KUM MAFIJE! "VRAČARCU" SUDE U BEČU ZBOG KOKAINA: "Ja sam konobar, došao sam da kupim stvari deci!" DEKSTER JE BIO NA VRHU
Ilustracija, Foto: MUP Srbije

suđenje

KUM MAFIJE! "VRAČARCU" SUDE U BEČU ZBOG KOKAINA: "Ja sam konobar, došao sam da kupim stvari deci!" DEKSTER JE BIO NA VRHU

Crna Hronika -

Dario Đorđević, zvani Dekster, u pritvoru je u Austriji, a Srbija je za njim raspisala poternicu zbog sumnje da je bio pripadnik opasnog klana

Dario Đorđević, zvani Dekster, koji je pred beogradskim Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal optužen da je bio pripadnik vračarske grupe u sredu je pred sudom u Beču izjavio da nije kriv za šverc droge.

- Nisam kriv. U Beč sam došao samo da kupim stvari za svoju decu. Postupak protiv mene nije fer - izjavio je, kako prenose austrijski mediji Đorđević pred sudom. Na pitanje sudija čime se bavi, on je odgovorio: - Radio sam u kafiću i zarađivao 300 evra mesečno. Nemam imovinu.

Nikola Vušović označen kao vođa klana
Nikola Vušović označen kao vođa klanafoto: MUP Srbije Printscreen

Droga iz Holandije

Dario Đorđević, kako navode, doveden je iz pritvora u sud uz neviđene mere obezbeđenja. Optužen je da je 2020. i 2021. organizovao prodaju 500 kilograma heroina i kokaina velike čistoće u prestonici Austrije. Droga je, kako navode, brodovima stizala iz Holandije i povremeno iz Slovenije. Pravosuđe te države označilo ga je kao "kuma mafije" pred kojim je policija bila nemoćna. Kako je opisano, kriminalna grupa koja je pod njegovim vođstvom delovala u Austriji koristila je Skaj i Anom aplikaciju za komunikaciju, preko koje nisu razgovarali već su slali slike, video i audio-poruke.

Novi nadimak

Zovu ga Obeliks zbog građe

Austrijski mediji objavili su da je osim Dekstera, po serijskom ubici iz američke serije, Dariju Đorđeviću nadenut i nadimak Obeliks. - Najverovatnije zbog svog stasa - naveli su oni. Inače na fotografijama iz sudnice, vidi se da je on krupnije građe i visine.

- Đorđević, koji je navodno bio šef bande je preko ovih aplikacija dokumentovao isporuke droge, davao uputstva i vodio neku vrstu računovodstva - navode oni i podsećaju da je nadimak "Dekster" zasnovao na istoimenom serijskom ubici iz TV serije.

- Dekster je svakodnevno slao selfije i audio-poruke - prijavio je poroti službenik austrijske Federalne službe kriminalističke policije. On je objasnio i da je kriminalna grupa funkcionisala po nalogu jednog čoveka - Đorđevića.

- Dario Đorđević je bio "na vrhu", a imao je i "podvođe" koji su bili dobro povezani u Austriji i koji su su imali ovlašćenja da donose odluke i održavali sopstvenu mrežu dilera, koji praktično nisu ni poznavali stvarnog šefa - navode oni i otkrivaju da je Deksterova grupa koja je delovala u Austriji razotrkivena posle dešifrovanja Skaj aplikacije.

Sarađivali sa Belivukom i Miljkovićem
Sarađivali sa Belivukom i Miljkovićemfoto: Kurir

Srbija traži izručenje

Učestvovao u dva ubistva u Beogradu

Srbija je, kako su potvrdili Austrijski mediji, zatražila izručenje Đorđevića zbog sumnje da je bio pripadnik kriminalne grupe i da je učestvovao u ubistvića Dragana Ristića Čađe, Aleksandra Halabrina i pokušaju ubistva Andrije Zarića. Optužnicom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, na teret mu je stavljeno da je bio pripadnik ogranka kavačkog klana, takozvanog vračarskog klana pod vođstvom Nikole Vušovića, zvanog Džoni sa Vračara. Ova kriminalna grupa navodno je održavala kontakt i sa grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Inače, Dario Đorđević je u Srbiji služio kaznu zatvora od 2008. do 2018. zbog ubistva. Posle puštanja na slobodu, kako prenose bečki mediji, prišao je ogranku kavačkog klana i preuzeo vodeću ulogu u Beču.

Već osuđivan

- Ni u Austriji ovo nije prvi postupak protiv njega, on je u decembru prošle godine u Okružnom sudu u Beču osuđen na 11 godina zatvora zbog pljačke 13 kilograma kokaina i 106.000 evra od suprotstavljene kriminalne grupe. Tokom pljačke, jedan pripadnik suprotnog klana je teško povređen - navode oni.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track