"JEDINO DA UZMU PIŠTOLJE I PUCAJU PO NAMA" Miljković ponovo ŠOKIRAO na suđenju klanu - Ovo je katastrofa, sve je falsifikovano!
Foto: Zorana Jevtić

specijalni sud

"JEDINO DA UZMU PIŠTOLJE I PUCAJU PO NAMA" Miljković ponovo ŠOKIRAO na suđenju klanu - Ovo je katastrofa, sve je falsifikovano!

Crna Hronika -

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavlja se suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koja je optužena za sedam ubistava, otmice, trgovinu drogom i oružjem kao i jedno silovanje u prostorijama na stadionu FK Partizan.

Optuženi su uvedeni u najveću sudnicu Specijalnog suda u Beogradu, u kojoj bi danas trebalo da se nastavi sa izvođenjem pisanih dokaza.

18.25 - Suđenje je za danas završeno i biće nastavljeno sutra

17.50 - Nastavljeno suđenje

Sudsko veće vratilo se u sudnicu i saopštilo da je odbacilo zahteve za izuzeće glavnog tužioca za organizovani kriminal i postupajućih tužilaca, jer ne predstavljaju zakonske razloge za izuzeće, ali je prihvatilo zahtev advokata Dejana Lazarevića, branioca Veljka Belivuka da se saslušaju policajci koji su potpisali Izveštaj o forenzičkom pregledu lica mesta.

Pošto je zahtev odbijen, sudoku veće je nastavilo da izvodi pisane dokaze i pvri je na redu Izveštaj o forenzičkom pregledu kuće u Ritopeku od 24. aprila 2021.

Potom su u sudnici prikazane fotografije sa uviđaja koji je policija vršila u kući u Ritopeku 22. aprila 2021., a na kojima se vidi prolaz u zidu između garaže i tajne prostorije, koji je bio sakriven policajam i vratima.

Na slikama se video i industrijska mašina za mlevenje mesa, crevo za vodu, čizme, ranac, ribarsko odelo, rukavice,ali i kompletna policijska oprema, uniforme, policijske kape, radio veza koju koristi policija, majica na kojoj piše "policija", jakne i džemperi sa istim oznakama.

Policija je, kako se vidi na prikazanim fotografijama, fotografisala i oružje i municiju pronađene u tajnoj prostoriji u kući u Ritopeku.

Na fotografijama se vidi i dinamit "MRUD" koji je pronađen i zaplenjen, folije, kese.

17.11 - Sudsko veće je odlučilo da napravi pauzu od pola sata

17.10 - Za reč se javio i optuženi Marko Miljković

Miljković: Ja se pridružujem svemu što su rekli advokati. I pored svega što smo videli, brojnih krivičnih dela koje je radilo tužilaštvo, sad vidimo i da su falsifikati. Pa katastrofa. Sad hoće da nam vređaju inteligenciju, ako ovo nije razlog za izuzeće, ne znam šta je. Jedino da uzmu pištolje i pucaju po nama.

17.00 - Za reč se javio Veljko Belivuk

- Pridružujem se rečima mojih advokata, žao mi je što nekima u sudnici ovo nije zabavno i ne drži im pažnju. Da živimo u normalnoj zemlji, vi bi sada izdali nalog da se neko sasluša. Mi od početka govorimo da nam je ovo podmetnuto. Ja ne znam u koju je školu išao Ivanić ali nije u onu u koju je trebao izgleda. Izgleda ćemo na Kasaciji da se ganjamo oko ovih nezakonitih dokaza, pa ćemo da budemo oslobođeni.

16.10 - Za reč se javio optuženi Marko Miljković, koji je u pratnji šestorice stražara izašao za govornicu

Miljković: Pečatiranje ne mogu da obavljaju službena lica, to može po nalogu suda. Tako je bilo u Humskoj, kada je službeno lice izgubilo legitimaciju u prostorijama. Uz prisustvo svedoka je otvoreno. Ovde vidimo da ovako iskusan tužilac ne može da razlikuje pretres i uviđaj.

Optuženi je potom čitao članove zakona tvrdeći da ne može da se vrši pretres ako neko nije zadržan.

- Uviđaj stvari se može vršiti samo u pokretnostima i nepokretnostima, Ustav kaže da ne možda se pretresa nepokretnost bez naredbe suda. Tužilac se pozivao na član zakona da možemo da prisustvujemo tim dokaznim radnjama, ali kada su saslušavani svedoci nismo mogli da prisustvuju. Što nisu obavestili nas da možemo da prisustvujemo, jesu advokate ali nisu nas. Dostavićemo vam slike da su od februara do aprila tu ulazili razni ljudi, kamioni, šta su odnosili, šta su iznosili? Gde su nestale pločice, tuš kabine? Za sada toliko - rekao je Miljković posle čega je vraćen u boks za optužene.

Sudija Vinka Beraha je saopštila da se odbijaju zahtevi odbrane da se izdvoje zapisnici o uviđaju iz Ritopeka od 22. aprila 2021.

U sudnici je potom prikazan Izveštaj o forenzičkom pregledu lica mesta sačinjen 23. aprila 2021. a u kom se navodi šta je sve pronađeno u tajnoj prostoriji u Ritopeku. U dokumentu se navodi da je pronađena velika količina oružja, puške i pištolji, municije, zatim eksploziv ali i dve gumene čizme, jedna broj 44 a druga 48, žuta kabanica, šrafciger "glinerica", gumene ribarske čizme i gumene pantalone, plastično korito, žuta kabanica, ranac i u njemu par rukavica, kanta crne boje, kutija cigareta.

Advokati su se potom javili za reč tvrdeći da su dokumenta falsifikat. Jedan od branilaca Veljka Belivuka, advokat Pavle Litričin zatražio je izuzeće glavnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, kao i postupajućih tužioca Saše Ivanića, kao i Zorana Babića, tvrdeći da "falsifikat pokušavaju da podmetnu kao dokaz".

15.28 - Sudija pozvala optuženog Vladimira Dimitrijevića

Sudija je potom pozvala optuženog Vladimira Dimitrijevića, koji je kao i Šejić naknadno izjavio da mu je iskaz iznuđen, da se izjasni da li je imao pretnje tokom ispitivanja u policiji.

Dimitrijević: Ne, to je bilo pre davanja iskaza.

U sudnici će sada biti izvršen uvid u zapisnik o uviđaju od 25. aprila 2021. u kući u Ritopeku.

Kako se navodi u dokumentu, uviđaj je počeo u 17. 45 sati. Za reč se odmah javio advokat Dejan Lazarević, tvrdeći da zapisnik nije verodostojan.

- Ja sam došao 10 minuta kasnije. Nije bilo nasilnog otvaranja, već otvaranja pajserom. Videli smo hodnik, i blindirana vrata koja su bila otključana. Nakon otvaranja blindiranih vrata u skrivenu prostoriju je ušao jedan visok čovek, nije imao opremu forenzičara, zadržao se dva do tri minuta. Insistirao sam da se legitimiše, ali on je izašao posle dva tri minuta. Tužilac Saša Ivanić je stajao pored tog malog otvora. Taj čovek je izašao, rekao mi je "ko si ti da pitaš ko sam ja", a onda je tužilac rekao da šef forenzike, ali nije hteo da kaže ime i prezime - rekao je Lazarević,koji brani 10 optuženih.

On je naveo da je potom u skrivenu prostoriju ušlo desetak osoba, među kojima su bili i advokati, on i Nikola Ristović.

- Na sredini je bio slivnik kom smo svi mogli da priđemo, svi smo ušli i tu ostavili DNK tragove tu. U hodniku, kada smo videli da su otvorena ta mala vrata, između garaže i te skrivene prostorije, bile su tu neke kese, neke stvari. Određeno platno je stavljeno u garažu i sve te stvari su postavljene na to šatorsko krilo, vađeno je iz tih kesa, policajci su tu mogli da se saviju, da ne kažem kleknu, i kontaminirali su te dokaze, svi smo bili tu. Samo je tužilac stajao sa strane - rekao je Lazarević tvrdeći da su izveštaji o pregledu lica mesta falsifikat.

- Nađena je ogromna količina oružja, municije. Videćete da to što je nađeno nema veze sa okrivljenima. Očekivao sam da će tužilac posle odustanka tužioca od krivičnog gonjenja od svedoka sasradnika Nikole Spasojevića, odustati i od ostalih, ali nije - dodao je advokat Dejan Lazarević.

Tajna prostorija, podsetimo, otkrivena je nakandno, dva meseca posle hapšenja kriminalne grupe. Prema optužnici, u toj prostoriji su brutalno mučene a potom i ubijane žrtve kriminalnog klana.

Tužilac Saša Ivanić naveo je da su dokazi apsolutno prikupljeni po zakonu.

- Nema govora o neovalšćenom ulasku, nema govora o skidanju pečata. Istraga je bila u toku, tužilaštvo je u ovom slučaju postupilo i preko imperativnih normi u pogledu obaveštavanja osumnjičenih i branilaca - rekao je tužilac, podsećajući da je neko hteo da učini nešto nezakonito, ne bi osumnjičeni i branioci bili ni pozivani, jer nije bila obaveza da prisustvuju toj dokaznoj radnji.

