NASTAVLJENO SUĐENJE DARKU ŠARIĆU: Izjasnio se da nije kriv! Sudija: Skaj zakonit dokaz
Foto: Ana Paunković, Nenad Kostić

NASTAVLJENO SUĐENJE DARKU ŠARIĆU: Izjasnio se da nije kriv! Sudija: Skaj zakonit dokaz

Crna Hronika -

Suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima koje Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči da su planirali ubistvo svedoka saradnika Nebojše Joksovića, izazivanje opšte opasnosti, zloupotrebu položaja, nedozvoljeno držanje oružja, lažno prijavljivanje i krivično delo iz oblasti zakona o tajnosti podataka, održano je u Specijalnom sudu u Beogrdu.

Osim Šarića, na optužnici su i njegov nekadašnji advokat Dejan Lazarević, policajci Danilo Stojanović, Milutin Radovanović, zatim navijač Uroš Radovanović, koji se nekada prezivao Mišić, zatim Šarićev rođeni brat Duško Šarić koji je u bekstvu i drugi optuženi.

Na pripremnom ročištu svi su negirali navode optužnice.

Dejan Lazarević, Darko Šarić
foto: Zorana Jevtić, Nenad Kostić

13.00- Sudija: Skaj zakonit dokaz

Sudsko veće vratilo se u sudnicu i sudija Zoran Šešić se osvrnuo na skaj komunikaciju.

- Mislim da je pošteno i fer da sada saopštimo odluku o skaju. Smatramo da je dokaz zakonit, odbijamo predlog da se izuzme, on ima značaj isprave, a verodostojnost će se tek dokazivati, odnosno to između koga se navodno ta komunikacija vodila - saopštio je sudija Zoran Šešić.

On je naveo da će se suđenje za danas završiti i da će se sa iznošenjem odbrana početi sutra, jer sudnica mora da se isprazni zbog popodnevnog suđenja.

12.09- Tužilac: Skaj jedini dokaz u ovom predmetu

Tužilac Vojislav Isailović posle izlaganja branilaca koji su osporili skaj komunikaciju kao dokaz i zatražili da ona bude izdvojena kao dokaz iz postupka, naveo je da je poažljivo slušao njihove predloge.

- Francuski pravosudni organi, postupajući po zamolnici, ekstrakovali su podatke sa servera i oni su dostavljeni na DVD-u koji nije moguće na bilo koji način menjati. Ti podaci su u tabelama, da bi mogli da se čitaju. Ti podaci su za tužilaštvo isprava, kako je pribavljeno? Zamolnicom francuskim istražnim organima - naveo je tužilac Isailović.

Tužilac je potom naveo i da je netačno da je skaj jedini dokaz u ovom predmetu.

- Što se tiče skaja, kako utvrditi da je baš taj neko komunicirao koristeći nadimak, tako što postoji niz podataka koji idivindualizuju svakog od učesnika u komunikaciji - dodao je tužilac.

Sud je posle polemike advokata i tužilaca o tome da li je skaj komunikacija zakonit dokaz ili ne, odredio pauzu od pola sata, posle koje bi trebalo da počne iznošenje odbrana.

10.37- Šarićev advokat osporava skaj komunikaciju kao dokaz

Dalibor Katančević branilac Darka Šarića prvi se javio za reč i zatražio da se izdvoji skaj komunikacija pre nego što optuženi počnu sa iznošenjem odbrana.

- Mislim da je bitno da obrazložim taj predlog pre iznošenja odbrana. Bilo mi je teško da sebi racionalno obrazložim kako raspravljamo o nečemu o čemu ne treba da raspravljamo. Nije tajna da je kamen temeljac ovog postupka nešto što se naziva skaj komunikacija, ali je ostala tajna šta je to zapravo. Naime, sve što su francuske, belgijske vlasti radile proglašeno je tajnom od strane Francuske. Imamo još jednu šargarepu na štapu za koju je trebalo da uhvatimo. Jako je interesanto i zaista čudno, da je nepodeljeno mišljenje stručne javnosti da ona ne može da bude dokaz u postupku, a jedino tužilaštvo ima drugačiji pravni stav - rekao je Katančević osporavajući skaj komunikaciju kao dokaz.

On je naveo da je "bitno napomenuti da postoji ogromna razlika u principima međunarodne pravne pomoći između nas i zemalja Evropske unije".

- Mi dakle nismo članice EU a sve direktive na koje se poziva tužilaštvo nemaju pravnu snagu kod nas. Suštinski je veoma važno, prilikom analiza odluka drugih sudova, zasnivaju se na pravu Evropske uniije, koje kod nas nema primenu - naveo je branilac Darka Šarića.

Katančević je potom naveo da je bilo nemoguće da je njegov klijent koristio skaj telefon u pritvoru i da to zna Francuska, a ne srpsko tužilaštvo.

- Šta hoćete da kažete, da Darko Šarić koji je sve vreme bio ovde u pritvoru, na 10 metara, uz sve stražare, ometače signala, kamere, niko nije mogao da vidi da je zaista koristio telefon, nego smo to saznali iz Francuske? Pa to je nemoguće - rekao je on osvrćući se na to da je u vreme kada je prema optužnici organizovao kriminalnu grupu i izdavao naloge, Šarić bio u pritvoru u zgradi Specijalnog suda u Ustničkoj ulici.

Šarić je podsetimo, u to vreme bio u pritvoru zbog drugog krivičnog postupka koji se vodi protiv njega, zbog šverca kokaina.

10.30 - Šarić: Nisam kriv

Pre početka iznošenja odbrana, optuženi su redom pozivani da se izjasne o krivici.

- Optužnicu primio, već sam rekao, nisam kriv. Daću kratku odbranu jer nemam od čega da se branim - rekao je kratko Šarić.

- Primio sam optužnicu, nisam izvršio krivično delo, izneću odbranu - rekao je optuženi advokat Dejan Lazarević.

Na isti način su se izjasnili i optuženi Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović i Uroš Radovanović, dok su sedmorica optuženih u bekstvu i njima se sudi u odsustvu.

10.25 - Advokat Delibašić traži da se isključi javnost kada policajci budu iznosili odbranu

Advokat Veljko Delibašić, predložio je pre iznošenja odbrana da se isključi javnost kada njegovi klijenti, policajci Danilo Stojanović i Milutin Radovanović isključi javnost.

- Oni će danas iznositi odbranu, ograničenu ako ne isključite javnost. Ako isključite, izneće kompletnu odbranu. Očekujemo i da budu oslobođeni čuvanja državne i službene tajne, kako bi mogli da iznesu kompletne odbrane - predložio je advokat Veljko Delibašić pred početak suđenja.

Kurir.rs/J.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track