UDAR NA KLAN: Balkanskom kartelu u Španiji zaplenjeno 820 kilograma kokaina, uhapšeno 17 narko-dilera!
Foto: Policia nacional

UDAR NA KLAN: Balkanskom kartelu u Španiji zaplenjeno 820 kilograma kokaina, uhapšeno 17 narko-dilera!

Crna Hronika -

Ogranak kriminalne grupe delovao iz Valensije, odakle je drogu dopremljenu iz Južne Amerike distribuirao po Mediteranu

Velika kriminalna organizacija, koju su međunarodni istražitelji nazvali balkanski kartel, podeljena je u više ogranaka koji deluju širom sveta, a postali su jedna od vodećih grupa na tržištu šverca i prodaje narkotika. Posle niza zaplena tovara kokaina, za čiji transport su osumnjičeni i Srbi, poslednja akcija policije se odigrala u petak, kada su pohapšeni pripadnici ogranka u Valensiji s više od 800 kilograma kokaina!

Španska policija saopštila je da su potpuno razbili ogranak balkanskog kartela koji je delovao iz pokrajine Valensije, rukovodeći velikim pošiljkama kokaina koji je distribuirao širom mediteranske obale.

Potpuno razbijeni

- Ovo je jedna od najaktivnijih kriminalnih organizacija za trgovinu drogom albanskog porekla, u kojoj je zaplenjeno više od 820 kilograma kokaina i uhapšeno 17 osoba, uključujući vođu grupe, u tri različite faze - naveli su tamošnji mediji.

Slobodan Kostovski, Slobodan Kostovski Kole
foto: Interpol

Najpre je identifikovan vođa organizacije, koji je upravljao sa nekoliko kompanija sa sedištem u Španiji koristeći skupocena vozila za svoja putovanja.

- U prvoj zapleni kokaina u dva vozila je pronađeno 40 kilograma, a zatim su policajci uhapsili vozača kombija koji im je bio sumnjiv i unutra su pronašli 320 kilograma kokaina skrivenog u kartonskim kutijama - navodi se u saopštenju španske policije i dodaje:

Osam pretresa

- U poslednjoj fazi policijske akcije izvršeno je osam pretresa kuća i mesta koje koriste pripadnici kriminalne mreže. Među ovim akcijama izdvaja se zaplena još 350 kilograma kokaina u jednoj od kuća, kao i više od 200.000 evra u gotovini u drugom od pretresa. Tokom poslednje policijske akcije uhapšeno je 17 članova ovog ogranka zbog krivičnih dela pripadnosti kriminalnoj organizaciji, trgovine drogom, pranja novca i napada na policijske službenike.

U izvršenih osam pretresa pripadnicima ogranka u Valensiji oduzeto je, između ostalog, 226.500 evra u gotovini, tri GPS uređaja za detekciju elektronskih uređaja, 13 vozila (pet s duplim dnom, inače skrovišta za prevoz droge) i dva inhibitora. Istragu je sprovela jedinica za drogu i organizovani kriminal nacionalne policije Valensije, uz podršku drugih organizacija i operativne sekcije američke agencije koja se bavi nacionalnom bezbednošću te zemlje. Pored toga, locirali su i auto-perionicu u kojoj su se održavali glavni sastanci radi raspodele funkcija i davanja instrukcija članovima grupe.

OGRANAK

Kole uhapšen u Beogradu

U nekim od ogranaka, da podsetimo, pripadnici su poreklom Srbi koji su usko sarađivali sa svim grupacijama, pa i sa ovom. Srbi su uglavom radili na tržištu Južne Amerika, a na vezi sa evropskim zemljama. Neki od najpoznatijih uhapšenih pripadnika balkanskog kartela iz Srbije su „pink panter“ Dragan Đorđević Gaga, Gligorije Peljević (73), koji je hapšen i 2015. u Madridu, kada je zaplenjeno 3,5 tone kokaina. Takođe, Slobodan Kostovski Kole uhapšen je u avgustu prošle godine kao pripadnik jednog od ogranaka ovog kartela zbog sumnje da je organizovao šverc dve tone kokaina nađenog na brodu u Atlanskom okeanu. On se navodno pet godina krio u Srbiji, a ranije je označen i kao pripadnik grupe Željka Maksimovića Make.

Kurir.rs

Bonus video:

03:49

Uhapšeno 13 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa koje su funkcionisale kao „Balkanski kartel“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track