IŠLI KOD ZVICERA NA BABINE, SPREČEN ATENTAT NA NJIH, PA POHAPŠENI: Crna Gora još ne odlučuje ko je pustio Belivuka i Miljkovića
Foto: Shutterstock, Nemanja Nikolić, Dado Đilas, Zorana Jevtić

ŠOK!

IŠLI KOD ZVICERA NA BABINE, SPREČEN ATENTAT NA NJIH, PA POHAPŠENI: Crna Gora još ne odlučuje ko je pustio Belivuka i Miljkovića

Crna Hronika -

Ko je pripadnicima organizovane kriminalne grupe iz Beograda Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću uklonio zabranu prelaska državne granice i pustio ih da uđu u Crnu Goru uprkos tome, još je neizvesno, a od Specijalnog državnog tužilaštva u ovoj zemlji očekuje se da ta odluka konačno stigne u najkraćem mogućem roku.

Prema nezvaničnim saznanjima podgoričkih “Vijesti”, SDT je gotovo završilo predmet i čeka se donošenje odluke.

Marko Miljković, Veljko Belivuk
foto: Kurir.rs

Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Miljković, čiji nadimak je Mesar, u Crnu Goru legalno su ušli 17. januara 2021. godine, a do tada bio im je zabranjen ulazak u Crnu Goru iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbednosti.

- U oktobru 2021. godine dvojica policajaca uhapšena su zbog uklanjanja zabrane ulaska kriminalcima iz Srbije, a tužiocima su rekli ko im je naredio da u sistemu uklone barijeru - navodi se.

To hapšenje je dvije godine kasnije izazvalo buru u tužilačkoj organizaciji - rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva i tadašnjeg v.d. Vrhovnog državnog tužilaštva Lepu Medenicu i Dražena Burića kolege su optužile da su ih pritiskali zbog hapšenja policajaca.

Radoje Zvicer
foto: Printscreen Libertas

U toj istrazi saslušani su bivši pomoćnici direktora Uprave policije Enis Baković i Zoran Lazović, ali i visoki policijski funkcioneri u vrijeme kada je ukinuta zabrana ulaska kriminalcima iz Srbije Milovan Pavićević i Milorad Žižić.

SDT, inače, sumnjiči Belivuka i Miljkovića, kao i Nebojšu Jankovića, Ratka Živkovića i još nekoliko za sada neidentifikovanih članova kavačkog kriminalnog klana za ubistvo pripadnika škaljarskog klana Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića koji nije imao kriminalni dosije.

Tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je u avgustu 2021. godne da je kolegijum MUP-a u januaru te godine donio odluku da se Belivuku i Miljkoviću skine zabrana ulaska u Crnu Goru, i da su stalno praćeni.

Na tu izjavu su reagovali iz MUP-a, poručivši da kolegijum MUP-a nije doneo tu odluku, kao i da je zabrana ukinuta 28. decembra 2020. godine, te da su to jedino mogli uraditi kolegijum ili bivši menadžment Uprave policije.

Iz SDT-a nakon toga su saopštili da je Katnić pogrešio, te da je odluku o skidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću doneo bivši menadžment Uprave policije.

Nakon što je sprečeno ubistvo Belivuka i Miljkovića, tadašnji šef za borbu protiv mafije Zoran Lazović rekao je da dvojicu srpskih kriminalaca policija drži na oku. On je rekao da nema potrebe strahovati od one strukture stanovništva koja pripada kriminalnim grupama, ako nemamo podatke da su negativno nastrojeni prema Crnoj Gori.

Ljubo Milović, Petar Lazović
foto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija, Printscreen

Ipak, nešto kasnije Europol je crnogorskim istražiteljima dostavio dokaze da je sa Belivukom i Miljkovićem u restoranu na Grahovu sedeoo njegov sin, Petar Lazović.

Sa njima su u društvu bili i odbegli policajci Ljubo Milović i Nebojša Bugarin, kao i šef kavačkog klana Radoje Zvicer, koji je takođe u bekstvu.

Petar Lazović uhapšen je u julu 2022. godine, a Milović je umakao kolegama.

Kurir.rs / Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track