GAZDA JEZDA SE POHVALIO DA JE LIKVIDIRAO NAJŽEŠĆEG KRIMOSA 90-IH! U šok-intervjuu pripretio i ŠEFU PODZEMLJA: Neće ni on dugo
Foto: Facebook Printscreen/Legende devedesetih, Youtube Printscreen

"ŽORŽA SMO STIGLI I UBILI!"

GAZDA JEZDA SE POHVALIO DA JE LIKVIDIRAO NAJŽEŠĆEG KRIMOSA 90-IH! U šok-intervjuu pripretio i ŠEFU PODZEMLJA: Neće ni on dugo

Crna Hronika -

Tog 20. marta 2000. godine sa dva hica iz revolvera ubijen je kontroverzni novosadski biznismen, bivši komandant Srpske garde, "panonski don" i šef novosadskog podzemlja Branislav Lainović Dugi (45). Ubica mu je iz neposredne blizine pucao u slepočnicu, a potom ga već mrtvog overio.

Međutim, još jedno ubistvo na beogradskom asfaltu, 5 godina ranije,na neki način je povezano sa likvidacijom Lainovića. Mada nikad nije dokazano... Jedini trag koji je postojao je izjava čuvenog Jezdimira Vasiljevića, Gazda Jezde, vlasnika banke "Jugoskandik" iz devedesetih.

Reč je o egzekuciji Žorža Stankovića, boksera i kriminalca, koji je ubijen 1993. godine. Stanković je bio jak "kao zemlja", važio je za jednog od najboljih boksera. Pričalo se i da je zagovarao ulični fer-plej, ali je snagu pokazivao i van ringa.

Jezdimir Vasiljević
Jezdimir Vasiljević foto: Youtube Printscreen

A šta povezuje Žorža Stankovića i Jezdimira Vasiljevića. Po krahu "Jugoskandik banke", Vasiljević je morao da beži iz zemlje. Zaplenjeno mu je sve i nije imao kud. Propao je "u zemlju" na pune dve godine, ali onda se novinar Milorad Roganović, tadašnji direktor i glavni urednik Studija B, uputio u Ekvador.

Žorž Stanković
Žorž Stanković foto: Printscreen YT

Na krovu sveta, u Kitu, prestonici Ekvadora, uradio je čuveni intervju sa Jezdimirom Vasiljevićem. To je bila jedna od najvećih ekskluziva devedesetih, a gledaoci su s nestrpljenjem čekali da čuju glas čoveka koji je mnogim štedišama ostao dužan velike pare. Ruku na srce, mnogi su veoma profitirali na Jezdinim kamatama.

Milorad Roganović
Milorad Roganović foto: Printscreen/Youtube/Da sam ja NEKO

Međutim, Gazda Jezda je tada uglavnom pričao o "lopovoskoj vlasti" Slobodana Miloševića i najavljivao da će se vratiti u Srbiju i obračunati se sa "lopovskom mafijom". To se nikada nije dogodilo, ali Vasiljević se tu nije zaustavio. Smelo je izgovorio da je lično on naredio egzekuciju Žorža Stankovića.

Stanković je, inače, ubijen 1993. godine na stepenicama tržnog centra Stari Merkator na Novom Beogradu. Nepoznati mladoliki ubica je koristio hekler za prigušivačem. Napadač je skriven iza zida kafića sačekao da žrtve uđu u automobil, pritrčao je autu i iz heklera ispalio 30 metaka u Žorža i njegovog prijatelja.

Branislav Lainović Dugi
Branislav Lainović Dugi foto: Privatna Arhiva

Dve godine kasnike Vasiljević je izgovorio da je ubistvo Stankovića naredio on.

