad­ske re­gi­stra­ci­je, a jed­na od de­vo­ja­ka se čak vo­zi­la u ge­pe­ku - podseća izvor Kuira.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Đorće je bio vozač ko­ji je pre­šao je na le­vu stra­nu pu­ta i pri ve­li­koj br­zi­ni di­rekt­no se su­da­rio sa hlad­nja­čom. Pretpostavlja se da je on zaspao za volanom i zbog umora izgubio kontrolu nad vozilom.

Ti­ja­na Bo­go­sa­vlje­vić, de­vo­ja­ka ko­ja se vo­zi­la u ge­pe­ku "pe­žoa", ispričala je tada da je njih pe­to­ro oko 19 ča­so­va kre­nu­lo iz Be­o­gra­da u Gu­ču. Po­sle pro­ve­de­nih oko če­ti­ri sa­ta na Sa­bo­ru, ne­raz­dvoj­ni dru­ga­ri kre­nu­li su kući. U Gu­či su sre­li još dvo­je po­zna­ni­ka, pa su re­ši­li i njih da po­ve­zu da se ne bi vra­ća­li ju­tar­njim auto­bu­som.

- Ne znam šta se do­go­di­lo ne­po­sred­no pre ne­sre­će, samo sam ču­la pra­sak, na­kon če­ga sam iz­gu­bi­la svest - ispričala je tada Tijana.

Đorđe Đukanović, Žiža  Milivojević, Milan Jokanović, Jelena Kostadinović, Guča
foto: Privatna arhiva

Sva deca su bi­la čla­no­vi KUD "Đo­ki­ca Pa­vlo­vić".

Đorđe i Žiža inače su bili u ljubavnoj vezi, radobali su se zajedničkom odlasku u Guču, a zajedno su stradali. Ona je bi­la stu­dent dru­ge go­di­ne mu­zič­ke aka­de­mi­je. Svi­ra­la je kla­vir. Na vra­ti­ma or­ma­na u hod­ni­ku oka­če­na vra­njan­ska no­šnja. Bi­la je sprem­na za sle­de­ću tur­ne­ju u Če­šku. Tre­ba­li su za dva da­na ta­mo da ot­pu­tu­ju.

- Navršava se sedamnaest bolnih godina otkako je prestalo da kuca srce moje jedinice. Mila moja, jedina, s ljubavlju, ponosom i velikom tugom u srcu čuvam uspomene na tebe - napisala je Žižina majka Katica prošle godine na godišnjicu njihove smrti.

Kobno grejanje u kolima

Utvrđeno je da je svih sedam putnika "pežoa", uključujući i Đukanovića, koji je vozio, zaspalo od umora u kolima. Vozač kamiona hladnjače Borko Đorđević, sa kojom se "pežo" direktno sudario, rekao je da je video da je putnički automobil iz suprotnog pravca prešao u njegovu traku. Đorđević je rekao da je ablendovao i pritisnuo sirenu, ali da vozač "pežoa" nije reagovao i da je sudar bio neizbežan. Još nema podataka o tome kojom brzinom se "pežo" kretao.

- Utvrđeno je, međutim, da su u trenutku nesreće svi prozori na automobilu bili zatvoreni i da je u kolima bilo uključeno grejanje, što je, kako se pretpostavlja, na trenutak uspavalo i samog vozača.

Kurir.rs

Bonus video:

00:23

PORODIČNA TRAGEDIJA NA PUTU KOD BORA: Poginuli sinčić (8) i otac, drugi mališan i trudna majka povređeni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track