NARKO-KUĆA! EKSPERTI ZA STRUJU NAPRAVILI FABRIKU DROGE U BORČI: Zaplenjena marihuana od 5 miliona evra, policija još dežura (FOTO)
Unutrašnjost kuće, Foto: MUP Srbije

OTKRIVAMO

NARKO-KUĆA! EKSPERTI ZA STRUJU NAPRAVILI FABRIKU DROGE U BORČI: Zaplenjena marihuana od 5 miliona evra, policija još dežura (FOTO)

Crna Hronika -

Policija u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu uhapsila kriminalnu grupu, a među njima je i četvoro elektroenergetičara, od kojih je jedan zaposlen u javnom preduzeću, kao i dve žene

Laboratorija za uzgoj i preradu marihuane koju je Četvrto odeljenje UKP u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu otkrilo i zaplenilo 19. oktobra, jedna je od najvećih plantaža za proizvodnju droge otrkivena u Srbiji.

U kući u prigradskom naselju, koja je preuređena u "farbriku", pronađeno je čak 500 kilograma ove droge, vrednosti oko pet miliona evra! Interesantno je da je od sedmoro uhapšenih, među kojima su i dve žene, čak četvoro stručnjaka za elekroenergetiku.

Kuća u Borči
Kuća u Borčifoto: Zorana Jevtić, MUP Srbije

Kompletan proces

- Sumnja se da su "eksperti za struju" bili zaduženi za instaliranje i montažu opreme u kući koju su iznajmili za uzgoj marihuane. Jedan od uhapšenih, Aleksandar G., je zaposlen u Javnom komunalnom preduzeću "Javno osvetljenje", a veruje se da su znanja i veštine iskoristili za instaliranje opreme za kompeletan proces proizvodnje, od sadnje, preko sušenja do pakovanja. Sve se odvijalo u tri prostorije kuće i pomoćnim objekatima - otrkiva izvor Kurira.

Saslušani

Zaćutali, određen pritvor

Kriminalnoj grupi koja se sumnjiči da je u Borči, na Zrenjaninskom putu, imala najveću laboratoriju za uzgoj, rast i preradu marihuane, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana. Oni su, podsetimo, u subotu saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i svi su se, kako je saopšteno, branili ćutanjem.

Kako Kurir saznaje, protiv Aleksandra G. (39), kao i Vladimira L. (45), Aleksandra L. (32), Sandre J. (33), Katarine B. (39), Mladena I. i Vladimira K. (44) Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je i finansijsku istragu, zbog sumnje da poseduju vrednu imovinu koju su stekli novcem koji su zarađivali od trgovine narkoticima.

Policija dežura ispred kuće u Borči
Policija dežura ispred kuće u Borčifoto: Zorana Jevtić

Kurir je juče obišao kuću na Zrenjanskom putu u Borči, ispred koje i dalje dežura policija.

- U kući niko nije živeo. Pre dve ili tri godin, stariji bračni par je izdao svoje objekte i zemljište, odnosno dvorište. Znamo da je kuću uzeo neki muškarac, sigurni smo da je to jedan od uhapšenih. Govorio je da je kuću iznajmio da bi se u njoj bavio nekom proizvodnjom, ali nikada nije govorio šta proizvodi. Znali smo da nešto muljaju tu - kaže jedan komšija.

On dodaje i da je gotovo svakodnevno viđao beli kombi kako ulazi i izlazi iz dvorišta.

- Bračni par koji je izdao kuću se preselio u vikendicu na selu, lepo žive od kirije, pa nisu ni dolazili. Ponekad smo viđali i ženu kako prolazi kroz dvorište i ulazi u kuću. Taj objekt je malo uvučen u dvorište, ne vidi se s glavnog puta, a vide se ventilatori spolja. Moguće je da su krali struju, pa da su tako i razotkriveni - dodaje sagovornik iz Borče.

Adaptirani u laboratoriju

Inače, cela kuća, odnosno jedan njen sprat, hala od 200 kvadrata pored, kao i šupa bili su potpuno adaptirani u laboratoriju. - Osumnjičeni su u njoj imali aparaturu za celokupan proces proizvodenje, do pakovanja osušene marihuane u džakove i merenje na vagi - otkriva izvor Kurira.

Glavni tužilac Stefanović i držani sekretar u MUP Željko Brkić
Glavni tužilac Stefanović i držani sekretar u MUP Željko Brkićfoto: VJT

Glavni tužilac VJT

Dobri rezultati u suzbijanju trgovine narkoticima

Glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović rekao je za Kurir da je zadovoljan rezultatima u suzbijanju trgovine narkoticima na teritoriji glavnog grada.

- Zahvaljujući posvećenom radu, profesionalizmu i kooridniranoj saradnji javnih tužilaca u VJT u Beogradu i pripadnika MUP-a i BIA-a postižu se dobri rezultati u suzbijanju trgovine narkoticima na teritoriji glavnog grada o čemu govore količine zaplenjene droge - rekao je Stefanović za Kurir

Na spratu kuće, kao i podrumu, kako otkriva bile su laboratorije za uzgoj, sa specijalnim lampama za podešavanje temperature i ventilatorima, koji su važni za rast biljaka.

- Otkriveno je više od 480 saksija sa biljkama - otkriva izvor Kurira. U prostoriji uz samu kuću u plastičnim posudama i džakovima zatečena je marihuanu spremnu za prodaju. Koliko je grupa "ozbiljno" radila sa kanabisom svedoči i to da su imali mašinu za odvajanje listova kao i specijalne makaze za ručno sečenje.

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

Tehnička oprema

- Kod ove kriminalne grupe, koja je sudeći po pronađenim dokazima, ceo proces vršila sama, od proizvodnje do prodaje, otkrivena je i prostorija, improvizovana sušara sa aparaturom za pripremanje biljke spremene za prodaju - opisuje naš sagovornik šta je sve pronađeno u kući pored prometnog Zrenjaninskog puta.

On navodi da je sušara bila opremljena svom elektronskom i tehničkom opremom za preradu i sušenje biljaka.

Kurir.rs/ J. Spasić - B. Travica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track