RAT OPAKIH ŠVEDSKIH KLANOVA SE PRESELIO NA BALKAN?! Dva hapšenja i ubistvo za 6 dana u Srbiji i Bosni, u Stokholmu ubili njih 11!
Osterdal i Madžid, Foto: Twitter/Radio Sarajevo, screesnhot

OBRAČUNI

RAT OPAKIH ŠVEDSKIH KLANOVA SE PRESELIO NA BALKAN?! Dva hapšenja i ubistvo za 6 dana u Srbiji i Bosni, u Stokholmu ubili njih 11!

Crna Hronika -

U mirnoj Švedskoj poslednjih nekoliko meseci bukti rat suprotstavljenih kriminalnih klanova, a sudeći po događajima od prošle nedelje u Beogradu i od juče u Sarajevu, čini se da su pripadnici istih utočište našli u balkanskim zemljama!

Dvojica opasnih kriminalaca iz ove države su uhapšena, a jedan ubijen u poslednjih šest dana, a zemlje Balkana koje su se našle u centru ovih dešavanja su Bosna i Hercegovina i Srbija.

Naime, pripadnici policije BiH sinoć su u mestu Sokolac u blizini Sarajeva uhapsili osobu koja se dovodi u vezu s ubistvom Harisa Osterdala u sarajevskom naselju Stup, a reč je o državljaninu Švedske Oliveru Herbertu – Peteru (26) kod kog je pronađeno i vozilo koje ga je čekalo tokom izvršenja likvidacije. U pucnjavi je ranjen i Е.M. koji je takođe ima švedski pasoš.

Haris Osterdal
Haris Osterdalfoto: Printscreen

Ubijeni Haris Osterdal je takođe švedski državljanin, ali poreklom iz Bosne. On je, kako se sumnja, pošto se rat klanova u Švedskoj od septembra zahuktao i odneo čak 11 života u tom mesecu, pobegao u zemlju iz koje vuče korene.

Ostredal je, navodno, bio vođa narkokartela zbog čega je, prema pisanju medija iz Švedske, 2017. godine osuđen na četiri godine zatvora. On je proglašen krivim za davanje mita, trgovinu drogom i nedozvoljeno držanje i upotrebu vatrenog oružja.

Kako su tamošnji mediji pisali Osterdal je pošiljke droge dogovarao preko Fejsbuka, a svojim mušterijama ih je slao na kućnu adresu.

- H.O.P. je dana 31.10.2023. godine oko 19:30 sati lociran i lišen slobode na području Istočnog Sarajeva, te smešten u službene prostorije Uprave policije MUP Kantona Sarajevo – navodi se u saopštenju policije BiH.

Motiv njegovog ubistva je, kako govore podaci sigurnosnih službi, to što je odločio da svedoči protiv jednog od vođa narko kartela u Švedskoj zbog čega je postao meta.

Kakanj, policija BiH
foto: Avaz.ba

Da je u pitanju mafijaška likvidacija Osterdala govori i činjenica da je uhapšeni Oliver Herbert-Peter pokušao likvidaciju Osterdala pre nekoliko meseci u Istanbulu. No, iako je na njega pucano, nisu ga uspeli ubiti.

- Saznanje da je njegova likvidacija pokušana u Istanbulu baš u to vreme govori o mogućoj povezanosti sa švedskom kriminalnom grupom Fokstrot na čijem je čelu Rava Madžid ili Kurdska Lisica, a koji je neretko boiravio u Istanbulu i odatle koordinidsao grupom - objašnjava izvor Kurira i dodaje:

- Osterdal je tako moguće njohov pripadnik, kao i švedski državljanin poreklom iz Srbije, V. M., koji je prošle sedmice uhapšen u Beogradu, a možda i njihova žrtva.

Fokstrot logo
Fokstrot logofoto: Švedska policija

Podsetimo, V. M. (37), švedski državljanin srpskog porekla, navodno je pripadnik ove ozloglašene kriminalne grupe "Fokstrot", koju još zovu i "Lisice", a on je uhapšen u Srbiji u štek-stanu u Beogradu po međunarodnoj poternici Švedske.

- V. M. je nekoliko meseci tražen zbog niza teških krivičnih dela, a opisan je kao odgovoran za trgovinu oružjem u kriminalnoj mreži "Fokstrot", koja je odgovorna za niz krivičnih dela na teritoriji Švedske i čiji je rat, koji vodi sa suprotstavljen klanom "Bandidos", izazvao haos i strah na ulicama ove države - navode tamošnji mediji.

Rava Madžid
Rava Madžidfoto: screenshot

Zbog sumnje da je imao jataka koji ga je u Beogradu skrivao, kao i činjenicom da je gotovo svo naoružanje ove grupe bilo poreklom iz Srbije, nabavljeno preko lokalnih kriminalnih klanova, pretpostavlja se da Šveđani na Balkanu traže utočište, a strahuje se i da upravu ovde nastavljaju svoj rat.

11 mrtvih

Kad je uhapšen Srbin u Beogradu stigla je informacija da je uhapšena osoba "visokog prioriteta", a prema obaveštajnim podacima V. M. važi za vođu jednog od čak 25 ogranaka bande "Fokstrot", koju još nazivaju i banda "Lisica".

Prema pisanjima švedskih medija, na ulicama te države, tačnije Stokholma, već dugo nema mira, a samo u seprembru, u obračunu gore pomenutih kriminalnih klanova ubijeno je 11 osoba. Zbog toga su tamošnje vlasti najavljivale da će na ulice izvesti vojsku i tenkove kako bi sprečili dalja krvoprolića u podzemlju.

Kurir.rs / D.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track