UHAPŠEN ALBANAC ZBOG LIKVIDACIJE VOĐA ŠKALJARACA U ATINI I NA KRFU: Dedović i Stamatović, za večerom ubijeni kišom metaka!
Foto: Privatna arhiva, Printscreen

akcija grčke policije

UHAPŠEN ALBANAC ZBOG LIKVIDACIJE VOĐA ŠKALJARACA U ATINI I NA KRFU: Dedović i Stamatović, za večerom ubijeni kišom metaka!

Crna Hronika -

Grčka policija je, u okviru međunarodne policijske operacije uhapsila albanskog državljanina koji je navodno umešan u četiri ubistva pripadnika crnogorske mafije u Grčkoj 2020. godine – čime je povećan broj osumnjičenih iza rešetaka u nekoliko zemalja!

Policija je saopštila da je Albanac učestvovao u čuvanju i transportu oružja korišćenog u ubistvima Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Variju, kao i u bekstvu članova bande nakon ubistva na Krfu, od Sivote do Halkidikija, a zatim u inostranstvo, prenosu podgorički Dan.

Grčka policija potvrdila je da je osumnjičeni 44-godišnji albanski državljanin po imenu Abas Rabi. Uhapšen je 27. februara, u njegovoj kući pronađeni su pištolj, magacini i 40 metaka. Spis predmeta je dostavljen tužiocima.

Surovo ubijeni ...  Dedović i Stamatović
Surovo ubijeni ... Dedović i Stamatović foto: Privatna Arhiva

Dvojica državljana Crne Gore ubijena su u restoranu u Varima u januaru 2020. dok su ručali sa porodicama, a lakše je povređen i rođak jednog od njih.

Na mestu zločina pronađene su 24 čaure

U julu 2020. godine, prema grčkoj policiji, još dvoje Crnogoraca ubijeno je u vili na plaži Halikouna na Krfu. Žrtve - Alan Kožar i Damir Hadžić, zadobili su višestruke rane od vatrenog oružja. Prilikom obdukcije prikupljene su 32 čaure, sedam vatrenih kugli i dva metalna fragmenta.

Kuća na Krfu iza koje su ubijeni Kožar i Hadžić
Kuća na Krfu iza koje su ubijeni Kožar i Hadžić foto: MUP RS

U februaru su mediji u Crnoj Gori i Srbiji javili da su srpska i grčka policija blizu razrešenja dvostrukog ubistva na Krfu.

Ugovorena likvidacija

Dokazi sugerišu da iza ubistava na Krfu stoji ugovorno ubistvo vredno 1,5 miliona eura – deo krvavog rata između dve ozloglašene crnogorske bande, Kavačana i Škaljara.

Dok su večerali u kafani u Variju u Atini, ubijeni su Igor Dedović i Stevan Stamatović,obojica po 43 godine, inače visoki na lestvici Škaljara.

Grčka policija saopštila je da je ukupno 39 ljudi identifikovano kao počinioci četiri ubistva – osam kao „prirodni počinioci”, 23 kao saučesnici i osam kao moralni izvršioci. Neki su uhapšeni u Srbiji i Španiji, uz poslednje hapšenje jednog Albanca u Grčkoj.

Mesto likvidacije u Atini
Mesto likvidacije u Atini foto: Printscreen

Njih 17 se sada nalazi u pritvorskim centrima u Srbiji, Crnoj Gori i Turskoj

Klanovi Škaljari i Kavač su dve najmoćnije kriminalne organizacije u Crnoj Gori. Dedović i Kozar važili su za vođe škaljarske bande uz Jovana Vukotić a, koji je ubijen u Turskoj 2022. godine.

Veruje se da su oba seta ubistava u Grčkoj 2020. povezana sa rekordnom zaplenom 20 tona kokaina u Filadelfiji u junu 2019. otkrivenom na kontejnerskom brodu pod zastavom Liberije.

Grčka policija je saopštila da se deo bande bavio identifikacijom i praćenjem žrtava, iznajmljivanjem kuća i vozila, snabdevanjem i skladištenjem oružja i opreme. Drugi su imali ulogu „izvršilaca” ubistava.

O njihovoj profesionalnoj strukturi i načinu na koji su delovali govorila je njihova lakoća u pronalaženju i transportu oružja, municije i opreme, kao i velika količina novca. Za slučaj Vari bila je potrebna suma od 2.000.000 eura.

Evropol, polcija Evropola
foto: Printscreen YouTube

Grčka policija sarađivala je sa Evropolom i policijom u Srbiji, Francuskoj, Belgiji i Holandiji na otkrivanju ubistava.

Uhapšeno devetoro

Viši sud u Beogradu odredio je u petak pritvor od 30 dana za šestoro uhapšenih u sredu zbog ovih krivičnih dela. Srpska policija saopštila je u sredu da je uhapšeno ukupno devet osoba u tri zemlje i navela da su organizatori ove kriminalne grupe Darko Šarić, Veljko Belivuk i Radoje Zvicer, svi pripadnici Kavačkog klana.

Šarić se trenutno, sa još 14 osoba, nalazi u Srbiji, a sudi mu se kao navodnom organizatoru grupe koja je planirala ubistvo svedoka saradnika u drugom procesu protiv njega, kao i zato što je naložio policajcima da mu odaju poverljive podatke.

Šarić je 2022. godine osuđen na 14 godina zbog ranije optužbe za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike prema Zapadnoj Evropi tokom 2008. i 2009. Protiv njega je takođe u toku suđenje za pranje najmanje 20 miliona evra stečenih prodajom narkotika.

Veljko Belivuk, poznat kao „Velja Nevolja“, vođa je Janjičara, ozloglašene takozvane fudbalske navijačke grupe. Zajedno sa nekim članovima svoje grupe, njemu se sudi za više krivičnih dela, uključujući teško ubistvo, otmicu, nedozvoljeno posedovanje oružja i eksploziva i trgovinu drogom.

Radoje Zvicer je jedan od navodnih šefova narko-grupe Kavač, optužen za stvaranje kriminalne organizacije i za ubistvo dva člana rivalske narko-bande Škaljari.

(Kurir.rs / Birn,.Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track