PREMLADI, A PREBRUTALNI! ZAŠTO SU NAM DECA TOLIKO SUROVA? Stručnjak za Kurir TV otkrio osnovne razloge zašto nam se ovo dešava
Foto: Kurir tv

"nerešivi slučajevi"

PREMLADI, A PREBRUTALNI! ZAŠTO SU NAM DECA TOLIKO SUROVA? Stručnjak za Kurir TV otkrio osnovne razloge zašto nam se ovo dešava

Crna Hronika -

Doktor pravnih nauka i istaknuti kriminolog Ratomir Antonović ističe zabrinutost zbog rane pojave kriminalnog ponašanja kod dece, istakavši da se suočavamo s tzv. "nerešivim slučajevima". Ovaj fenomen obuhvata decu koja već od rane mladosti pokazuju sklonost ka kriminalu, sa visokom stopom kriminalnog ponašanja.

- Zaista je izuzetno teško preduzeti mere koje će uticati na takvo ponašanje - naglašava Antonović.

Postoje stavovi da su ovi skloni kriminalu urođene predispozicije kod kojih se čini da je teško delovati i preusmeriti mlade ljude s takvog negativnog puta.

- Imamo slučajeve vrlo mladih ljudi koji su demonstrirali izuzetno visok nivo surovosti. Njihovo nasilje je dovelo do tragičnih ishoda, poput smrtnih slučajeva, dok su nastavljali sa kriminalnim aktivnostima.

Jedanaestogodišnjeg dečaja koji je zajedno sa dve godine starijim bratom osumnjičen za ubistvo i više od 40 pljački širom Novog Sada policija je posle bekstva iz Centra za socijalni rad pronašla za Božić i ponovo privela u tu instituciju odakle je, verovali ili ne, ponovo uspeo da pobegne za manje od 24 sata.

Policija već pet dana traga i za njegovim starijim bratom. Maloletnici kojima se na teret stavljaju najteža krivična dela zadaju "glavobolju" nadležnim institucijama...

Iako ovi slučajevi nisu brojni, stručnjak ističe da oni predstavljaju dokaz da teorije o urođenoj predispoziciji za kriminal nisu bez osnove, već da imaju svoju validnost. Ove antropološke teorije postaju važne u razumevanju rane pojave kriminalnih sklonosti kod dece.

Pored toga, Antonović se osvrnuo na nedostatke pravnog sistema, posebno ističući visoku dobnu granicu za krivičnu odgovornost, koja je trenutno postavljena na 14 godina.

02:10

Reporter Kurira u ISTRAZI NOVOSADSKOG KRIMINALA!

- U situacijama kao što je nedavni slučaj "Ribnikarovog" ubistva, ovo dovodi do potrebe za revidiranjem ovih granica - navodi Antonović. Ipak, on ističe podršku ideji individualne procene, gde se pažljivo razmatra sposobnost osobe da razume i shvati značaj svojih dela.

- Smatram da bi procesuiranje ovakvih slučajeva trebalo da se zasniva na psihološkoj proceni, koja bi omogućila diferenciran pristup u tretiranju osoba kao krivično odgovornih ili neodgovornih - zaključuje Antonović.

U vremenu kada se suočavamo sa sve izazovnijim pitanjima u vezi sa kriminalom među mladima, stručnjaci poput Ratomira Antonovića naglašavaju potrebu za dubljim razumevanjem, prilagođavanjem zakona i pažljivijim pristupom u procesuiranju ovakvih slučajeva.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:53

LASKAJU SVOJIM ŽRTVAMA I DAJU IM POKLONE! Stručnjak za kriminal ukazuje na zablude o pedofilima: Deci obavezno naglase JEDNU STVAR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja