UBICE ČEKALE ĆENTU 20 GODINA! Velja Crnogorac mu OTEO novac, ali posle nekoliko dana BIO JE MRTAV! Zbog njega ubijena i novinarka!
Foto: Privatna Arhiva

dugovi iz prošosti

UBICE ČEKALE ĆENTU 20 GODINA! Velja Crnogorac mu OTEO novac, ali posle nekoliko dana BIO JE MRTAV! Zbog njega ubijena i novinarka!

Crna Hronika -

Posle proslave Dana zaljubljenih, u noćnim satima 15. februara 1997. godine, na parkingu ispred „Kluba Književnika“ u Francuskoj ulici broj 7 začuli su se rafali!

U automobilu "reno espas“ zatečeni su mrtvi Rade Ćaldović Ćenta i njegova devojka, novinarka i voditeljka Maja Pavić. Sticajem okolnosti, uviđaj je radio Časlav Ristić, čuveni forenzičar koji je opisao na svom Jutjub kanalu kako je sve to izgledalo.

Ko je Ćenta?

Rođen je 1950. godine u Beogradu na Zvezdari kao drugo dete u porodici Ćaldović od oca koji je bio vozač u policiji i majke domaćice. Imao je i dva brata, starijeg i mlađeg. Sredinom 60-ih godina on prelazi sa porodicom da živi u Zemun i tada upoznaje Ljubomira Magaša odnosno Ljubu Zemunca. U početku su se nalazili na igrankama koje su u to vreme bile u Zemunu. Bili su neprijatelji i nisu se slagali, da bi se kasnijim druženjem oni dobro upoznali i postali su odlični prijatelji.

Rade Ćaldović Ćenta
Rade Ćaldović Ćenta foto: Privatna Arhiva

Ćenta je kao maloletnik počeo da se bavi kriminalom. On je 1967. godine, obuhvaćen optužnicom za krivično delo silovanje zajedno sa Ljubom Zemuncem i Zoranom Milosavljevićem Robijom zbog silovanja devojke. Za to delo osuđen je Ljubomir Magaš koji je dobio kaznu zatvora, a ostala dvojica su oslobođeni svih optužbi usled nedostatka dokaza.

To su mu bili počeci u kriminalnom svetu. Nakon toga on odlazi u Italiju i tamo počinje da vrši oružane pljačke zlatara. Godine 1971. u jednoj od pljački biva uhapšen, a nakon toga je i osuđen na tri godine zatvora. Do 1974. godine je bio u Italiji, a osamdesetih prelazi u Nemačku. Tamo je radio reketiranje kockarskih klubova gde je uhvaćen od strane nemačke policije i zbog tog dela je osuđen na tri godine i četiri meseca zatvora.

Maja Pavić
Maja Pavić foto: Youtube Printscreen.

U vreme kada je izvršio ta dela nemačka policija je ga je teretila za 37 teških krivičnih dela, ali usled nedostatka dokaza on je uspevao da se izvuče. Tad se družio sa Ljubomirom Magašom koji je radio iste stvari u Nemačkoj. Magaš je ubijen 1986. godine, a za to ubistvo je osuđen Goran Vuković. U to vreme je Ćenta bio u zatvoru u Nemačkoj.

Goran Vuković
Goran Vuković foto: Privatna Arhiva

Posle ubistva Ljube Zemunca ga je nemačka policija proglasila „kumom jugoslovenskog podzemlja“. Nakon izlaska iz nemačkog zatvora, Ćenta beži za Holandiju i tamo se kocka. Poznata je priča da je, 1978. godine, u jednom klubu veliku svotu novca uzeo od jednog od tadašnjih vođa crnogorske mafije Veljka Krivokapića, zvanog Velja Crnogorac. A onda je Krivokapić uperio pištolj u njega i tražio da mu Ćenta vrati sav novac što je morao i da uradi.

Nekoliko dana kasnije u Beču je ubijen Veljko Krivokapić, a za to krivično delo optuženi su Ljubomir Magaš, Ćenta i Jusuf Bulić Jusa i svi su bili u bekstvu, a austrijska policija je raspisala poternicu. Godine 1992. Ćentu proteruju iz Nemačke, a on je tada prešao i da radi poslove u Beogradu. Godine 1993. na njega je prvi put izvršen pokušaj atentata. Bio je u lokalu, a kada je izlazio, na parkingu je bilo njegovo vozilo, i do tad nikad nije praktikovao da pogleda ispod vozila, a tad mu je nešto bilo sumnjivo. Tad je lada parkirana pored njegovog automobila eksplodirala, a on je zadobio lakše povrede. Od tog momenta je Ćenta imao telohranitelje. Četiri godine kasnije Ćenta nije preživeo pokušaj antentata.

Kako je likvidiran Ćenta?

Februara 14. 1997. godine sa svojom devojkom novinarkom „Studia B“ i „Pinka“ i kumom Svetlane Ražnatović Cece na venčanju, došao je u Klub Književnika jer je tad bio dan zaljubljenih i on je tu sedeo sa njom do ranih jutarnjih časova. Negde oko 3.20 časova on je iz restorana izašao napolje i verovatno je praćen od NN izvršioca, rekao je Časlav Ristić u svom videu na Jutjubu.

Priča se da je te 1997. godine Ćenta ucenio glavu jednog čoveka na 80 000 maraka. To je "odradio" Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac. Međutim, tada Voja Ćaldovića kako bi uzeo "honorar", ali ga je navodno Ćaldović dočekao rečima:

"Ti nekog ubio? Ne zasmejavaj me, pogledaj se!", rekao je navodno Ćaldović. Očigledno nije znao da je pred njim hladnokrvni ubica. To će ga koštati glave.

Sledeći put su se sreli ali kroz nišan. Voja je ubio Ćentu u centru Beograda zajedno sa novinarkom Majom Pavić.

Nakon toga je ubijen Vojin zaštitnik Bombona, kao i Luka Pejović (član klana "Amerika" i po rečima nekadašnjeg šefa DB-a Gorana Petrovića, Ćuruvijin ubica). Nekoliko meseci kasnije Voja je nestao bez traga, a priča se da je surovo mučen, ubijen i zakopan na nepoznatoj lokaciji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track