KO SU ČLANOVI BALKANSKOG KARTELA OPTUŽENI ZBOG 6 TONA KOKAINA? Kum ubijenog Pink Pantera, bio na meti klana i 3 puta izbegao smrt!
Foto: MUP Srbije, MUP

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal

KO SU ČLANOVI BALKANSKOG KARTELA OPTUŽENI ZBOG 6 TONA KOKAINA? Kum ubijenog Pink Pantera, bio na meti klana i 3 puta izbegao smrt!

Crna Hronika -

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je podiglo juče optužnicu protiv 20 pripadnika balakanskog kartela od kojih su neki dobro poznati domaćoj javnosti, a dok se jedan smatra organizatorom svih transporta droge prekookeanskim brodovima, dvojica su bivši pripadnici banke "Pink Panter" od kojih je jedan pominjan na suđenju klanu Veljka Belivuka kao potencijalna žrtva!

Na optužnici se našao "Pink Panter" Dragan Đorđević Gaga, ali i Mladen Lazarević, zvani Mladenče.

Mladen lazarević Mladenče
Mladen lazarević Mladenče

Dragan Đorđević, zvani Gaga, navodno je bio uhapšen posle spektakularne pljačke "Pink Pantera" u Dubajiju 2008. godine za koju se veruje da je organizovao Milan Ljepoja, ubijen u kući strave u Ritopeku, za čije ubistvo osumnjičeni su pripadnici klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Pripadnik ovog kartela je i Gligorije Peljević (73) inače hapšen i 2015. u Madridu kada je zaplenjeno 3,5 tone kokaina.

Gligorije Peljević
Gligorije Peljevićfoto: MUP, argentinska policija, Ilustracija

Kako je Kurir prvi pisao, da podsetimo, Mladen Lazarević je takođe učestvovao u pljački u Dubajiju i kum mu je bio ubijeni Ljepoja sa kojim je učestvovao u ovoj "operaciji".

Mladenče preživeo Belivukov klan

Srđan Lalić, svedok-saradnik u slučaju protiv klana Veljka Belivuka, takođe je Lazarevića pominjao u svom prvom izlaganju, u novembru prošle godine. Tada je rekao da su pripremali ubistvo Ljepojinog kuma jer se verovalo da je imao veze sa pokušajem ubistva Zvicera, ali da su ga kasnije preobratili da počne da radi za kavački klan.

Milan Ljepoja
Milan Ljepojafoto: Privatna Arhiva

Lalić je ispričao da su za likvidaciju Lazarevića bile spremne dve kacige i prigušivač, pronađeni u bunkeru na stadionu Partizana.

- To su kacige koje je trebalo da koristimo za ubistvo Mladenčeta, od čega se kasnije odustalo, tu bi negde trebalo da bude i prigušivač - rekao je Lalić.

- Iz razgovora koje su pripadnici MUP i BIA prikupili tokom pretkrivičnog postupka, proizilazi da je optuženi pripadnik grupe, Marko Andrić, posle nestanka Ljepoje, otišao na sastanak sa izvesnim Duletom iz Niša, koji je bio najbolji Ljepojin prijatelj i koji mu je preneo Mladenčetovu poruku, u kojoj se, između ostalog, navodi da je Ljepoja atentat na Radoja Zvicera, vođu kavačkog klana, organizovao "sam na svoju ruku" i da on nema veze sa tim - otkrio je izvor Kurira.

- Dobili smo informaciju da sedi u jednom lokalu na Bežanijskoj kosi, instalirao sam kamere, ali su onda stigle nove informacije da živi u jednom stanu na Novom Beogradu. Bojan Hrvatin (drugi svedok saradnik, prim. aut.) je iznajmio stan, a mi smo auto-kameru instalirali u garažu. Taj Mladen je imao obezbeđenje i blindu, pratili smo ga i do teretane, imali smo ubrzo njegovu rutinu. U međuvremenu se saznalo da nije učestvovao u Ukrajini, ali priprema njegovog ubistva, iskorišćene su tako što mu je Zvicer sve to poslao i rekao da želi da ga ubije škaljarski klan, i tako ga je uvukao u taj sukob i pridobio na svoju stranu - otkrio je Lalić.

Belivuk i Lalić
Belivuk i Lalićfoto: Zorana Jevtić

Podsetimo, Mladen Lazarević bio je na meti napadača koji su pokušali da ga ubiju 2015. u Beogradu, a dve godine ranije pod džip njegove žene Bojane.

Da podsetimo, pretresom kuća i stanova pripadnika ovog kartela pronađeno je dve snajperske puške, tri automatske puške, automatski pištolj, četiri pištolja, bomba, četiri prigušivača, 24 detonatorske kapisle, pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, 13 paketa plastičnog eksploziva, optički nišan, više stotina komada municije različitog kalibra, perike, silikonske maske, veća količina novca (samo na jednoj lokaciji u bunkeru, u tri plastična bureta više od 2,7 miliona evra) za koji se sumnja da potiče od prodaje droge).

Dubai

Pljačka u Dubaiju 2007. smatra se najspektakularnijom koju je banda Pink Panter izvela. Tada su četvorica pljačkaša sa dva „audija A8" došla do tržnog centra „Vafi siti" u Dubaiju.

Beli „audi" parkirali su pored draguljarnice „Graf", dok su crnim automobilom, vozeći u rikverc, razbili izlog zlatare. Iz automobila su potom istrčala trojica maskiranih muškaraca i za samo minut i po utrčali u zlataru, oteli dve vreće pune nakita, vratili se u auto i pobegli. Vrednost nakita bila je 11 miliona evra. U pljački su učestvovali i sada pokojni Borko Ilinčić, a navodno i Milan Ljepoja, koga je prošle godine brutalno ubio klan Veljka Belivuka.

Starčević organizator

Optužnica je podignuta protiv Miroslava Starčevića, Mladena Lazarevića, Radisava Radovića, Ljubiše Lindo, Milovana Zdravkovića, Zorana Jakšića, Vladana Soldo, Miloša Radosavljevića, Gligorija Peljevića, Petra Miloševića, Mirka Pavlovića, Miloša Jovanovića, Aleksandra Ilića, Dragana Đorđevića, Milana Mitića, Dragana Nikolića, Ivana Cvetkovića, Marka Radovanovića, Nikole Đorđevića i Deniza Mihajlovića, jer postoji opravdana sumnja da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:38

18% DROGE KOJA CIRKULIŠE SRBIJOM JE KOKAIN, A MI NEMAMO ZAPLENE! Nikolić tvrdi: Zarađuju milijarde i korumpiraju policiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track