NJIHOVI SNIMCI MUNJEVITO SE ŠIRILI MREŽAMA, NAKON ISMEJAVANJA SE UBILI: Tužna sudbina Jutjuberke Kike, Mladena i Banjalučanke
Foto: Twitter, Privatna Arhiva

NJIHOVI SNIMCI MUNJEVITO SE ŠIRILI MREŽAMA, NAKON ISMEJAVANJA SE UBILI: Tužna sudbina Jutjuberke Kike, Mladena i Banjalučanke

Crna Hronika -

Slučaj samoubistva Mladena Dulića (22) iz Laktaša koji je pre godinu dana izvršio samoubistvo nakon što se u javnosti pojavio snimak na kome ga radnik jedne benzinske pumpe ismejava na razgovoru za posao, dobio je svoj epilog.

Naime, Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv radnika pumpe Veljko T. (45) iz Laktaša koji je snimak prvo poslao na Vajber grupu svojim kolegama, koji su potom taj video zapis ismejavanja proširili dalje i objavili na društvenim mrežama. Na taj način, kako je navedeno u optužnici mladić je doživeo veliki duševni bol kada je shvatio da je snimak sa njegovog razgovora za posao postao glavna tema na Tiktok-u, ali i drugim mrežama, pa je iz tog razloga odučio da digne ruku na sebe. Mladić je izvršio samoubistvo u jednoj od pomoćnih prostorija porodičnog doma u Laktašima samo dva dana nakon objavljenog snimka, tačnije 28. oktobra 2022. godine.

mladen dulić izvršio suicid nakon ismejavanja na društvenim mrežama, isto kao i naša poznata jutjuberka kristina kika đukić u decembru 2021.
mladen dulić izvršio suicid nakon ismejavanja na društvenim mrežama, isto kao i naša poznata jutjuberka kristina kika đukić u decembru 2021.foto: Twitter, Privatna Arhiva

- Veljko T. tereti se za krivično delo zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje - navodi se u optužnici.

Nažalost, slučaj mladića iz Laktaša nije usamljen, pa smo tako u minulim godinama svedoci čak tri samoubistva koja su usledila nakon što je neka osoba objavila neprimeren sadržaja na internetu koji je imao za cilj ismejavanje te osobe.

Bosnu i Hercegovinu uznemirio je i još jedan slučaj suicida, koji se dogodio pre 15 dana kada je žena D. M. izvršila samoubistvo nakon što je snimak na kome se vidi kako ona zaustavlja vozilo i izlazi iz crvenog auta i obavlja nudžu ispred Narodnog pozorišta u Banjaluci. Nakon obavljene nužde kako se može videti na tom pomenutom snimku koje je izašao u javnost, žena se odvozi dalje.

Ovu situaciju snimila je jedna osoba koja je postavila video na društvene mreže. Brzinom svetlosti ovaj video je postao viran, pa je tako danima ova žiteljka Banjaluke dobijala uvredljive komentare na svoj postupak. Nakon što više nije mogla da izdrži pritisak javnosti žena je izvršila samoubistvo zbog verbalnog linčovanja na mrežama. Porodica ove nesrećne žene, kako su ranije preneli lokalni mediji, zahteva od nadležnih da se pronađe osoba koja je video snimila i plasirala u javnost, kao i da se utvrde lica koja su joj slala uvredljive poruke.

kristina kika đukić
kristina kika đukićfoto: Shutterstock

Kristina Kika Đukić bila je najpopularnija srpska gejmerka, jutjuberka i influenserka, a njena smrt je potresla javnost. Tragično je nastradala 9. decembra 2021. u iznajmljenom stanu u centru Beograda. Kika je navodno, izvršila samoubistvo nakon višegodišnjeg zlostavljanja na društvenim mrežama.

Podsetimo, jutjuber Bogdan Ilić poznatiji kao Baka Prase i njegova pokojna koleginica Kika bili su u svađi, a dve godine pre samoubistva napravio je i pesmu u kojem je ismejavao mladu influenserku. Neposredno po njenoj smrti, pripadnici SBPOK-a, Odeljenja za suzbijanje VTK priveli su Bogdana Ilića na zahtev Posebnog tužilaštva za borbu protiv Visokotehnološkog kriminala.

pokojna kristina kika đukić i bogdan ilić poznati kao baka prase
pokojna kristina kika đukić i bogdan ilić poznati kao baka prasefoto: Nemanja Nikolić, Printscreen/Instagram

Ilić je priveden u svojstvu građanina na osnovu zahteva za prikupljanje potrebnih obaveštenja, odnosno razgovora u vezi novinskih tekstova u kojima se navodi da je jedan od razloga navodnog samoubistva Kristine Đukić Kike, taj što ju je Bogdan poslednje dve godine pre suicida proganjao i navodio svoje fanove na isto krivično delo putem društvenih mreža.

Naime, nakon suicida mladića iz Laktaša pokrenula se inicijativa da se zakonski reguliše sajber nasilje, isto kao i kod nas kada je tragino preminula poznata jutjuberka Kika Đukić. Međutim, do sada do zakonskog regulisanja digitalnog nasilja još uvek nije došlo.

Pomoć

SOS telefon osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track