SA KORAĆEM ZGRNUO MILIONE, PA OBOJICA ZAVRŠILA NA CRVENOJ POTERNICI: "Škaljarac" koga Turska neće za izruči dobro poznat Srbiji!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

sokolački klan

SA KORAĆEM ZGRNUO MILIONE, PA OBOJICA ZAVRŠILA NA CRVENOJ POTERNICI: "Škaljarac" koga Turska neće za izruči dobro poznat Srbiji!

Crna Hronika -

Državljanin BiH Sani al Murda, jedan od važnih pripadnika "škaljarskog klana" koji se nalazi na crvenoj poternici zbog šverca 3,2 tone kokaina zaplenjenog u belgijskoj luci Antverpen, nije izručen toj zemlji, a srpskoj javnosti poznat je od prošle godine kao deo klana u kom je navodno bio i Filip Korać.

Naime, Murda je dobio tursko državljansto i zbog toga nije izručen uprkos zahtevu Belgije, a deo turskih medija prenosi da taj slučaj pokazuje da nema kraja pretvaranju Turske u utočište za svetske kriminalce. Posebno sa Balkana.

Gnezdo mafije

Vođa "škaljaraca" Jovan Vukotić ubijen je 8. septembra 2022. godine u Istanbulu. Vođe "kavačke" bande, koje su optužene za njegovo ubistvio u Turskoj, takođe su uhapšene u Istanbulu.

Jovan Vukotić
foto: Yeni Şafak

Takođe, diskovi zaplenjeni od čelnika "kavačke ekipe" sadržali su slike Riste Mijanovića, jednog od vođa škaljarske organizacije, mučenog i ubijenog u Istanbulu prije dve godine.

Vlasnik luksuzne vile u Sarijeru, u kojoj je optužen da je izvršeno mučenje i ubistvo, bio je Željko Bojanić, jedan od najtraženijih švercera droge u Evropi.

Bojaniću i "kavačkoj" grupi u toku je suđenje za brojna krivična djela u Istanbulu.

- U decembru prošle godine policija u BiH uhapsila je četvoro, dok je protiv 13 osoba, među kojima su Murda i Korać, blizak prijatelj Luke Bojovića, podneta krivična prijava zbog trgovine narkoticima, organizator grupe Ognjen Orašanin, vođa sokolačkog klana - podseća sagovornik Kurira.

Prali milione

Državni tužilac BiH tada je rekao je da je kriminalna organizacija na tlu BiH prala milione nelegalno stečenog novca.

- Organizovana grupa na čijem čelu je bio Ognjen Orašanin, vođa sokolačkog klana, koji je izbegao hapšenje i za kojim će biti raspisana poternica, sarađivala je sa kriminalcima iz susednih zemalja, uglavnom sa škaljarskim klanom - rekao je između ostalog Čampara, a preneo tada Avaz.ba, i dodao:

- Grupa se tako kontinuirano, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi, prethodno komunicirajući putem zaštićenih i kriptovanih aplikacija Skaj i Anom, dogovorila o neovlašćenom prometu većih količina kokaina, koji je krijumčaren s područja Južne Amerike u Holandiju, a potom preko Hrvatske dolazio i u BiH. Članovi ove grupe imaju saradnike u Belgiji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Filip Korać
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Trgovina oružjem

- Novac stečen od prodaje droge stavljali su u legalne tokove kupujući nekretnine, skupocena vozila i druge vrednosti, te na taj način skrivali tragove izvršenja krivičnih dela. Reč je o milionskim iznosima novca koji se prao, između ostalog, i u BiH. Njihovi članovi samo u Sarajevu imali su brojne nekretnina, te brojne apartmane na okolnim planinama - navodilo se.

- Grupa je na kokainu zarađivala ogroman novac, te je samo u jednom momentu za nešto više od mesec dana 1,2 miliona evra otišlo iz Sarajeva za Belgiju kako bi se plaćao kokain. Tužilac je naglasio da će protiv ove grupe biti proširena istraga za nedozvoljenu trgovinu oružjem.

Kriminalna organizacija u kojoj su bili obojica

x Ognjen Orašanin

x Sani el Murda

x Filip Korać

x Milan Radonja

x Zoran Buhać

x Tomislav Drmić

x Ognjen Kokić

x Kemal Bukva

x Miroslav Milinković

x Zlatan Ćuk

x Miloš Popovac

x Radoje Todorović

x Zoran Nikčević

x Nikola Dedović

x Krsto Vujović

x Saša Karadžić

x Željko Dangubić

Kurir.rs / D.A.

Bonus video:

01:21

ŠKALJARSKA I KAVAČKA GRUPA BI MOGLE DA SE UDRUŽE! Advokat: To bi moglo da se desi samo U JEDNOM SLUČAJU! Bekstva ih iscrpljuju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track