"MILJKOVIĆ MI JE REKAO DA JE GIBA JEDAN OD EGZEKUTORA NA KRFU!" Jedan osumnjičeni iz akcije VERTIKALA već u zatvoru i to u Bosni
Foto: MUP RS, Printscreen, Dado Đilas

otkrivano nove detalje

"MILJKOVIĆ MI JE REKAO DA JE GIBA JEDAN OD EGZEKUTORA NA KRFU!" Jedan osumnjičeni iz akcije VERTIKALA već u zatvoru i to u Bosni

Crna Hronika -

Na konferenciji za medije koju je organizovao MUP Srbije povodom velike akcije pod nazivom Vertikala, kojom je obuhvaćeno 19 lica koji su povezani sa kriminalnom grupom koja se tereti da je počinila dva brutalna dvostruka ubistva u Atini i na Krfu, pomenuto je i ime Dušan Jovanović zvani Giba koji se od prošle godine nalazi u pritvoru u BiH.

Kako smo već preneli, na konferenciji je navedeno da su organizatori ove kriminalne grupe Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk i ostali. Akcija je sprovedena u saradnji sa BIA, policijama FBiH i Republike Srpske, te policijama Španije i Grčke. Hapšenja su izvršena na teritoriji Srbije, Srpske, Španije i Grčke, a slobode je lišeno 10 osumnjičenih pod sumnjom da su izvršili najteža krivična dela - dva teška ubistva i teško ubistvo u pokušaju (ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića 19. januara 2020. i ubistvo Alana Kožara i Damira Hadžića 23. jula 2020. na Krfu). Policija je u Španiji uhapsila je i "kavčanina" Milinka Brašnjovića, za koga se nagađalo da je ubijen.

igor dedović, stevan stamatović ubijeni u atini, alan kožar i damir hadžić ubijeni na krfu, šest meseci kasnije
igor dedović, stevan stamatović ubijeni u atini, alan kožar i damir hadžić ubijeni na krfu, šest meseci kasnijefoto: MUP RS

Dušan Jovanović Giba, kako smo ranije prenosili, je navodni pripadnik "kavačkog klana", javnosti je poznat kao saradnik klana Veljka Belivuka, ali i vračarske grupe. Jovanović je uhapšen 17. septembra prošle godine u luksuznom kompleksu u Sarajevu, a tokom hapšenja kod njega su nađeni lažni dokumenti.

Ime Dušana Jovanovića Gibe, moglo se čuti i tokom suđenja klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kojima se sudi u Specijalnom sudu u Beogradu i to zbog sedam brutalnih likvidacija. Jovanovića je pomenuo svedok-saradnik Bojan Hrvatin koji je svedočeći protiv dojučerašnjim saradnika detaljno opisao zločin na Krfu, gde je između ostalog otkrio i imena egzekutora Kožara i Hadžića, visokopozicioniranih pripadnika "škaljarskog klana".

radoje zvicer, belivuk i miljković
radoje zvicer, belivuk i miljkovićfoto: detective-info.com.ua, Zorana Jevtić, Dado Đilas

Na tom suđenju Bojan Hrvatin je otkrio da su Jovanović i sada uhapšeni Vladimir Vojinović egzekutori na Krfu.

- Na stadionu Partizana video sam i izvesnog Dušana Jovanovića, koga poznajem iz Centralnog zatvora, a na stadionu je bio u društvu Marka Miljkovića. Miljković mi je tada rekao da je Dušan Jovanović jedan od egzekutora Kožara i Hadžića. Na Skaju je Jovanović imao nadimak Dom - ispričao je Hrvatin svojevremeno u Specijalnom sudu.

mesto ubistvo 'škaljaraca'
mesto ubistvo "škaljaraca"foto: MUP RS, Corfupress

- Ja sam se posle hapšenja ove grupe viđao sa Vladom Vojinovićem koji je isto učestvovao u dvostrukoj likvidaciji, i Dušanom, a Miljković mi je još ispričao da je treći svedok-saradnik Nikola Spasojević (kum Marka Miljkovića prim.aut.) imao zadatak da im donosi hranu i sve što treba, i rekli su mu da su bili zabrinuti da će ih odati. Dušan mi je rekao, da je bio i njihov drugar Dijaz, rođak visokopozicioniranog pripadnika kavačkog klana - dodao je on.

Takođe, na suđenju u aprilu prošle godine Jovanovića je pomenuo i drugi svedok-okrivljeni Nikola Spasojević, kum Marka Miljkovića. Opisujući celu logistiku i planiranja zločina na Krfu rekao je "da ga je Belivuk poslao u Solun po momke koji će obaviti likvidaciju, među kojima je bio i Giba."

u ovom sarajevskom luksuznom kompleksu uhapšen je giba
u ovom sarajevskom luksuznom kompleksu uhapšen je giba foto: Printskrin / You Tube

Gibin brat izrešetan

Kako smo ranije pisali, Gibin brat Vuk Jovanović teško je ranjen u martu 2022. u beogradskom naselju Karaburma, kada je na njega pucao nepoznati napadač.

- Napadač je u sačekuši izrešetao Vuka i to navodno, zbog opomene njegovom bratu Dušanu Jovanoviću - podseća sagovornik i dodaje da to bila opomenu za njegovo poslovanje i saradnju sa "kavčanima".

vuk jovanović upucan ispred zgrade na karaburmi
vuk jovanović upucan ispred zgrade na karaburmifoto: Kurir/J.M., Printscreen/Facebook

Podsetimo, komšije su nam naveli da je Vuk čak bio i predsednik kućnog saveta, i da je sigurno "primio metak zbog brata".

- I Vuk je hapšen, ali to je sve neka sića i manje kriminalni poslovi, Giba je taj koji je bio ozbiljan krimos - navele su tada komšije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track