Samo jedan osuđenik s narukvicom napustio kućni zatvor

Elektronski nadzor

Samo jedan osuđenik s narukvicom napustio kućni zatvor

Crna Hronika -
U Srbiji trenutno 300 osoba izdržava kaznu noseći elektronsku "nanogicu"

BEOGRAD - Tokom poslednjih 18 meseci primene elektronskog nadzora u Srbiji, dogodio se samo jedan slučaj da je osuđeni na kućni zatvor, bez odobrenja suda napustio svoj stan, rečeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Radnici Uprave koji su iz komandnog centra putem elektronskog nadzora pratili njegovo kretanje primetili su da je osuđenik prekršio zabranu napuštanja stana, posle čega je uhvaćen i sproveden u zatvor na odsluženje kazne.

U Srbiji trenutno 300 osoba nosi elektronsku narukvicu oko noge, preko koje se prati njihovo kretanje i poštovanje zabrane napuštanja stana bilo da su osuđeni na kaznu kućnog zatvora ili da im je određen kućni pritvor, kao mera blaža od klasičnog pritvora.

Bez prava da napusti svoj dom pod elektronskim nadzorom trenutno kaznu izdržavaju 282 osuđenka, dok je za 18 osoba određena mera zabrane napuštanja stana u toku krivičnog postupka - kućni pritvor, umesto klasičnog, precizirali su u Upravi.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je ceo sistem elektronskog nadzora sa 500 narukvica dobila kao donaciju od Evropske unije.

U Upravi ističu da za sada postoji dovoljan broj "stanica" za sprovođenje kazne zatvora u domovima osuđenih, ali da se u bliskoj budućnosti očekuje da će se pojaviti potreba za nabavkom novih jedinica za elektronski nadzor.Višestruke su prednosti ovakvog načina izdržavanja kazne. Osuđeni i pritvoreni, umesto u zatvoru, vreme provode u svojoj kući sa porodicom i po odobrenju suda, mogu da rade, idu kod lekara i obavljaju druge hitne aktivnosti.

Takođe kada je neko lice u kućnom pritvoru ili kućnom zatvoru sam snosi sve troškove života, od hrane, zdravstvene zaštite, odeće obuće... Eliminišu se i troškovi prevoza kada se privorenici privode iz zatvora u sud.Inače prema podacima Uprave, izdržavanje pritvorenika odnosno osuđenika u zatvoru državu košta u proseku oko sedam evra dnevno po osobi.

Srpski zatvori su prebukirani i u njima je trenutno oko 11.000 pritvorenih i osuđenih lica, tako da su uštede koje je omogućio elektronski nadzor evidentne. Inače kazna kućnog zatvora može da se izrekne samo do godinu dana, dok o meri kućnog pritvora odlučuje sud u svakom pojedinačnom slučaju.

Među najpoznatijim slučajevima "kućnog zatvora" bila je kazna izrečena pevačici Svetlani Ražnatović zbog malverzacija sa transferima fudbalera "Obilića". Ona je kaznu izdržala u svojoj kući, koju je napustila svega nekoliko puta za osam meseci radi odlaska na suđenje u Palatu pravde.

U kućnom pritvoru je trenutno vlasnik kompatije "Nibens" Milo Đurašković, a do skoro je bio bivši član UO EPS Radoslav Stojanović Kene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track