Pušten pa uhapšen sin Nasera Keljmendija
Foto: Koha

Pušten pa uhapšen sin Nasera Keljmendija

Crna Hronika -
Mlađeg Keljmendija je prvo u subotu uveče uhapsila kosovska policija na osnovu međunarodne poternice koju je za njim izdala Bosna i Hercegovina, zbog sumnje da je 2010. godine ubio Elvisa Hodžića u Sarajevu

PRIŠTINA - Samo nekoliko minuta nakon što je kosovska policija, na osnovu odluke pravosudnih organa, oslobodila iz pritvora Eljvisa Keljmendija, sin narko bosa Nasera Keljmendija ponovo je uhapšen, ali je ovoga puta to učinila policija Euleksa.

Mlađeg Keljmendija je prvo u subotu uveče uhapsila kosovska policija na osnovu međunarodne poternice koju je za njim izdala Bosna i Hercegovina, zbog sumnje da je 2010. godine ubio Elvisa Hodžića u Sarajevu.

Keljmendi oslobođen jer protiv njega nije bilo nikakvog drugog dokaza sem međunarodne poternice.

"Prvo, Kosovo, čiji je državljanin Eljvis Keljmendi, nema sporazum o ekstradiciji svojih državljana sa Bosnom i Hercegovinom. Drugo, ako bi njegov predmet bio na Kosovu, organi reda bi ga držali u pritvoru i sudili mu zbog dela koje je izvršeno u Bosni", rekli su poznavaoci međunarodnog krivičnog prava.

U međuvremenu, spisi predmeta su dostavljeni Euleksu koji ga je odmah nakon puštanja iz pritvora, u roku od nekoliko minuta, ponovo pritvorio. Portparol Euleksa Bljerim Krasnići je izjavio da je razlog hapšenja optužnica za ubistvo Hodžića.

I Euleks, pošto je obavezan da sprovodi kosovske zakone, ne može da izruči Keljmendija BiH, ali mu prema istim zakonima može suditi na Kosovu zbog krivičnog dela izvršenog u Bosni, piše Zeri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track