BELIVUK HTEO DA MU KUĆA BUDE KAO AMBASADA, NARUČIO I VRATA OTPORNA NA METKE: Gradio sa ženom vilu na Zvezdari od 500 kvadrata!
Foto: Zorana Jevtić, Kurir

detalji optužnice 2

BELIVUK HTEO DA MU KUĆA BUDE KAO AMBASADA, NARUČIO I VRATA OTPORNA NA METKE: Gradio sa ženom vilu na Zvezdari od 500 kvadrata!

Crna Hronika -

Bojana Belivuk, koja je optužena da je sa suprugom Veljkom Belivukom i majkom Snežanom Đorđević novac koji je njen muž stekao trgovinom drogom i ubistvima, ubacivala u legalne tokove, između ostalog gradnjom vile u Kozarčevoj ulici na Zvezdadri, na saslušanju u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal negirala je navode optužnice, ali je izjavila i da je "Veljko želeo da kuća izgleda kao ambasada".

Bojana Belivuk
Bojana Belivukfoto: Kurir

- Plac u Kozarčevoj kupili su moji roditelji, bio im je simpatičan i poželeli su da ga kupe, ali je majka čuvala babu od 100 godina i nije mogla da obilazi gradilište, pa je zadužila mene. U toj kući je trebalo da živimo suprug i ja sa decom, majka je platila plac, nalazila radnike preko oglasa i davala novac za igradnju - izjavila je Bojana tvrdeći da je zdanje, tik uz vilu Marka Miljkovića i njegove žene Tanje, koji su takođe obuhvaćeni optužnicom, vlasništvo njenih roditelja i da ona i suprug nisu dali novac.

Srđan Lalić

Sve su obezbedili preko Zvicera

Svedok saradnik u postupku protiv kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Srđan Lalić, izjavio je svedočeći u postupku za pranje para da je sve stanove koje su oni, ali i drugi članovi grupe obezbedili u zgradi u Ulici Živka Davidovića, obezbedio lično vođa kavačkog klana Radoje Zvicer.

- On se angažovao da obezbedi te nekretnine, jer je imao nekoga oko tih nekretnina - izjavio je Lalić na saslušanju.

Iznoseći odbranu, potvrdila je da je bila u komunikaciji sa arhitektom jer joj je suprug dao "odrešene ruke".

- Veljko je želeo da kuća izgleda kao ambasada i da spolja bude beli mermer, zato sam komunicirala sa arhitektom i majstorima, jer se bolje od majke razumem u finansije. Kuća je u sivoj fazi, sazidana je i urađeno je grejanje i hlađenje, odnosno centralna klima, urađena je keramika i gipsani radovi. Reč je o objektu od 500 kvadrata, što uključuje garažu, terase i sve što je urađeno. Postojala je soba u kojoj je trebalo da bude video-nadzor, sve komande vezano za struju, grejanje. U planu je bio i đakuzi, ali ga nismo kupili, kao i bazen, ali smo ocenili da je to previše - opisala je optužena Bojana, kojoj je na teret stavljeno i da je kupila stan u Živka Davidovića na svoje ime, kola, placeve, kao i da je čuvala "prljav keš".

Veljko Belivuk, Velja Nevolja, Vila
foto: Ana Paunković

U istrazi je saslušana i arhitekta koja je radila na kući.

- Pregovarali smo i oko kućice za pse, odnosno da li će da pored kućice za pse bude i dečija kućica, a trebalo je da se napravi i neki vodeni zid uz betonsku ogradu, ali to na kraju nije realizovano - rekla je ona i potvrdila da misli da je Bojana Belivuk firme i majstore koji su radili plaćala uglavnom u kešu.