- Ukazujem opet, u pogledu zakonitosti ove dokazne radnje, imaju pravo da se u zapisnik unesu i njihove primedbe. Niko, do početka pripremnog ročišta, nije izneo niti jednu primedbu koja se danas prvi put iznosi. Sad odjednom NN lice ušlo u prostoriju, pa zar za takve elementarne stvari branilac Lazarević ne iznese tada primedbu nego se danas na današnji dan vama to saopštava. Tvrdim da je zapisnik o uviđaju apsolutno zakonit dokaz - rekao je tužilac Ivanić.

15.05 - Pušten iskaz optuženog Šejića

U sudnici je prvo pušten iskaz optuženog Alekse Šejića, koji je 21. februara 2021. dao policiji, a za koji je potom na suđenju tvrdio da je dat pod prinudom. Na snimku se čuje kako najpre iznosi lične podatke, navodi ime i prezime, da je rođen u Prokuplju, sa prebivalištem u Vladičinom Hanu, neoženjen, završio gimnaziju i da je 2019. uslovno osuđen za tešku krađu.

- Došao sam u Beograd u oktobru 2019. Od januara 2020. do septembra, radio sam u Pica baru na Vračaru, a od oktobra do decembra u restoranu na stadionu Partizana. Pripadnik sam Partizanove navijačke grupe - čuje se kako na saslušanju u policiji, u prisustvu advokata po službenoj dužnosti odgovara Šejić na pitanja koja mu postavlja policijski službenik.

Policajac: Gde si stanovao dok si radio u restoranu?

Šejić: Stanovao sam u sobi na stadionu, u okviru restorana na stadionu.

Spavao sam tu. Iz restorana se u nju ulazi na desno.

Optuženi Šejić, potom govori kako mu je menadžer u restoranu bio optuženi Milovan Tadić, kog je znao po nadimku Miksa, i da mu je on izdavao naloge. - Radio sam od osam do osam, svakog radnog dana. Znam da je Tadić tu bio menadžer kafića, da je navijač FK Partizan.

Na pitanje koga je sve viđao i ko je sve dolazio u restoran on odgovara da je bilo dosta navijača.

- Viđao sam, kada su bile utakmice Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, tada su dolazili u restoran, viđao sam ih na navijačkim skupovima.

Sudija je odlučila da prekine slušanje ovog snimka u sudnici.

Sudija: Branioci, kažite gde mislite da je ovde primenjena pretnja ili prinuda?

Za reč se međutim, javio sam optuženi Šejić.

Šejić: Ja nisam sudija rekao da mi je prećeno tokom razgovora, nego prethodno pre saslušanja.

Sudija: Znači tokom saslušanja vam niko nije pretio?

Šejić: Satima sam bio na stolici, sedeo.

Tužilac: Čuli smo iz ovoga do sada da je saslušanje bilo po zakonu. Procedura je apsolutno ispoštovana, dodeljen mu je branilac po službenoj dužnosti, sve je konstatovano a proizilazi i iz audio zapisa. Imamo izjavu koju smo i sada čuli, da pristaje da da iskaz u policiji.

Šejić je, podsetimo, uhapšen naknadno, posle ostalih članova kriminalne grupe i tada je u policiji priznao da je na stadionu Partizana prepakivao drogu, ali je kasnije na suđenju tvrdio da mu je takav iskaz iznuđen.

14.30 - Sudsko veće počelo sa prozivkom

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivkom optuženih i njihovih branilaca, kako bi utvrdilo da li su ispunjeni uslovi da se suđenje održi. Prvi su prisustvo potvrdili Belivuk, Miljković a zatim i ostali optuženi.

U sudnici danas sedi i advokat Dejan Lazarević, koji se ponovo vratio u predmet i brani Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojšu Jankovića, Dejana Tešić.

Lazarević sada u predmetu brani i Nebojšu Đurića, Vladimira Greka, Senada Rešovića i Dragana Mitrovića.

Podsetimo, Lazarević je bio branilac u predmetu sve do hapšenja u aprilu 2022. kao pripadnik grupe Darka Šarića. Po izlasku iz pritvora, suđenja je pratio iz publike a sada je ponovo u ulozi branioca.

Bonus video:

01:39

BELIVUK I MILJKOVIĆ ĆE U OVOJ OPTUŽNICI MALO ZAMENITI MESTA Reporter Kurira o sudskom istražnom procesu: Braniće se sa SLOBODE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja