BLOKIRANA IMOVINA OPTUŽENIH ČLANOVA NARKO KARTELA IZ CRNE GORE Evo šta je sve na spisku: Stanje na računima je POSEBNA PRIČA
Foto: Shuterrstock, Privatna arhiva

BLOKIRANA IMOVINA OPTUŽENIH ČLANOVA NARKO KARTELA IZ CRNE GORE Evo šta je sve na spisku: Stanje na računima je POSEBNA PRIČA

Crna Hronika -

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) privremeno je oduzelo bar 20 automobila, motocikala i građevinskih mašina velike vrednosti od okrivljenih pripadnika kriminalne grupe i članova njihovih užih porodica i trećih lica, protiv kojih je, između ostalog, polovinom septembra podignuta optužnica za stvaranje kriminalne organizacije i šverc 4,3 tone kokaina iz Latinske Amerike.

Optužnicom SDT-a u predmetu protiv kolokvijalno nazvanog “policijskog kartela” obuhvaćen je pritvoreni predsednik Opštine Budva Milo Božović, a kao organizatori označeni su begunac iz redova Uprave policije Ljubo Milović, Tivćanin Mileta Ojdanić, ali i šef kavačkog klana Radoja Zvicera.

Blokada bankarskih računa i zaplena automobila od članova okrivljene kriminalne organizacije usledila je tokom nove faze postupka finansijske istrage, koju je Specijalno državno tužilaštvo otvorilo uporedo sa pokretanjem krivičnog postupka protiv okrivljene kriminalne organizacije.

Tužilac SDT-a Jovan Vukotić 10. oktobra dostavio je sutkinji za istragu Višeg suda u Podgorici Suzani Mugoši Predlog za određivanje privremene mere obezbeđenja - zabrane raspolaganja i korišćenja nepokretnosti, zabelešku o zabrani korišćenja nepokretnosti u katastru, ali i blokadu bankarskih računa posebno za sve članove okrivljene grupe.

Predlog je u Viši sud stigao 16. oktobra, a četiri dana kasnije održano je ročište nakon kojeg je sudija za istragu donela rešenje za privremeno oduzimanje automobila i blokadu računa, na osnovu zahteva tužioca, koji je u predlogu naveo da u “konkretnom slučaju postoje svi razlozi za određivanje mere na osnovu Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću”...

Milo Božović
foto: Youtube/Нова српска демократија

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, od sina pritvorenog prvog čoveka crnogorske metropole turizma oduzet je luksuzni automobil kupljen 2015. godine, dok je od mlađeg sina oduzet motocikl, koji je on u međuvremenu - prodao.

Božoviću su, tokom postupka finansijske istrage, blokirani i bankarski računi, na kojima prema podacima “Vijesti”, trenutno ima nešto manje od 10.000 evra.

Plenidbu po rešenju Višeg suda, sproveli su službenici Specijalnog policijskog odeljenja, koji su pozvali članove porodica okrivljenih članova kriminalne organizacije da vozila, koja se nalaze na spisku SDT-a, odmah predaju...

Automobili su nakon oduzimanja predati na čuvanje Upravi za imovinu i katastar, koja bi do okončanja postupka, trebalo da vodi računa o privremeno oduzetoj imovini.

Branioci Božovića, advokati Bojana Franović i Danilo Mićović, kazali su “Vijestima” da su uložili žalbu na rešenje Višeg suda, u kojoj su tvrdili da tužilac SDT-a nije ispunio procesni redosled, kako je to predviđeno članom 22 Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom delatnošću.

Napisali su da SDT u predlogu nije naveo koja je imovinska korist stečena krivičnim delom, koje se Božoviću stavlja na teret, kao ni razloge koji “opravdavaju potrebu za određivanjem privremene mjere obezbeđenja”.

“Sve ovo je obavezivalo sudiju za istragu Višeg suda da predlog odbije kao neosnovan. Međutim, to se nije desilo već je prvostepeni sud doslovce prepisao navode iz podnetog pedloga za citiranje zakonskih normi koje sud nije primenio, a bio je dužan da to uradi”, naveli su Božovićevi advokati.

Branioci Mila Božovića napisali su u žalbi da je predsedniku Opštine Budva na taj način “povređeno pravo na obrazloženu odluku, koje je garantovano članom 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima”.

Predsednik Višeg suda Boris Savić zakazao je ročište za odlučivanje po žalbi advokata za 15. novembar u 14 časova, što se poklapa sa terminom koje je veće sutkinje specijalnog odjeljenja Vesne Kovačević odredilo za novi termin ročišta za kontrolu optužnice SDT-a, koja je podneta protiv 21 člana ove kriminalne organizacije.

Prvo ročište za kontrolu optužnice bilo je zakazana za 9. oktobar, ali je sutkinja Kovačević, na zahtev advokata odložila proces.

Ukoliko ostane termin ročišta, koji je odredio predsednik Višeg suda, okrivljeni članovi grupe neće moći u isto vreme da prisustvuju na dva ročišta tokom krivičnog i postupka finansijske istrage.

Tokom finansijske istrage po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Viši sud u Podgorici najpre je u aprilu, a potom ponovo u septembru doneo privremenu meru, kojom je blokirana imovina članova kriminalne organizacije, koje tužilaštvo tereti za šverc velikih količina kokaina, pranje novca, držanje oružja...