Kamere

Miljkovićeve kamere od 12.000 evra

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal Miljkoviću na teret stavlja i da je prljav novac uložio u stavljanje najsavremenijeg video nadzora na kuću koja deli zid sa vilom koju je gradio Belivuk.

suđenje Belivukovoj grupi, Specijalni Sud, Veljko Belivuk, Marko Miljković
foto: Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić, Dado Đilas

- Ja sam 2019. učestvovao u odabiru novog video nadzora za Miljkovićevu kuću. Oprema je plaćena 12.000 evra, to su bile nove kamere, odnosno sistem pametnih kamer koje su pokrile obe ulice, Čačansku i onu koja se nalazi naspram. Boks ili fiksne kamere su paušalno nadzirale prostor i imalse su detekciju kretanja. Ako detektuju kretanje lica ili vozila onda se pali zum odnosno kamere se okreću u tom pravcu i fokusiaju se lice, tablice, vozilo i sve se to čua. U pitanju je jedan od ozbiljnih video nadzora, najsavremenijih - posvedočio je svedok-saradnik Srđan Lalić navodeći da je i sa Belivukom birao sistem za video nadzor i senzore, ali da oni nisu stavljeni jer su uhapšeni.

- Odredili smo pozicije za video nadzor i senzore, centar tog sistema je trebao da se nalazi u nekoj skrivenoj sobi koja je bila ojačana betonom, terbalo je da se nalazi na prvom ili drugom spratu. Veljko mi je rekao da će ga kuća, samo zidanje i enterijer izaći oko 300.000 evra - rekao je Lalić.

Svedok, koji je Belivuku i njegovoj supruzi prodao vrata, izjavio je da su jedna bila balistička, jedna sigurnosna i 11 enterijerskih.

- Balistička vrata imaju atest da su otporna na metke. Ta vrata je trebalo da ugrade na sobi na poslednjem spratu kuće - otkrio je taj svedok.

Kuća, prema svedočenju onih koji su na njoj radili, trebalo je da ima i teretanu, dva parking mesta u garaži, ali i najsavremeniji video nadzor. Radovi su, kako su potvrdili majstori, obustavljeni posle hapšenja klana Belivuka i Miljkovića u februaru 2021.

Veljko Belivuk, Bojana Belivuk
foto: Zorana Jevtić, Kurir

- Policija je došla i skinula nas sa skele dok smo radili fasadu, već je bila vest da je Belivuk uhapšen - posvedočio je radnik.

Kako je utvrđeno tokom istrage, radove na izgradnji Belivukove kuće koji su počeli u leto 2020. nadgledao je brat svedoka-saradnika iz postupka koji se protiv klana vodi za sedam ubistava, Nikole Spasojevića. Spasojević je na saslušanju kao svedok u postupku za pranje para izjavio da je siguran da nekretnine, kola, placevi i satovi nisu kupljeni legalnim parama, već onim zarađenim od "droge i ubistava".

Iskoristili pravo

Miljkovićevi roditelji odbili da svedoče

Optužnicom su obuhvaćeni i Filip Ivanovski i njegova supruga Marija Milutinov, ali i imovina za koju se sumnja da je u nju uložio Marko Miljković, a vodi se na njegovog pokojnog dedu, suprugu i roditelje. Iako je predložio da o tome u tužilaštvu svedoče i njegovi roditelji, oni su iskoristili zakonsko pravo da kao privilegovani svedoci ne daju iskaze.

Roditelji Tanje Miljković, s druge strane, svedočili su da su ćerki uvek finansijski pomagali, ali da ne znaju čime im se zet bavio. Oni su potvrdili i navode odbrene svoje ćerke, da je stan u Živka Davidovića koji se vodi na njeno ime, kupili od novca koji su 2015. dobili kao poklon od zvanica na svadbi.

Podsetimo, bračni par Miljković tvrdio je da su tada dobili na poklon iznos od oko 200.000 evra i da su stan kupili da bi Tanja imala nešto na svoje ime, ali da on nije isplaćen do kraja.

Bonus video:

01:51

SUĐENJE BELIVUKU NASTAVLJA SE U ČETVRTAK Novinar Kurir TV izneo detalje: Njegova sestra je rekla da NE ZNA NI KO JE BELIVUK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track