"BOŠKO RADIO ZA KOZA NOSTRU U NJUJORKU, MILOŠEVIĆU DONEO PAR MILIONA" Lopušina: Sećam se razgovora o ODSEČENIM GLAVAMA IRACA
Foto: BAS CZERWINSKI / AFP / Profimedia, Kurir televizija, printscreen YT

kurir TV

"BOŠKO RADIO ZA KOZA NOSTRU U NJUJORKU, MILOŠEVIĆU DONEO PAR MILIONA" Lopušina: Sećam se razgovora o ODSEČENIM GLAVAMA IRACA

Crna Hronika -

Jedan od vođa sicilijanske mafije Mateo Mesina Denaro, umro je u bolnici L'Akvila, gde je bio od avgusta, prenose italijanski mediji.

Denaro je uhapšen 16. januara, nakon 30 godina bekstva.

Premijerka Đorđa Meloni rekla je tada da je to istorijski dan za borbu protiv mafije, a tužioci su poručivali da hapšenje Denara predstavlja smrt Koza nostre. Mesina Denaro zvani Dijabolik, je 1993. osuđen na doživotnu kaznu.

Kum, film Kum
foto: Printscreen/Youtube

Na čelo Koza nostre Denaro je došao posle Bernarda Provencana i Totoa Rine. Za sebe je govorio da je "svojim rukama napunio čitavo groblje".

O značenju mafije nekada i sada, govorio je gost "Pulsa Srbije" pisac Marko Lopušina.

Prvo se osvrnuo na najpopularniju priču o mafiji, filmu "Kum" te je rekao da je sve u tom filmu i te kako realno.

- To je istinita, prava doživljena priča, zbog toga ima toliki uspeh i traje 50 godina. Sve je tako bilo, dakle postoji lokal, a oni su u njemu apsolutni vladari. Ne možeš kao pojedinac da doneses bilo kakvu odluku dok ne pitaš Kuma ili šefa posla u tvom kvartu. Šefovi su zaduženi za korupciju na državnom nivou. Oni su se u početku bavili reketiranjem, zelenaštvom, kako bi došli do najvažnijih građevinskih poslova. Mafija je radila auto-puteve, železnice, sve u dogovoru sa državom - započeo je Lopušin, pa nastavio:

01:33

DONEO JE SLOBI I DRŽAVI MILION EVRA, DOBIO OVO ZAUZVRAT Lopušina o Srbinu, vođi Koza Nostre: Držanje đubretara im GLAVNI posao!

- Ko se u državi pobunio, taj je završio na groblju. Koza Nostra drži razne poslove, recimo u Njujorku drže đubretare. Čišćenje grada i sve to je u njihovoj kontroli. Tamo su i dobre plate, stranac koji dođe, a ne zna jezik, uz pomoć Koza Nostre može da radi.

Potom je pomenuo Srbina koji je upao u dubine mafijaškog sveta:

- Uostalom, jedan Srbin, Boško Radonjić, je radio za njih u Njujorku i bio je osuđen jer je podmitio porotu kako bi njegovog šefa oslobodili. Spasao se tako što je odradio neke poslove za državu, odnosno SAD, i tako su ga oni pustili da dođe u Beograd. On je doneo par miliona Slobodanu Miloševiću i državi. Oni su mu poklonili klub Lotus i tu je vodio svoje društvo u Srbiji.

Lopušina je spomenuo i saradnika Radonjića, Nikolu Kavaju, pa se podsetio jednog njihovog razgovora, kada je Radonjić zamerio svom "kolegi":

Laki Lučano, Al Kapone, Salvatore Toto Rina, Koza Nostra, italijanska mafija
foto: Profimedia, Wikipedia, EPA

- Imao je odelenje za obezbeđivanje, koje je vodio Nikola Kavaja, u jednom trenutku se Nikola opustio, tada mi je pričao da je imao strašnu borbu sa Ircima, koji su napravili svoju mafiju i ulazili u posao Koza Nostre u Njujorku. Govorio je da su se tukli sa njima i da su trojica protivnika ostala odsečene glave i da su igrali mali fudbal sa tim glavama. Boško se naljutio na takve izjave, govorio mu da ne priča svašta, a meni je rekao da ne pišemo o tome - podsetio se Lopušina.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:16

MAFIJA U CRNOJ GORI JE SAMO MALO OŠTEĆENA! Eksperti o tunelu ispod suda u Podgorici: Promenite zakon i napravite SUDSKU POLICIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track