REPUBLIČKA INSPEKCIJA DALA PRELIMINARNE REZULTATE NESREĆE: Evo šta su rekli o tragediji u rudniku kod Zaječara
Foto: Printscreen/RTS

REPUBLIČKA INSPEKCIJA DALA PRELIMINARNE REZULTATE NESREĆE: Evo šta su rekli o tragediji u rudniku kod Zaječara

Crna Hronika -

Republička rudarska inspekcija, koja je izvršila vanredni nadzor separacije rudnika Lubnica, na kojoj su stradali Dejan Krajnjanović (42) iz zaječarskog sela Gradskovo, i Ljubiša Bosiljković (55) iz Zaječara, i dala je zaključak svojih preliminarnih rezultata.

Članovi inspekcije bili su na licu mesta, razgovarali sa zaposlenima koji su bili prisutni u vreme nesreće, pregledali su detaljno objekat… Inspekcija je potvrdila da je do nesreće došlo kada su trojica radnika rudnika Lubnica vršili čišćenje bunkera gotovih proizvoda sitnog uglja od zalepljenog uglja na obodima bunkera.

Iznenada, ugalj se obrušio i radnici su počeli da propadaju jedan za drugim kroz ugalj u bunker. Padali su pet metara dok nisu dotakli dno separacionog bunkera. Republička rudarska inspekcija navodi sledeće:

- Trojica radnika vršila je dozirano ispuštanje uglja, tako da su oni radeći trebali postepeno da silaze niz bunker i otkopavaju obode bunkera od zalepljenog uglja. Na žalost, u deliću sekunde su radnici propali kroz bunker. Ostali radnici separacije, koji su bili u blizini, videvši šta se dešava, odmah su počeli da ispuštaju ugalj iz bunkera demontiranjem izlaznih vrata, kako bi što pre oslobodili kolege. Tek nakom 15-20 minuta su uspeli da izvuku trojicu kolega, ali na žalost, dvojica su već bila poginula - stoji u preliminarnom mišljenju Republičke inspekcije.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić proglasio je 6.novembar za Dan žalosti na teritoriji grada Zaječara.

Kurir.rs/S.B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track