"DA NE MLATI NEŠTO TAJ SMEĆAR, BRUKE CRNE" Isplivale poruke:Ovako su kavčani lovili Cetinjanina za kojeg su sumnjali da ih "špija"
Foto: Shutterstock

"DA NE MLATI NEŠTO TAJ SMEĆAR, BRUKE CRNE" Isplivale poruke:Ovako su kavčani lovili Cetinjanina za kojeg su sumnjali da ih "špija"

Crna Hronika -

Pripadnici jedne od ćelija kavačkog klana sumnjali su da ih Cetinjanin Nikola Drecun špijunira policiji nakon što je uhapšen, zbog čega su napravili plan da sa njim to “ispeglaju” kako bi povukao izjavu, a da ga ubiju kad izađe iz zatvora.

To se navodi u njihovoj komunikaciji na kriptovanoj telefonskoj aplikaciji, dostavljenoj crnogorskim istražiteljima i sudu.

- Je l’ istina da Drecun peva u muriju? Aooo. Kažu da je pričao da je pucao nekoga itd. Nagrdiće nas ako progovori. Ja ne mogu da verujem... Ubiću ga je*’o sam mu majku - šalje Goran Rakočević 11. maja 2020. godine Radovanu Mujoviću.

Njih dvojica dopisivali su se preko kriptovane Skaj aplikacije, a u jednom trenutku Rakočević piše i ko mu je rekao da Drecun sarađuje sa policijom:

- Mene Amigo kaže da sve špija. Bruke crne. Brate da ne mlati šta taj smećar. Dovoljno je da te pomene samo, al’ nije ga valjda bog ubio. Imaš li koga tamo da to proveriš... Sve mu je**m... Samo da ne laje nešto što ne treba. Zaklaću ga, u sve ti se kunem - šalje Rakočević istog dana.

Narednih sati on i Mujović, proizlazi iz poruka, strahuju da Drecun policiji ne ispriča “nešto za Frenka”, a potom Rakočević od Nikšićanina traži da i on proveri u Specijalnom policijskom odeljenju “špija li” njihov saradnik.

crnogorska policija
foto: Shutterstock

- Malo nam je muke nego još on da nam je zadaje, majku li mu je**m špijunsku... Javi ako šta saznaš. I trebao si mać’ taj tel da šta ovaj ne kaže... Samo da ne kaže da si ga ti poslao... A bgm sam rekao pre neki dan Frenku da ga ćera. Je**m li mu majku narkomansku - Rakočević piše Mujoviću.

Dan kasnije, oko 7 sati izjutra, obaveštava Nikšićanina da je Drecun sve priznao policiji:

- Sve su propevali. Rekli su za tebe treba da ga šipkaju. Svašta su pričali. I za Detlića i Lipu... Eto ih u bolnicu izlomljeni... Jadan od njih je pomenuo da si ih ti poslao da ovoga išipkaju...

Tada prave plan da Mujović “upre” advokata iz Nikšića (ime je poznato redakciji), da Drecuna i Marinka Rajkovića ubedi da promene iskaz u tužilaštvu. Uz pogrdne kvalifikacije na račun tog advokata, konstatuju da je on i ranije zastupao Rajkovića, a onda Rakočević savetuje Mujovića da pronađe nekog drugog iz Nikšića:

- Neka uzme punomoć za obojicu od ***** i neka neko uzme papir i do CT da to potpišu njihovi, jedino tako, inače ovako ovaj će sve potvrditi u tužilaštvo i na***ali smo”.

U danima nakon toga kavčani su, proizlazi iz poruka koje razmenjuju preko Skaj aplikacije, u Istražnom zatvoru pripremili ekipu da ubedi Drecuna da promeni izjavu, da ispriča kako je pod prisilom priznao da je deo klana i koja su mu bila zaduženja...

I dok pripremaju strategiju, međusobno razmenjuju poruke što sve mora Drecun da uradi da bi delovao uverljivije:

- Nema špijanja brate pa kad bi nas pobili. Ali videće šta se radi kad se špija, samo da ovo ispeglamo.. Je li uzeo sve te nalaze od doktora. Mora sve to da skupi od tih doktora, da se vidi da su ga bili - piše on.

Nakon toga konstatuje i kakav plan imaju za Drecuna:

- Pričaj samo sa njim sve fino dok to ne ispegla, pa ćemo ga odrat kad iskoči - poručuje Rakočević.

Drecun je prvobitno policiji priznao da je sa sada pokojnim Nikolom Ćupićem pokušao da ubije Dragana Roganovića, navodno nekadašnjeg telohranitelja prve žrtve kokainskog rata Gorana Radomana. Rekao je da je to učinio kada mu je Ćupić ponudio dil - da mu oprosti dug u zamenu za likvidaciju Roganovića.

Ispičao je policajcima i kako iznutra funkcioniše ta ćelija kavčkog klana, koja je bila pod komandom Nikšićanina Radovana Mujovića i Budvanina Vasilija Rafailovića.

Specijalno državno tužilaštvo tereti Mujovića, Rafailovića i još 20 okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i planiranje ubistva Budvana Marka Ljubiše Kana, Gorana Slovinića Brala i novinarke Olivere Lakić...

Na optužnici su Petar V. Lipovina, Mitar D. Marković, Filip M. Knežević, Žarko Ž. Pejaković, Lazar M. Nedović, Aleksandar B. Ćetković, Boško Ž. Pavlović, državljani Srbije Jovan Mirković i Aleksandar Stevanović, Marko A. Zorić, Nikola Z. Marić, Uroš V. Đurđevac, Goran V. Rakočević, Ivan R. Brnović, Nikola P. Drecun, Aleksandar Z. Đurđevac, Mošo I. Paović, Uroš V. Vučinić, Davor H. Avdić i Nemanja M. Zurovac.

Svedoci tužilaštva u tom predmetu su Marinko Rajković i Bajram Pista, koje Mujović i ekipa više puta pominju u negativnom kontekstu. Na prethodnim ročištima radili su tačno ono što su se dogovarali preko Skaja - optuživali policiju i tužilaštvo za iznudu priznanja, ne bi li pred Višim sudom oborili optužnicu SDT-a.

To su činili okrivljeni Aleksandar Đurđevac i Uroš Vučinić, koji su ispričali da su preživjeli policijsku torturu prilikom istrage protiv kriminalne grupe kojoj su, tvrde tužioci, pripadali.

Tvrde da su ih mučili pripadnici specijalnog policijskog tima, na čelu sa Petrom Lazovićem.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja