ŠEST MESECI OD MASAKRA U "RIBNIKARU": Izgubljeno je mnogo više od dečjih života, suštinski IMAMO VIŠE OD 100 "MRTVIH" (VIDEO)
Foto: Zorana Jevtić

kurir tv

ŠEST MESECI OD MASAKRA U "RIBNIKARU": Izgubljeno je mnogo više od dečjih života, suštinski IMAMO VIŠE OD 100 "MRTVIH" (VIDEO)

Crna Hronika -

Dr Ljubiša Božić, specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak i Radiša Roskić, advokat gostovali su u jutarnjoj emisiji Kurir televizije zu razgovoru o masakru u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar od koga je prošlo šest meseci.

Ribnikar
foto: Kurir tv

Roskić je istakao važnost utvrđivanja odgovornosti u krivičnom postupku, istovremeno naglašavajući etičke implikacije ovog slučaja.

Roskić je pojasnio da su mnogi predlozi od strane tužioca i tužene strane vezani za dokazivanje, ali da se pravni aspekt mora promatrati uz moralni okvir.

- Ne razumijem zašto bi se falsifikovalo, niti znam na šta se ta manipulacija odnosi. Duševna bol zbog smrti bliske osobe svakako postoji, ali dokazivanje dodatka toj boli u toku je postupak suđenja zbog zanemarivanja maloletnog počinioca - istakao je Roskić.

Kada je reč o odgovornosti roditelja maloetnog lica, Roskić je naglasio da su krivični postupci pokrenuti protiv majke i oca kako bi se utvrdila njihova uloga u ovom tragičnom događaju.

05:45

ŠEST MESECI OD MASAKRA U RIBNIKARU

- Roditelji su ti koji prvi primijete bilo kakve promjene. Hoće li uspeti prepoznati ih u potpunosti ili ne, to je druga priča. To je jedan aspekt - dodao je Roskić.

Govoreći o moralu pojedinaca, Roskić je naglasio da pubertet ne bi trebao biti opravdanje za nedostatak roditeljske fokusiranosti na dijete.

- Zašto? Zato što je dijete raslo pod njihovim krovom, u njihovoj porodici, i bili su jedini privilegovani koji su imali kontakt s njim i taj kontakt je bio poseban, roditeljski kontakt - istakao je Roskić.

Ovaj slučaj izazvao je različite reakcije u javnosti, a Roskić je naglasio da krivična neodgovornost maloletnog K. ne može biti opravdanje za nedostatke u roditeljskoj odgovornosti.

Božić
foto: Kurir tv

Božić je prokomentarisao traženje krivca u majci dečaka ubice i koliko je to delotvorno.

- Suštinski vi imate sto mrtvih, najbližu rodbinu, širu rodbinu, niko se ne oseća prijatno kada prođe pored te škole... Mi smo izgubili, mi smo mnogo više izgubili od tih 15 života! Mi smi izgubili sveopšti mir, jednu sigurnost u našu decu u našu okolinu i to smo na gubitku koji niko nije očekivao! A da nema nikakav povod za to! A sa druge strane dečak je rastao u porodici u kojoj nije primećeno kako je rastao - rekao je Božić i istakao:

- Najstrašnije je što su roditelji baza za oružje! To se ne preskače, to što naš zakon nije uobličio nečije godine... Nema opravdanja...

Nadovezujući se na reči Božiča, Roskić ističe da zakon mora da ide ispred vremena, a ne da prati događaje.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:43

SRPKINJA S MUŽEM ČUDOM PREŽIVELA MASAKR HAMASA! Zrenjaninac iz Izraela otkrio: Žive u gradu pored mog, još su POD VELIKOM TRAUMOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja