ZORAN JAKŠIĆ IZ ZATVORA KOORDINIŠE ŠVERCOM KOKAINA?! Pomogao bivšem fudbaleru oko 324 kg kokaina, a pre toga balkanskom kartelu
Foto: printscreen/elconfidencial, MUP Srbije, Privatna arhiva

KOKAINSKE VEZE

ZORAN JAKŠIĆ IZ ZATVORA KOORDINIŠE ŠVERCOM KOKAINA?! Pomogao bivšem fudbaleru oko 324 kg kokaina, a pre toga balkanskom kartelu

Crna Hronika -

Sumnja se da je uhapšeni bivši fudbaler Živko Bakić, koristeći razrađenu šemu prekookeanskog krijumčarenja narkotika iz Južne Amerike, posredstvom prijatelja i bliskog saradnika Zorana Jakšića kupovao "robu" i brodovima je dalje transportovao u Evropu

Zoran Jakšić, vođa klana Amerika koji se već sedam godina nalazi u zatvoru u Peruu, navodno je pomogao svom prijatelju i saradniku Živku Bakiću (40), bivšem fudbaleru, da stupi u kontakt s proizvođačem kokaina iz Ekvadora!

Kako Kurir saznaje, Jakšić je navodno bio posrednik i glavna spona između proizvođača iz Južne Amerike i Živka Bakića, koji je kupio 324 kilograma kokaina 2020, zatim ga transportovao prekookeanskim brodom do luke u Solunu, a krajnja destinacija bila je Zapadna Evropa i Srbija.

Pali u Beogradu

zoran jakšić godinama u zatvoru u peruu zbog šverca 800 kila kokaina
zoran jakšić godinama u zatvoru u peruu zbog šverca 800 kila kokainafoto: Printscreen

Naime, grčka policija je ovaj vredan tovar zapakovan u 280 paketa zaplenila u januaru 2021. u jednom štek stanu u Solunu i uhapsila tri muškarca, dok je četvrti skokom sa šestog sprata uspeo da pobegne. Podsetimo, Bakić i njegova petočlana kriminalna grupa uhapšeni su u četvrtak u Beogradu zbog sumnje da su švercovali 324 kilograma kokaina iz Ekvadora.

- Sumnja se da je Živko Bakić sa svojom grupom od 2020. do 2021, koristeći razrađenu šemu prekookeanskog krijumčarenja kokaina s područja Južne Amerike, od nepoznatog proizvođača posredstvom prijatelja i bliskog saradnika Zorana Jakšića i drugih N. N. lica kupovao, a zatim "robu" tovario na prekookeanske brodove koji su skrivenu drogu dalje transportovali u Evropu - kaže Kurirov izvor.

hapšenje živka bakića u beogradu zbog sumnje da je bio vođa klana koji je švercovao 324 kilograma kokaina iz ekvadora
hapšenje živka bakića u beogradu zbog sumnje da je bio vođa klana koji je švercovao 324 kilograma kokaina iz ekvadorafoto: MUP Srbije, printscreen/elconfidencial

- Navodno, Jakšić je s Bakićem komunicirao preko aplikacije Skaj, iako boravi u peruanskom zatvoru. Krajem 2020. Jakšić je pronašao proizvođača kokaina iz Južne Amerike i preko tajnih kanala ugovorio kupovinu kokaina koji su Bakić i njegova kriminalna grupa kupili kako bi ga dalje transportovali prekookenskom rutom do Evrope.

Čovek sa hiljadu lica

Kako dalje objašnjava naš dobro obavešten izvor, Živko Bakić tom prilikom tražio je više stotina kilograma kokaina.

- Zoran Jakšić godinama je poznat u tamošnjem podzemlju i svi ga znaju po nadimku "čovek sa hiljadu lica", pa tako ne treba da čudi što je i Bakiću pomogao da kupi kokain, jer on godinama našim klanovima pomaže oko transporta droge iz Južne Amerike - kaže izvor i dodaje:

- Poslednje veliko hapšenje u Srbiji bilo je u maju, kada je palo 13 članova balkanskog kartela zbog šverca kokaina koji su takođe bili povezani s Jakšićem. Da je Jakšić bio uključen u rad balkanskog kartela na čijem razbijanju su radili MUP Srbije, Evropol, Evrodžast, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal i Pariski tribunal, saopštilo je tada Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Četrdeset lažnih identiteta

Kako su tada saopštili, ta kriminalna grupa tereti se za učestvovanje u međunarodnoj trgovini više od sedam tona kokaina.

- Zoran Jakšić već godinama važi za jednog od najozbiljnijih trgovaca kokainom. Osuđen je pravosnažno 2021. u Peruu na 25 godina zatvora zbog šverca 800 kilograma kokaina - podseća izvor i nastavlja:

zoran jakšić blisko sarađivao i sa vođom balkanskog kartela misterioznim titom
zoran jakšić blisko sarađivao i sa vođom balkanskog kartela misterioznim titomfoto: Privatna Arhiva, Printscreen

- Policija i obaveštajne službe su ga, dugo pre hapšenja u julu 2016, pratile, prisluškivale i snimale. Snimljen je čak i sastanak na kom ugovara kupovinu dve-tri tone kokaina koji bi poslao u Evropu.

U trenutku hapšenja imao je čak 40 lažnih identiteta. Kad je pomoću otisaka prstiju i bioloških tragova potvrđen njegov identitet, peruanske vlasti su shvatile da im je to stari znalac, koga su hapsili još krajem devedesetih godina.

Novinarka u poseti

Kupatilo i dva mobilna u ćeliji

Češka novinarka Pavla Holcova pre nekoliko godina je posetila Zorana Jakšića u ćeliji, a na portalu Investigance.cz opisala je svoj susret s njim.

zoran jakšić godinama u zatvoru u peruu zbog šverca 800 kila kokaina
zoran jakšić godinama u zatvoru u peruu zbog šverca 800 kila kokainafoto: Printscreen

- Ne razlikuje se samo zbog svoje bele kože i visine od skoro dva metra. Samo oni najbogatiji mogu da priušte privatnu ćeliju s kupatilom. Ima i dva mobilna telefona. Peruanska policija mi je rekla da on i dalje iz zatvora kontroliše trgovinu kokainom. Ćelija izgleda kao diskoteka iz devedesetih godina - crno-bele pločice, jastuci od belog skaja, tabure, TV i plišano ćebe s tigrastim dezenom - navela je novinarka i dodala da Jakšića redovno posećuju elitne prostitutke.

Dobrivoje Radovanović, kriminolog

Jake veze u podzemlju

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za Kurir "da Zoran Jakšić ima puštene pipke u Južnoj Americi i da svi prema njemu imaju strahopoštovanje".

- Jakšić je osoba koja je godinama "gradila" svoj kriminalni put na tom kontinentu i poznaje puno ljudi koji su u podzemlju. Znaju da na njega mogu da računaju i da će uvek ispoštovati dogovor s obzirom na to da je on jedna od glavnih spona između tamošnjih proizvođača kokaina i naših klanova koji snabdevaju ovaj deo sveta - kaže kriminolog i dodaje da je međusobna saradnja svih njih godinama dobra.

(Kurir.rs - Ekipa Kurira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track