NARKO-BOS TITO OSUĐEN NA 7 GODINA ZATVORA I MILION EVRA! Prošvercovao 2,4 tone kokaina iz Perua u Evropu, a sada priznao krivicu
Foto: Privatna Arhiva

HOLANDIJA

NARKO-BOS TITO OSUĐEN NA 7 GODINA ZATVORA I MILION EVRA! Prošvercovao 2,4 tone kokaina iz Perua u Evropu, a sada priznao krivicu

Crna Hronika -

Balkanski narko-bos Edin Gačanin (40), zvani Tito i Dino osuđen je na sedam godina zatvora nakon što je potpisao sporazum sa tužilaštvom u Holandiji, koji ga je teretio za transport 2,4 tone kokaina iz Perua u Evropu.

Pa da podsetimo, zaplena vrednog tovara droge - 2,4 tone kokaina dogodila se u septembru prošle godine kada je uhapšena 61 osoba u više različih zemalja. Droga je zaplenjena u holandskim lukama. Gačanin je bio označen kao jedan od najvećih svetskih narko bosova za kojim se tragalo godinama, a uhapšen je u novembru 2022. godine u Dubajiu, ali je ubrzo nakon toga pušten na slobodu. Nadimak narko bosa - Tito, godinama je bio poznat istražiteljima, ali nisu mogli da uđu u trag njegovom liku koji je dugo bio misterija.

edin gačanin važi za balkanskog narko bosa koji rastura kokain iz perua u evropu
edin gačanin važi za balkanskog narko bosa koji rastura kokain iz perua u evropufoto: Privatna Arhiva

- Sporazumno priznanje krivice je potvrdila Edinova advokatica Laura Versluis nakon izveštavanja u NRC-u (Nizozemskom veću za izbeglice). Reč je o ročištu koje je na sudu u Roterdamu održano 1. novembra, a sud je 16. novembra odobrio sporazume i osudio Gačanina na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura - navodi Avaz.ba.

Gačanin kaznu može izvršavati u Holandiji, ali i u drugoj zemlji - verovatno Bosni i Hercegovini kao njegovoj matičnoj državi.

Crna lista SAD

Ministarstvo trezora SAD je u martu ove godine Gačanina stavilo na crnu listu.

- Edin Gačanin (Gacanin) jedan je od najplodnijih svetskih trgovaca drogom. Rodom iz Sarajeva, Gačanin je vođa kartela "Tito i Dino", koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH. Osim pokušaja trgovine narkoticima u više zemalja, Gačaninov kartel je umešan u pranje novca i usko je povezan s grupom za organizirani kriminal Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koju je OFAC ranije sankcionisao u skladu s E.O. 13581, s izmjenama i dopunama E.O. 13863, zbog svoje uloge kao značajne transnacionalne kriminalne organizacije.

velika zaplena dogodila se u septembru prošle godine kada je uhapšeno preko 60 članova kriminalne grupe
velika zaplena dogodila se u septembru prošle godine kada je uhapšeno preko 60 članova kriminalne grupefoto: Žurnal.info, Printscreen Youtube

OFAC danas sankcioniše Gačanina na osnovu E.O. 14059 jer je učestvovao ili pokušao da se uključi u aktivnosti ili transakcije koje su materijalno doprinele međunarodnom širenju nedozvoljenih droga ili sredstava za njihovu proizvodnju ili predstavljaju značajan rizik od materijalnog doprinosa.

Današnje sankcije Gačaninu usko su koordinisane sa SAD. Uprava za borbu protiv droga, Agencija Evropske unije za saradnju u provođenju zakona Europol, te zemlje Holandije, Francuske i Belgije - naveli su tada iz OFAC-a.

(Kurir.rs - Avaz.ba)

Bonus video:

01:11

ZAPLENA PLUTAJUĆEG KOKAINA VREDNOG 400 MILIONA EVRA! Italijanska policija presrela ogroman narko tovar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track