SKANDAL U HRVATSKOJ ZBOG UBICE IZ SRBIJE! Snimali ga u ćeliji i otkrili da je plaćen za likvidaciju škaljarca? "OVO JE SRAMAN ČIN"
Foto: BETA Zvonko Kučelin, YouTube/Zadarski. hr

zločin na pagu

SKANDAL U HRVATSKOJ ZBOG UBICE IZ SRBIJE! Snimali ga u ćeliji i otkrili da je plaćen za likvidaciju škaljarca? "OVO JE SRAMAN ČIN"

Crna Hronika -

Video nadzor i prisluškivanje u ćeliji! Veliki skandal dogodio se u zadarskom zatvoru gde "leži" Kragujevčanin Duško Tanasković (29) koji je osumnjičen da je prošle godine u avgustu brutalno ubio Gorana Vlaovića (39), visokopozicioniranog pripadnika škaljarskog klana na hrvatskom ostrvu Zrće.

Naime, kako navodi Slobodna Dalmacija, ozvučena ćelija osumnjičenog za ubistvo "škaljarca" podigla je veliku buru u hrvatskoj javnosti gde se ovakav čin smatra sramnim, a kako objašnjavaju ovo bi moglo postati pravni "presedan" u Hrvatskoj.

osumnjičeni duško tanasković koji je ubio gorana vlaovića
osumnjičeni duško tanasković koji je ubio gorana vlaovićafoto: SLOBODNA DALMACIJA/Zadarski.hr, BETA Zvonko Kučelin

- Na jučerašnjem suđenju Tanaskoviću u Županijskom državnom odvetništvu u Zadru na samom početku navedeno je da je 13. septembra otkrilo da je ćelija u kojoj on boravi bila pod tajnim nadzorom. Suđenje je prekinuto zbog presluškivanja u ćeliji. S druge strane Tanaskovićev advokat Vinko Gulišija zatražio je izuzimanje tih dokaza kao nezakonitih - navodi Slobodna Dalmacija.

Branilac Kragujevčanina naveo je da se ovako nešto nikada nije dogodilo u Hrvatskoj.

- Predmet je došao u fazu iznošenja obrane. U konsultaciji sa više pravnih stručnjaka nikome u istoriji hrvatskog pravosuđa nije poznato da bi se nakon podizanja optužnice radile posebne dokazne radnje, kao ove u zatvorskoj ćeliji gde je smešten zatvorenik. Ako sud ne prihvati predlog za izdvajanje spisa trebalo bi vratiti optužnicu - kaže advokat Gulišija.

osumnjičeni brutalno ubio škaljarca nasred šetališta u pagu
osumnjičeni brutalno ubio škaljarca nasred šetališta u pagufoto: Printscreen

S druge strane, u sudu je predočeno zašto je snimana ćelija u kojoj je bio Tanasković.

- Tužilaštvo je dalo nalog da se uđe u prostoriju radi nadzora i tehničkog snimanja zatvorske ćelije optuženika kako bi se došlo do identiteta drugih saradnika koji su učestvovali u pripremi i u izvršenju krivičnog dela. Tu je došlo do slučajnog otkrića, što je regulisano Zakonom o kaznenom postupku, a otkriveno je krivično delo za koje je zakonom moguće provesti dokazne radnje. Vrhovni sud RH doneo je jednu odluku u kojoj je izdvojio kao nezakoniti snimak u kojoj je jedan zatvorenik snimao drugog, pa je rekao da bi ona mogla biti dokaz samo u slučaju naloga sudije istrage, što se u ovom slučaju i dogodilo - rekli su na sudu nedoumicu zašto je bila ozvučena ćelija osumnjičenog Kragujevčanina.

Sudija Ana Brkić odbila je zahtev advokata Gulišije, ali će pismeno rešenje o tome poslati Visokom kaznenom sudu RH. U zavisnosti od njihove odluke, koju mogu potvrditi, odbiti ili preinačiti nastaviće se suđenje.

duško tanasković
duško tanasković foto: BETA Zvonko Kučelin

Boris Radman, advokat porodice ubijenog Gorana Vlaovića, složio se s predlozima tužilaštva, podsetivši na to kako je u predmetu iz 2008. godine sud u drugom delu najpre izveo takav dokaz, a onda tražio predlog za izdvajanje.

- Najprije taj dokaz treba prevesti u dokaze, a tek onda ceniti je li zakonit ili nezakonit - naveo je Radman.

Tužitelj Ivica Škara naveo je na suđenju da su presluškivanjam ćelije u kojoj je boravio Duško Tanasković dobili brojne nove dokaze protiv njega.

- Iz materijala kojim raspolažemo, tonskih zapisa i transkripata, razvidno je da je optuženi za likvidaciju Vlaovića trebao dobiti novčanu nagradu. Takođe je jasno da je u planiranje ubistva bilo uključeno više saradnika i pomagača - rekao je tužilac.

misica dragana banić gledala likvidaciju dečka vlaovića
misica dragana banić gledala likvidaciju dečka vlaovićafoto: Printscreen, Printskrin/Instagram

Zbog novih dokaza Škara je zatražio da se optužnica kojom se Tanaskovića tereti za ubistvo prekvalificira u teško ubistvo iz koristoljublja, za koje je predviđena kazna preko 20 godina zatvora.

Pa da podsetimo, Tanasković je ranije na suđenju rekao da nije kriv, a nije otkrio ni motiv likvidacije. Inače, sumnja se da je Vlaović još žrtva krvavog rata do istrebljenja kotorskih klanova. Tanasković je prema optužnici, 25. avgustra 2022. u šest sati ujutru na ostrvu Pag, ispred noćnog kluba ubio Vlaovića. U trenutku likvidacije Vlaović je bio u društvu devojke Misice Dragane Banić.

(Kurir.rs - Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track