Najnovije vesti

ŠTIĆENICA IZ ŠIDA DOŠLA U CENTAR ZA SOCIJALNI RAD - RAZOTKRIVEN HOROR: Hranitelj je 6 godina silovao, tražio od nje JEZIVE STVARI
Ilustracija, Foto: Shutterstock

osuđen na 11,5 godina zatvora

ŠTIĆENICA IZ ŠIDA DOŠLA U CENTAR ZA SOCIJALNI RAD - RAZOTKRIVEN HOROR: Hranitelj je 6 godina silovao, tražio od nje JEZIVE STVARI

Crna Hronika -

Mirko M. (64) iz Šida osuđen je na 11 godina i šest meseci zatvora jer je punih šest godina silovao štićenicu (23), koja mu je, kao hranitelju, bila poverena na staranje.

Za taj slučaj šira javnost je saznala 2019. godine, kada je ona pohađala treći razred srednje škole i požalila se radnici Centra za socijalni rad, koja je odmah alarmirala policiju.

Tada je otkriveno da je devojčica živela horor, a istraga je utvrdila da ju je Mirko M. prvi put s*ksualno zlostavljao kada je imala samo 11 godina.

Optuženi je pokušao da sklopi sporazum o priznanju krivice i po tom sporazumu je trebalo da bude osuđen na godinu dana kućnog zatvora, što je Osnovni sud u Šidu odbio. Tada je slučaj preuzelo Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici, koje je krajem 2021. godine podiglo optužnicu za krivična dela nedozvoljene polne radnje i silovanje, što je, naposletku, dovelo do prvostepene presude na 11 i po godina.

devojčica, devojka
foto: Shutterstock

Terao je da ga dodiruje

Devojčica se obratila radnici Centra za socijalni rad koja se bavi pomaganjem žrtvama s*ksualnog zlostavljanja kada više nije mogla da trpi sve što joj se dešavalo. Ona se radnici centra poverila i rekla da ju je staratelj od najranijeg detinjstva terao da ga dodiruje po polnom organu i govorio da "sve dobre devojčice to rade", kao i da joj je, kao nagradu, nakon zlostavljanja uvek kupovao igračku.

Kako su godine prolazile, devojčica je postajala sve svesnija užasa u kom živi, a "podmićivanje" igračkama zamenile su otvorene pretnje. Hranitelj joj je govorio da "nikada nikom ne sme da kaže šta se dešava u njihova četiri zida".

Mirko je tražio od štićenice da ga dodiruje po telu, pričajući joj kako će se tako još više zbližiti i postati kao pravi otac i ćerka i kako će je još više voleti ukoliko bude poslušna i bude radila sve što joj on naredi.

Vremenom je maltretiranje postalo češće, a onda je otišao i korak dalje - počeo je da je dodiruje po celom telu.

Kako je tada ispričala radnicima Centra za socijalni rad, sve vreme je ćutala zbog straha za svoju budućnost i život u neizvesnosti, bez doma i porodice.

obljuba, devojčica, zlostavljanje
foto: Shutterstock

Štićenica je smogla snage da prijavi zlostavljanje tek kada je napunila 18 godina. Ona je tada krišom izašla iz kuće i otišla kod drugarice koja joj je pružila podršku da ode u Centar za socijalni rad i ispriča šta se dešavalo iza zatvorenih vrata hranitelja Mirka.

Mirko M. je nakon hapšenja zadržan 48 sati u policiji, a nakon isteka zafržavanja saslušan je kod dežurnog tužioca i pušten da se brani sa slobode. Devojčica je odmah prebačena u drugu hraniteljsku porosdicu, a njemu je obustavljeno rešenje i time mu je zabranjeno da se ikada više bavi hraniteljstvom.

Osumnjičeni hranitelj je, nakon saslušanja u tužilaštvu, priznao da je s*ksualno zlostavljao štićenicu i potpisao sporazum krivice. Tada mu je određena kazna od godinu dana kućnog pritvora. Ali, zbog reagovanja javnosti, koja je osudila ovu kaznu smatrajući da nije adekvatna, njemu je Osnovni sud u Šidu naposletku odbio sporazum o priznanju krivice.

hapšenje
foto: Shutterstock

Teško podnela suđenje

Iako od 18. godine više nije bila u hraniteljstvu Mirka M, svaki susret sa njim je u njoj budio nelagodu, te su joj suđenja izuzetno teško pala.

- Moja klijentkinja svaki put kada se blizi suđenje oseća strah, što je i razumljivo jer je godinama, kao dete bez roditeljskog staranja, bila izložena s*ksualnom zlostavljanju upravo svog hranitelja. Zbog svega što joj se dogodilo treba joj mnogo snage da nastavi život dalje, ukoliko je to uopšte moguće, a ovako dugački sudaki postupci ne idu u prilog tome - rekla je ranije Maja Atanasković, advokat žrtve i dodala da je ovde reč o sekundarnoj viktimizaciji žrtve jer sve iznova proživljava.

Psiholozi koji su pratili slučaj u svom izveštaju su naveli da devojka "teško podnosi suđenja i da zbog svega toga dolazi u stanje depresije".

policija, policija pokrivalica
foto: Zorana Jevtić

"Jedan od najtežih slučajeva"

Igor Jurić, iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu, a čijoj se Fondaciji "Tijana Jurić" tada žrtva hranitelja obratila za pomoć, rekao je tokom trajanja sudskog procesa, da je ovo jedan od najtežih slučajeva u njihovom radu.

- Ovaj slučaj je, takođe, izuzetno važan za nas jer se radi o hranitelju. On nam, sa jedne strane, ukazuje i na to da treba da preispitamo kako se i na koji način kontroliše rad i odnos prema štićenicima u tim porodicama, a sa druge strane je važan jer baca ljagu na veliki broj hranitelja koji izuzetno profesionalno, časno i sa mnogo ljubavi brinu o poverenoj deci - rekao je Jurić uoči jednog od ročišta.

Ovaj slučaj, koji je ušao u završnicu posle četiri godine čeka svoj krajnji epilog, odnosno pravosnažnost presude, kada će se zasigurno znati da li će Mirko M. iza rešetaka da provede 11 i po godina.

Kurir.rs/Telegraf

Bonus video:

04:45

AKO SE SILOVANJE NE PRIJAVI NAKON 72 ČASA SUĐENJE JE ĐAVOLSKI TEŽAK POSAO! Advokat: Postoji način da se olakša žrtvama, evo i koji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track