"EVO ŠTA SE DEŠAVA NAKON 30 MINUTA OD KONZUMACIJE KOKAINA!" Eksperti: Mladi žele da žive brže, ZAVISNOST NASTAJE POSLE DRUGOG PUTA
Foto: Shutterstock

KURIR TV

"EVO ŠTA SE DEŠAVA NAKON 30 MINUTA OD KONZUMACIJE KOKAINA!" Eksperti: Mladi žele da žive brže, ZAVISNOST NASTAJE POSLE DRUGOG PUTA

Crna Hronika -

Onda kada bi trebalo da imaju najviše energije, mladi posežu za stimulansima. Žele da žive brže, da budu uspešniji, a prečica za to je droga.

Na kokain se najčešće odlučuju impulsivne i osobe željne uzbuđenja koje vole adrenalin, a mrze granice. Zavisnost nastaje već nakon drugog ili trećeg konzumiranja, a svaki put potrebnija je sve veća doza.

- Efekti kokaina traju 15 - 30min. Istina je da prva reakcija jeste samopouzdanje, euforija, osoba dobija snagu i misli da može sve, međutim nakon 30min iz neverovatnog plusa prelazi u neverovatni minus - rekla je Dragica Mihajlović, psiholog.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Kada posegnu za drogom, misle da će zavisnost moći da kontrolišu jer su obrazovani, mudri i imaju novca. Smatraju da će im pomoći ako uzmu jednu tabletu ili neki gram. Tako polako postaju zavisni, a neki od njih se odluče na lečenje.

- To su uglavnom osobe koje su počele da koriste supstance tokom srednje škole ili studije, ali ima i onih koji su počeli da konzumiranjem droga kada su se zaposlili - rekla je Smiljana Aleksić, iz Kancelarije za borbu protiv droga.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Prema poslednjim procenama u našoj zemlji je 50.000 registrovanih narkomana. Većina onih koji su postali zavisni, prvi kontakt sa drogom imala je do 16. godine. Zato je bitna prevencija od najranijeg uzrasta.

01:58

EVO ŠTA SE DEŠAVA NAKON 30 MINUTA OD KONZUMACIJE KOKAINA! Eksperti: Mladi žele da žive brže, ZAVISNOST NASTAJE POSLE DRUGOG PUTA

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:38

18% DROGE KOJA CIRKULIŠE SRBIJOM JE KOKAIN, A MI NEMAMO ZAPLENE! Nikolić tvrdi: Zarađuju milijarde i korumpiraju policiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track