PAD NARKOSA! KOLUMBIJAC OTONIJEL OSUĐEN NA 45 GODINA ZATVORA: Vođa zloglasnog zalivskog klana sarađivao i sa Srbima!
Foto: AP

saradnik balkanskog klana

PAD NARKOSA! KOLUMBIJAC OTONIJEL OSUĐEN NA 45 GODINA ZATVORA: Vođa zloglasnog zalivskog klana sarađivao i sa Srbima!

Crna Hronika -

Dairo Antonio Usuga David (51), zvani Otonijel, osuđen juče u SAD zbog trgovine drogom, jedan je od poslovnih partnera Dejana Stanimirovića, zvanog Markos, člana balkanskog klana

Vođa zloglasnog kolumbijskog kartela Klan del golfo (zalivski klan) Dairo Antonio Usuga David (51), poznatiji kao Otonijel, osuđen je juče u SAD na 45 godina zatvora zbog trgovine drogom u ovoj zemlji, a njegov klan mediji su ranije dovodili u vezu sa balkanskim kartelom, čiji je vođa bio Srbin Dejan Stanimirović, zvani Markos, koji je ubijen pre tri godine.

Kekina grupa

Ozloglašeni vođa kolumbijskog kartela, prema svetskim medijima, jedan je od najnasilnijih kolumbijskih narko-dilera od vremena čuvenog Pabla Eskobara, koji je, po njima, vodio „terorističku i paravojnu organizaciju“ sa više od 1.000 vojnika. Otonijel je na suđenju u Bruklinu priznao krivicu za ubistvo, otmicu i mučenje rivala, kao i pojedinaca, za koje je verovao da sarađuju sa organima za sprovođenje zakona.

- Balkanski kartel usko sarađuje za ozloglašenim zalivskim klanom, na čijem čelu je Otonijel - pisali su ranije kolumbijski mediji, a zatim dodali:

- Mafijaški bos Dejan Stanimirović, zvani Markos, koji je navodno bio na čelu balkanskog kartela, koji godinama švercuje drogu iz Latinske Amerike u EU i Rusiju, ubijen je u aprilu 2020. u gradu Gvamal u Kolumbiji, nedaleko od kuće tamošnjeg narko-bosa, bivšeg gerilca Hosea Visentea Rivijere, poznatijeg kao Vojnik. Navodno, Rivijera i Otonijel su prijatelji i poslovni saradnici.

Mediji su posle ubistva Stanimirovića pisali da je on u Kolumbiju došao sa dvojicom državljana Srbije kako bi se dogovorio o isporuci velike količine kokaina za balkanski kartel. Tvrdili su i da su oni bili deo takozvane Kekine grupe, koju predvodi Dejan Stojanović Keka.

Keka je, podsetimo, Srbiju napustio 2006. i veruje se da boravi u Južnoj Americi.

Dairo Antonio Usuga David
foto: AP

Krvavi obračun

Kako su preneli kolumbijski mediji, Stanimirović je, u vreme pre ubistva, duže od planiranog ostao u Kolumbiji jer je ta država zbog izbijanja pandemije koronavirusa zatvorila granice. Ostao je u kući Vojnika kao njegov gost i kobne večeri navodno su se sukobili. Navodno, Stanimirović je ubio Vojnika, a u sukob se umešao Vojnikov sin, koji je pucao na Stanimirovića, a u vatrenom okršaju ubijena su i dva policajca. Narko-bos iz Beograda je krvav izašao na ulicu i pokušao da se spase, ali je ubrzo preminuo. Bila je još jedna verzija ovog zločina - da su pili i igrali ruski rulet, pa se međusobno poubijali, ali su istražitelji tu verziju ubrzo odbacili.

- Rivijera je bio u bliskim odnosima sa Otonijelom. Veruje se da je upravo Rivijera povezao balkanski kartel sa ozloglašenim Otonijelom i njegovom bandom - preneli su nakon ubistva kolumbijski mediji.

Otonijel uhapšen 2021.

Izručen Americi pod uslovom da ne dobije doživotnu

Otonijel je u januaru priznao krivicu, a njegovi advokati zatražili su zatvorsku kaznu od najviše 25 godina, rekavši da je on odrastao u siromaštvu i da je bio primoran da se bori kao dete vojnik u kolumbijskom 60-godišnjem sukobu između levičarskih pobunjenika, desničarskih paravojnih formacija, kriminalnih grupa i vlade.