Tokom dve privremene mere, SDT je pritvorenom predsedniku Budve Milu Božoviću blokiralo dve porodične kuće, nedovršeni hotel na gradskom šetalištu, šest garaža i pet stanova, koje poseduje u zgradama u naselju Dubovica, a koje su izgrađene na njegovoj dedovini.

Božović, koji je negirao krivicu da je pripadnik policijskog narko kartela, u više navrata je isticao da je imovinu stekao legalno, da je njegova porodica vlasnik najatraktivnijih parcela, uz samu obalu, ali i u zaleđu grada.

Sud je po zahtevu SDT-a blokirao i poslovni prostor od 33 kvadrata, koji je u vlasništvu Božovića i njegovog kuma - pritvorenog Budvanina Radovana Perovića, koji je uhapšen 8. oktobra zbog sumnje da je sa Vjekoslavom Lambulićem i Miletom Ojdanićem bio deo kriminalne organizacije, koja se bavila švercom kokaina.

Sredinom septembra Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv takozvanog policijskog narko kartela, kojom je obuhvatilo 21 osobu.

Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 evra, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja...

Prema optužnici SDT-a, iz više čat grupa na zaštićenoj komunikaciji, proizilazi da su Milović i Ojdanić u klanu imali vojnike koji su po njihovom nalogu kupovali kokain u Ekvadoru, a zatim drogu morskim putem slali u Evropu i Tursku, ali i one koji su bili zaduženi da kokain, nakon što stigne u luke u Belgiji, Holandiji, Njemačkoj i Turskoj, bezbedno prenose na kopno, odakle su je uzimali i prodavali drugi članovi klana:

“A potom novac od prodaje opojne droge iz zemalja Evrope, sakriven u vozilima, u za to posebno predviđenim prostorima, slali za Crnu Goru i Srbiju, gde su ga delili”.

Pojašnjeno je da su se precizno dogovarali o tome koliki je čiji deo, odnosno, sa koliko kilograma kokaina učestvuju u poslu i koliko će novca dobiti nakon prodaje.

Zbog realizacije kriminalnog plana, sami ili preko drugih članova krimi-ekipe, nabavljali su veću količinu oružja i eksplozivnih materija, zastrašivali druge osobe, uticali da na rukovodeća mesta u Upravi policije postave njima bliska lica, kako bi dobijali tajne podatke, ali i novcem stečenim kriminalom uticali na ishod parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine.

Na spisku okrivljenih nalaze se brojni sadašnji i bivši službenici Uprave policije Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Cetinjanin Božidar Jabučanin, Podgoričanin Aleksandar Keković, bivši specijalac Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović, Dražen Milović, Ivan Mijatović...

Optužnicom SDT-a, obuhvaćen je i bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević, koji se od 22. marta ove godine nalazi u spuškom pritvoru, a na teret mu se stavlja odavanje službene tajne i zloupotreba službenog položaja.

Advokat Dragoljub Đukanović, koji zastupa odbjeglog službenika Uprave policije Ljuba Milovića, dostavio je žalbu na rešenje Višeg suda u Podgorici kojim su privremenom merom blokirana vozila i građevinske mašine, koje je SPO po nalogu SDT-a zaplenio na Grahovu.

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja, krajem marta ove godine izvršili pretres restorana i kuće porodice odbeglog Milovića, odakle su oduzeli vozila i građevinske mašine, koje se vode na treća lica.

Oduzeta vozila i mašine odvezene su u Masline, gde se nalazi parking Uprave za imovinu, a koja bi trebalo da vodi računa o privremeno oduzetoj imovini.

Đukanović je u žalbi napisao da su tokom istrage, Specijalnom državnom tužilaštvu dostavili kompletnu dokumentaciju o poreklu vozila i građevinskim mašinama, kako su kupljene od kojeg novca i ko je vlasnik.

Advokat tvrdi da je SDT od Višeg suda navodno “sakrio te podatke prilikom dostavljanja predloga za oduzimanje te imovine”, koja se rešenjem vezuje za odbjeglog Ljuba Milovića...

Na spisku Specijalnog državnog tužilaštva za određivanje privremene mere, koje je rešenjem potvrdila sutkinja za istragu Suzana Mugoša, nalazi se i spisak od najmanje 50-ak bankarskih računa okrivljenih članova kriminalne organizacije i članova njihovih užih porodica.

Bankarski računi blokirani su rešenjem Višeg suda u Podgorici.

U obrazloženju suda navodi se da su svi pomenuti okrivljeni, članovi njihovih porodica i treća lica, imaoci imovine velike vrednosti, koju su stekli u inkriminisanom periodu, te da do sada prikupljeni podaci i dokazi “ukazuju da postoji osnovana sumnja da je reč o imovini, koja je stečena kriminalnom delatnošću”.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, na blokiranim računima članova i porodica okrivljenih članova kriminalne organizacije, nema velikih novčanih iznosa.

Neki od blokiranih računa u bankama su nalozi, na kojima stiže novac od zarada okrivljenih pripadnika kriminalne organizacije ili članova njihovih porodica...

Kurir.rs/Vijesti

Bonus video:

04:30

OCU DEČAKA UBICE JE PRODUŽEN PRITVOR IZ OVA DVA RAZLOGA! Advokat otkrio i zašto je zamrznuta imovina porodici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track