ŠOK-ODLUKA SUDA U BEČEJU: Žene koje su samog ostavile nastradalog dečaka s posebnim potrebama puštene na slobodu
Ilustracija, Foto: Nemanja Nikolić

TRAGEDIJA

ŠOK-ODLUKA SUDA U BEČEJU: Žene koje su samog ostavile nastradalog dečaka s posebnim potrebama puštene na slobodu

Crna Hronika -

Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Bečeju nije prihvatio predlog nadležnog javnog tužilaštva iz tog grada te nije odredio pritvor Mirjani L. (60) hraniteljki četrnaestogodišnjeg dečaka koji je u subotu 19. avgusta poginuo posle pada sa prozora sa trećeg sprata zgrade u Dositejevoj 18 u Bečeju.

Kako saznaje Blic, pritvor nije određen ni Zdenki K. (56) koju je Mirjana angažovala da brine o detetu dok je ona na odmoru, kao ni njenoj rođaci Lj. P. (49) koja ima hrvatski pasoš, tako da će se sve tri braniti sa slobode a sumnjiče se da su počinile krivično delo napuštanje nemoćnog lica.

One su prethodno saslušane u Osnovnom javnom tužilaštvu u Bečeju koje je sudu predložilo da im odredi pritvor, a kako nam je rečeno u Osnovnom sudu u Bečeju, izrečena im je mera zabrane međusobnog komuniciranja, kao i sa svedocima koji tek treba da budu saslušani.

Zdenka K. iz Bačkog Gradišta, kojoj je hraniteljka Mirjana L. (60) iz Bečeja ostavila na čuvanje dečaka sa posebnim potrebama koji će potom poginuti prilikom pada kroz prozor sa trećeg sprata zgrade u Dositejevoj ulici, godinama se bavi čuvanjem dece u slobodno vreme, a za ovaj posao primila je 25.000 dinara.

- Mirjana je angažovala Zdenku da pričuva njenog 14-godišnjeg štićenika dok je ona na moru i za tu uslugu joj platila 25.000 dinara. Zdenka je sa rođakom iz Hrvatske Lj. P. (49) došla u stan u kome je Mirjana živela sa dečakom. Ispratili su hraniteljku na more, a posle tri-četiri sata otišle u prodavnicu i ostavile dečaka bez ikakvog nadzora, iako je reč o licu sa posebnim potrebama i ozbiljnim mentalnim smetnjama - priča za "Blic" izvor blizak istrazi.

Kurir.rs/Blic

.

Kaže da je utvrđeno da je Zdenka već davala oglase putem društvenih mreža da čuva decu tokom leta, jer navodno ima zvanje personalnog asistenta, a samim tim je obučena za rad sa decom sa posebnim potrebama.

- Kakvo je i gde ona obrazovanje i status stekla tek treba da se utvrdi, ali očigledno da nije savesno radila svoj posao jer je ostavila dečaka samog, bez nadzora. Ukoliko ima zvanje personalnog asistenta isto tako je morala znati da se nije smela prihvatiti tog posla ukoliko za to ne postoji odobrenje Centra za socijalni rad. Sve to treba da utvrdi Osnovno javno tužilaštvo u Bečeju kojem je pripao ovaj slučaj - priča sagovornik "Blica".

FOTO: ZLATKO ČONKAŠ / RINGIER

.

Otišla sa rođakom u prodavnicu i ostavila dete bez nadzora

Podsetimo, Mirjana je stan napustila oko 18 časova i u stanu ostavila dete sa Zdenkom, kome ga je poverila na čuvanje, a sa njom je bila i njena rođaka iz Hrvatske Lj. P. (49). Policiji je oko 21 sat dojavljeno da dete leži na travnjaku ispred zgrade i po izlasku na teren i policajci i lekari Hitne pomoći nisu mogli da mu pomognu, već samo da konstatuju smrt na licu mesta.

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

.

Nadležni kažu da se verovatno nikada neće utvrditi kako je došlo do tragedije jer je dete ostavljeno samo u stanu, te se ne zna da li je nesrećni mališan ispao kroz prozor ili namerno skočio.

- Ono što je do sada utvrđeno jeste da je dete ostavljeno bez ikakvog nadzora zato što su Zdenka i njena rođaka otišle u prodavnicu. Budući da je dete imalo teški mentalni poremećaj ono nikako, ni trena nije smelo da bude bez nadzora, ali se nažalost to desilo i dovelo do velike tragedije - priča naš sagovornik.

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

.

Uhapšene sve tri žene pa puštene nakon 48 sati

Podsetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su Mirjanu L. (60) sa prebivalištem u Novom Bečeju, Zdenku K. (56) iz Bačkog Gradišta i državljanku Hrvatske Lj. P. (49), zbog postojanja osnova sumnje da su učinile krivično delo napuštanje nemoćnog lica. Mirjana je uhapšena kod Čačka na putu ka moru gde je krenula na odmor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track