Dairo Antonio Usuga David
foto: EPA Orlando Barria

Zalivski klan ima više od 1.000 naoružanih ljudi, prvenstveno bivših pripadnika desničarskih paravojnih grupa. Otonijel je postao njen vođa nakon što je bio levičarski gerilac. Kolumbijske oružane snage uhapsile su ga blizu granice sa Panamom u oktobru 2021. Kolumbija ga je izručila SAD sledećeg maja, pod uslovom da ne dobije doživotnu kaznu zatvora. U sudskim dokumentima iz kancelarije američkog tužioca u Bruklinu navodi se da je naredio ubistvo, otmicu i mučenje rivala, kao i pojedinaca za koje je verovao da sarađuju sa organima za sprovođenje zakona.

Saradnik narko-bosa Tita

Zoran Jakšić u zatvoru

Zoran Jakšić, vođa klana Amerika, nalazi se u peruanskom zatvoru, gde je 2021. osuđen na 25 godina zatvora zbog šverca kokaina.

Dairo Antonio Usuga David
foto: Printscreen

Peruanski mediji označili su Jakšića desnom rukom misterioznog Tita, vođe balkanskog kartela - podseća izvor i dodaje da je nedavno otkriven identitet Tita, koji je bio dugogodišnja misterija, i da je zapravo u pitanju Edin Gačanin iz Sarajeva. Uhapšen je prošle godine u Dubaiju, ali je nakon nekoliko meseci pušten.

Prema policijskim saznanjima, Jakšić je desna ruka Tita, koga je američka DEA tražila godinama zbog sumnje da je jedan od ključnih ljudi za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Za Markosom tragalo 30 zemalja

Zadužen za nabavku kokaina, godišnje izvozio 250 tona

Inače, Dejan Stanimirović Markos je, kako su ranije pisali kolumbijski mediji, bio zadužen za nabavku kokaina, a sumnja se da je godišnje izvozio oko 250 tona kokaina na inostrano tržište.

Posle smrti Stanimirovića, istražitelji su ga identifikovali i ostali zatečeni kad su shvatili da je reč o čoveku koga su Kolumbijci znali po nadimku Markos, jer je bio begunac za kojim je tragalo čak 30 država iz celog sveta - preneli su mediji posle ubistva i dodali da ubijeni Srbin nije bio nepoznat kolumbijskoj policiji.

Dairo Antonio Usuga David
foto: Policia Nacional Kolumbia

Kolumbijska policija je u saradnji sa Evropolom i istražiteljima iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i Crne Gore, Albanije, Bugarske i Rumunije, već nekoliko godina radila na rasturanju Stanimirovićevog balkanskog klana, koji je, prema njihovim tvrdnjama, bio najjači klan koji je trgovao kokainom između Južne Amerike i Evrope. Prema procenama DEA, koja je uključena u ovaj slučaj, oni godišnje šalju oko 250 tona ove droge, a vođa im je navodno bio ubijeni Srbin - preneli su južnoamerički mediji.

Stanimirovićev balkanski kartel, kako otkrivaju, kontroliše posade teretnih brodova, koje uglavnom čine Srbi, Crnogorci, Rumuni i Hrvati.

Hapšenje Srbina

Radivoje član zalivskog klana

Srbin Radivoje V. uhapšen je u junu 2022. u Hrvatskoj u velikoj međunarodnoj akciji protiv kolumbijske paravojske Gaitanističke samoodbrambene snage Kolumbije (AGC), poznatije i kao zalivski klan. Uhapšeni Srbin, koji je srpskim istražnim organima poznat kao jedan od otmičara M. J. (18) 2010. godine u Beogradu, član je jednog od najozloglašenijih klanova, poznatog po svojoj brutalnosti.

Srbin i Hrvat uhapšeni su u akciji usmerenoj protiv najvećeg kolumbijskog narko-kartela. Akcija je sprovedena na području Kolumbije, Italije, Holandije, Slovenije, Bugarske i Hrvatske, dok je najveći deo droge zaplenjen u Italiji, čija je policija bila voda ove akcije. Do sada je u ovoj akciji zaplenjeno 4,3 tone kokaina, vrednosti od oko 250 miliona evra.

Štampano izdanje 10.08.2023.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track