"Žorž Stanković i Branislav Lainović Dugi su organizovali otmicu moje dece. Bilo mi je čudno jer su za otkup tražili "samo" milion maraka, a mogli su da traže i 10 miliona. Mislim da sam ja bio na meti. Međutim, ja i moji prijatlji smo brzo stigli na lice mesta. Njih dvojica su pobegli kroz prozor", rekao je Jezda u intervjuu u Ekvadoru. Tada je nastavio i dodao da su jednog otmičara "stigli" u Beogradu.

"Žorža smo stigli, Lainović nam je utekao", rekao je gazda jezda. Na pitanje Roganovića "kako misli stigli, Vasiljević je odgovorio.

"Stigli u Jugoslaviji i ubili, ali i taj Lainović neće dugo, ja i moji prijatelji ćemo ga naći", poručio je Jezdimir Vasiljević preko puta šokiranog direktora Studija B.

Nikakve konkretnije dokaze, doduše, nije ponudio, a Lainović je ubijen 2000. godine u seriji likvidacija u velikoj osveti za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

Po povratku u Srbiju, 15 godina kasnije, niko nikada nije pitao Vasiljevića u vezi sa ubistvom Žorža Stankovića.

Hapšenje Miloša Simovića 2010.
Hapšenje Miloša Simovića 2010. foto: Privatna Arhiva, PrintScreen

S druge strane pričalo se da je Žorž ubijen zbog sukoba sa Milivojem Matovićem, zvanim Miša Kobra. Milomir Matović (35) izrešetan je iz heklera 19. jula 1993. godine ispred kafića "Magnum" u Ulici Mite Ružića u Beogradu, a Žorž Stanković likvidiran je 1. oktobra 1993. na stepenicama TC stari "Merkator" na Novom Beogradu, što se smatralo osvetom za ubistvo Milomira Matovića.

Bar jedno je sigurno, da Vasiljević nikada nije "stogao" Lainovića, koji je ubijen ispred samog Hotela "Srbija", pred prolaznicima, oko 16.15 sati, dok još mrak nije počeo da pada.

I danas postoje dve verzije onoga što se dogodilo. Prema prvoj, kraj Lainovića su, dok je razgovarao, prošla dvojica mladića. Iznenada, jedan od njih se okrenuo i gotovo mu prislonio cev revolvera uz glavu. Povukao je oroz. Kad je već mrtav Dugi pao na pločnik, zločinac je ponovo zapucao. Opet u glavu. Slična je i druga verzija. Ovde se, međutim, spominje samo jedan napadač, koji mu je prišao s leđa i ubio ga. Obe varijante se, međutim, slažu u jednom - ubica se, posle likvidacije, sagnuo i iz ruke mrtvog Lainovića uzeo mobilni telefon, kojim je neki sekund pre toga razgovarao. U njemu je verovatno bio ukucan i broj naručioca smaknuća.

Iako nema konkretnih podataka da je Lainović bio deo grupe koja je ubila Arkana, Dugo je posle ubistva Ražnatovića dao intervju u kom je rekao da je " Arkan mnoge ljude zavio u crno". Smatra se da je sebi potpisao smrtnu presudu. Ubijen je samo nekoliko dana posle intervjua.

Svojevremeno je UBPOK, saopštio da je Branislava Lainovića Dugog likvidirao Miloš Simović, pripadnik zemunskog klana.

"Istraga je do sada utvrdila da je Suvajdžić telefonirao Lainoviću kako bi ga "locirali". Kretanje Lainovića pratili su Jura, Baja, Aleksandar Simović, Kalinić i Vlada Budala i telefonom javili Čumetu i Milošu Simoviću da se ovaj nalazi kod hotela "Srbija". Njih dvojica se do tog mesta odvoze blindiranim crnim "mercedesom" Simović je izašao iz automobila i iz tog revolvera ispalio dva projektila u glavu Lainovića. Ove informacije nisu nikada bile potkrepljene na sudu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:48

LIKVIDIRAN ŠKALJARAC U BUDVI! Da li je na pomolu nova serija obračuna i likvidacija? Advokat Roskić: DUGOVI SE NE PRAŠTAJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja