KOKAIN ZAPLENJEN U BEOGRADU PRIPADA KAVAČKOM KLANU? Odao ih znak na paketima, slične oznake ranije viđene i kod njih DVOJICE
Foto: JORGE GUERRERO / AFP / PROFIMEDIA, TV Pink Printscreen, MUP

narko-karteli

KOKAIN ZAPLENJEN U BEOGRADU PRIPADA KAVAČKOM KLANU? Odao ih znak na paketima, slične oznake ranije viđene i kod njih DVOJICE

Crna Hronika -

U policijskoj akciji u Beogradu danas su uhapšeni A. N. (29) i A. S. (26) zbog trgovine drogom i zapljeno im je oko šest kilograma kokaina u paketima koji su imali oznaku poznate modne kuće iz Pariza "Luj Viton".

zaplena, droga, kokain, Filmski grad
foto: MUP

Još nije poznato da li je dvojac pripadao nekom kriminalnom klanu, ali ovaj način rada već je poznat u regionu, a oznaku ove modne kuće su, kako se sumnja, za trgovinu drogom koristili pripadnici više narko-grupa uključujući i kavački klan. Tako su se paketi belog praha sa identičnom oznakom mogle videti među zaplenjenim "stvarima" nakon hapšenja kriminalnog klan Veljka Belivuka, kao i bosanskog narko-bosa Edina Gačanina zvanog Tito i Dino.

Nakon hapšenja klana Veljka Belivuka u februaru 2021. godine surovost ovog klana prikazana je na fotografijama obezglavljenih tela, a među mnoštvom ovakvih fotografija našle su se i one na kojima su bili paketi kokaina.

Belivuk i Marko Miljković
Belivuk i Marko Miljkovićfoto: Dado Đilas, Zorana Jevtić

- Na prikazanim fotografijama mogli su se videti paketi sa utisnutim simbolima u "cigle" kokaina. Na nekima je bilo utisnuto "KÇK" što je skraćenica nastala od albanskog izraza “Kap Ça të Kapësh” i znači “zgrabi šta možeš”, a veže se za albanske trgovce drogom - podseća izvor Kurira i dodaje:

- Ipak, na drugim paketima nalazila se oznaka modne kuće "Luj Viton" što je i tada ukazivalo na povezanost sa kavačkim klanom, za koji se sumnjalo da je koristio ovaj logo na paketima koje je transportovao.

kokain, Luj Viton
foto: Printscreen/Pink

U operaciji pod nazivom "Nano" u Španiji u avgustu ove godine zapljeneni su paketi s narkoticima koji su imali utisnute različite oznake i simbole poznatih brendova – „tesla“, „luj viton“, „tag heuer“, „ševrolet“, dok je na drugima pisalo „Hitler“ i imali su simbol svastike.

droga, kokain, Balkanski kartel
foto: Nono Rico / Zuma Press / Profimedia

Španska policija je tada pronašla 9,4 tone kokaina vrednog enormnih tri milijarde evra, a sumnja se da tovar pripada balkanskom karetelu i Sarajliji Edinu Gačaninu, zvanom Tito, koji važi za jednog od vođa baklanskog narko-kartela, koji je poslednjih godina preuzeo primat u švercu narkotika iz Južne Amerike u Evropu.

- Oznake na paketima kokaina služe uglavnom za raspoznavanje i obeležavanje droge, a mnogi od distributera nastoje da budu "kreativni" te se svaki kartel koristi posebnim logoima. Kokain se "brendira" kako bi se znalo i kakvog je kvaliteta droga, ali i da bi se znalo ko je pošiljalac i primalac - kaže izvor Kurira.

Edin Gačanin Tito
Edin Gačanin Titofoto: Privatna Arhiva

Da podsetimo, danas je osumnjičene A. N. (29) i A. S. (26) policija uhapsila u naselju Filmski grad u Beogradu i pregledom automobila „sitroen“ koji su koristili, otkrila specijalno izrađen bunker, u kome je pronađeno šest paketa kokaina ukupne težine oko šest kilograma sa gore pomenutim oznakama.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati, i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni u nadležno tužilaštvo.

(Kurir.rs / Ekipa Kurira)

Bonus video:

01:08

DROGA SE ORGANIZOVANO ISPORUČUJE VOJNICIMA NA FRONTU! Zorić: Video sam da su OVO koristili naši neprijatelji da ne bi OSEĆALI BOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track