"STEČIŠTE SVIH KRIMINALACA JE U TURSKOJ ZBOG OVOGA" Eksperti: Ceo Balkan beži u Istanbul, tamo se od davnina UKRŠTAJU PUTEVI DROGE
Foto: Shutterstock

KURIR TV

"STEČIŠTE SVIH KRIMINALACA JE U TURSKOJ ZBOG OVOGA" Eksperti: Ceo Balkan beži u Istanbul, tamo se od davnina UKRŠTAJU PUTEVI DROGE

Crna Hronika -

Državljanin Bosne i Hercegovine i visokopozicionirani pripadnik “škaljarskog klana” Sani al Murda za kojim je raspisana crvena Interpolova poternica jer se tereti za šverc 3,2 tone kokaina zaplenjenog u belgijskoj luci nije izručen Belgiji uprkos zahtevu koji je ta zemlja uputila Turskoj jer je on u međuvremenu dobio i turski pasoš.

Postavlja se pitanje - da li je Turska olakšanim uslovima za sticanje državljanstva postala utočište za svetske kriminalce?

- Stecište svih kriminalaca je u Turskoj pre sveg zbog heroina koji doazi, a druga stvar što je to država koja se prostire na dva kontinenta. Sam Istanbul je višemilionski grad. Beže sa Balkana tamo - rekla je Gordana Mišev, stručnjak za bezbednost.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Da je Turska postala okosnica sukoba kriminalnih grupa svedoči i rat između škaljarskog i kavačkog klana koji se ubistvom navodnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića 8. septembra prošle godine preselio u Istanbul.

- S obzirom da Turska ne isporučuje svoje građane koji su uhapšeni oni su se na neki način zaštitili ukoliko prođu bezbednosne provere. Naravno moram da odam priznanje reagovanju turske policije nakon ubistva Vukotića kada su veoma brzo uhapsili suparnički klan - istakao je Dejan Radenković, bivši funkcioner MUP-a.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova sprovelo je istraživanje, nakon kojeg su otkrili da u Istanbulu žive neki od najvećih trgovaca drogom, koji često iz Dubajia dolaze upravo u tu državu.

- Dubaji ima prilično stroge zakone, takođe tamo nema toliko prometa. Kazne su mnogo strožije o tome smo nekoliko puta pričali takve zemlje uvode smrtne kazne kada su narkotici i droga u pitanju i često ne izručuju kriminalce Evropi i evropskim državama - rekla je Gordana Mišev, stručnjak za bezbednost.

03:01

STEČIŠTE SVIH KRIMINALACA JE U TURSKOJ ZBOG OVOGA Eksperti: Ceo Balkan beži u Istanbul, tamo se od davnina UKRŠTAJU PUTEVI DROGE

- Poznato je da je Turska pre svega odavnina neka zemlja gde se ukrštaju putevi droge. Primamljiva ljudima koji se bave trgovinom narkoticima, a jasno je da trgovina narkoticima donosi najveće izvore zarade kad je u pitanju kriminal - rekao je Radenković.

Laki putevi droge i promena pasoša nisu jedini razlozi zbog kojih se članovi kriminalnih struktura odlučuju za Tursku - plastične operacije tu državu stavljaju na prvo mesto u mafijaškim krugovima. Takođe, sumnjalo se da je Radoje Zvicer planirao da umakne policiji i suparnicima tako što bi promenio lični opis na plastičnoj operaciji u Turskoj.

- Turska je podigla svoj nivo zdravstvenog sistema na taj nivo da plastične operacije tamo izvode vrhunski stručnjaci, ne samo plastične operacije..dole žele da promene identitet - istakla je Mišev.

- Po pitanju estetske hirurgije oni su to razvili paralelno sa mnogo višom tehnologijom i nivoom medicine. Još uvek se nije probila po kvalitetu estetske hirurgije ali po cenama jeste - rekao je estetski hirurg dr Branislav Piščević.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Bez obzira na razvoj korupcije u Turskoj i ostalim državama sveta saradnja policije i međunarodnih organa pravde igra glavnu ulogu u zaustavljanju kriminalnih organizacija i njihovog delovanja.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:40

OTKRIVEN SVETSKI SUPERKATREl! U Dubaiu uhapšen Tito, jedan od glavnih članova BELIVUK I ZVICER RADILI ZA NJEGA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track