ZAVRŠENO SUĐENJE RODITELJIMA DEČAKA UBICE IZ RIBNIKARA! SUTRA IZNOSE ODBRANU Okrivljeni majka i otac kratko izjavili "NISMO KRIVI"
Foto: Stefan Stojanović/ Mondo, Nenad Kostić

viši sud u beogradu

ZAVRŠENO SUĐENJE RODITELJIMA DEČAKA UBICE IZ RIBNIKARA! SUTRA IZNOSE ODBRANU Okrivljeni majka i otac kratko izjavili "NISMO KRIVI"

Crna Hronika -

U Višem sudu u Beogradu za 11 sati zakazan je početak suđenja ocu i majci dečaka ubice koji je 3.maja prošle godine u OŠ Vladislav Ribnikar ubio devet vršnjaka i radnika obezbeđenja.

Optužena majka
Optužena majkafoto: Stefan Stojanović/ Mondo

Optužnicom su, podsetimo, obuhvaćeni i odgovorno lice streljane u kojoj je, kako se sumnja otac učio da puca, kao i instruktor. Ocu se na teret stavlja krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, dok je majka optužena zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja. Osim roditelja dečaka optužnicom je obuhvaćeno i odgovorno lice Streljačkog kluba "Partizan Practical Shooting", kao i instruktor u tom klubu, u kojem je pomenuto dete učilo da puca iz vazdušnog i vatrenog oružja.

Porodice nastradale dece polako dolaze u beogradsku Palatu pravde, a suđenje će biti održano u najvećoj sudnici u prizemlju.

1 / 12 Foto: Stefan Stojanović/ Mondo

- Tužilac u ovom predmetu je predložio da suđenje bude zatvoreno za javnost, a jedan od razloga je što su kao svedoci pozvani i maloletnici koji su bili prisutni kad im je drug iz odeljenja ubijao drugare i ranio nastavnicu istorije u čijem se kabinetu sve desilo. Svi učenici tadašnjeg odeljenja VII/2 imaju status oštećenih, bez obzira na to da li su ranjeni ili ne - rekao je izvor Kurira i dodao da će se na današnjem ročištu odlučiti o tome da li će suđenje biti otvoreno ili zatvoreno za javnost.

Nenad Stefanović, Glavni javni tužilac
Nenad Stefanović, Glavni javni tužilac foto: Nenad Kostić

Ispred sudnice je upravo stigao i Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović koji će prisustvovati suđenju. Inače, ovo je prvi put da lično Glavni tužilac pored postupajućih tužilaca bude prisutan u sudnici.

- Očekujem zakonito i fer suđenje na kraju kojeg će sud osuditi optužene za krivična dela koja im se stavljaju na teret po osnovu predloženih dokaza tužilaštva i izreći predložene kazne zatvora - kratko je Stefanović rekao za Kurir pred početak suđenja.

Ispred sudnice je i majka dečaka ubice koja sa advokatima čeka početak suđenja.

Na početku suđenja tužilac Nikola Uskoković predložio je da suđenje bude zatvoreno za javnost zbog zažtire maloletnih oštećenih.

- Tužilaštvo je u optužnom akti detaljno obrazložilo razloge zbog čega treba da se isključi javnost sa celog toka postuplka - naveo je tužilac Uskoković.

Advokati optuženih roditelja
Advokati optuženih roditelja foto: Nenad Kostić

Ovom predlogu usprotivio se advoakt roditelja dečaka ubice, Borivoje Borović, a u toku je pauza tokom koje će sudsko veće odlučiti.

Inače, otac dečaka ubice je sa lisicama na rukama uveden u sudnicu, u pratnji dvojice stražara, i skinute su mu tek kada je seo na optuženičku klupu.

On je seo ispred porodica ubijene dece i nije ih ni pogledao, ali je svojoj supruzi, takođe optuženoj u ovom predmetu, klimnuo glavom i oboje su se rasplakali kada su se pogledali.

- Delovalo je kao da oni nisu plakali zbog porodica ubijene dece, već jedno zbog drugog ' objašnjava naš izvor.

Sudija Zoran Božović saopštio je posle pauze da je veće donelo odluku da ceo tok sđenja bude zatvoren za javnost zbog zaštite intetesa maloletnih oštećenih i njihovih porodica.

Iz publike, suđenje će moći da prate porodice žrtava.

Nakon što su novinari napustili sudnicu, suđenje je nastavljeno, a oko 14 sati je završeno za danas.

Kako saznajemo, pročitana je optužnica i izneta su uvodna izlaganja, a sutra bi optuženi trebalo da iznesu odbrane.

Okrivljeni roditelji su, kako saznajemo, izjavili samo kratko da "nisu krivi".

Bonus video:

01:49

BIVŠI UČENIK OŠ VLADISLAV RIBNIKAR: Jako je važno da svi znamo PRAVU ISTINU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track