NEHIGIJSENSKI I NEBEZBEDNI USLOVI ZA ŽIVOT: Pojavio se snimak iz Novog Sada
Foto: Printscreen/Društvene mreže

NEHIGIJSENSKI I NEBEZBEDNI USLOVI ZA ŽIVOT: Pojavio se snimak iz Novog Sada

Crna Hronika -

Majka troje maloletne dece iz Novog Sada protestuje jer joj je Centar za socijalni rad oduzeo decu, nakon što su navodno, utvrdili da su mališani živeli u nehigijenskim uslovima u stanu.

U međuvremenu se na društvenim mrežama pojavio snimak koji je, kako se tvrdi, nastao u stanu u kom su živela deca, a u kom je u novembru prošle godine izbio požar. Na snimku se vidi da su uslovi za život nehigijenski i nehumani.

stan pun smeća
stan pun smećafoto: Printscreen/Društvene mreže

- Nadležne službe reagovale su nakon što je u stanu u novembru 2023. godine izbio požar. Tada je u stanu bilo dvoje dece sa dedom, dok majka sa trećim detetom nije bila prisutna - podseća naš izvor i dodaje:

- Nakon što su iz nadležnog centra upozoravali majku da mora da stvori boilje uslove za svoju decu, ona je navodno odbijala svaku moguću saradnju, kao i terenske posete socijalnih radnika. Iz tog razloga novosadski Centar za socijalni rad postupajući po prijavi policije i javnog tužilaštva je i preduzeo meru privremene starateljske zaštite. U interesu dece ona su izmeštena u sigurnu kuću, a policija je protiv majke podnela krivičnu prijavu za zlostavanje i zanemarivanje dece.

Naš izvor dalje navodi da su majci deca privremeno oduzeta dok ne obezbedi bezbedne uslove za život dece.

- Majka mališana navela je da su joj deca oteta, zbog čega su 33 udruženja građana u Novom Sadu kao znak podrške majci odlučili da protestuju zajedno s njom - objašnjava izvor.

Kako saznajemo u resornom ministarstvu, postupanje Centra za socijalni rad bilo je po zakonu, što je potvrđeno i rešenjem Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku.

O ovom slučaju danas se oglasio i Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu. On je napisao "da pre nego što nekoga napadnete, informišete se i saslušajte priču druge strane".

- U suprotnom ste pristrasni ili nešto radite iz nekog interesa. Pokušajte da dođete do fotografija i snimaka gde su deca živela, razgovarajte sa komšijama majke i tada donesite sud o svemu - napisao je Jurić na društvenoj mreži X, a ispod ove njegove objave, jedan korisnik mreže X je naveo:

- Moja deca i bivša supruga žive u stanu pored i ja sam živeo do pre par godina . Da ne ulazim u detalje, ali jako je strašno.

Osuđujemo nasilan upad u Centar za socijalni rad

Komora socijalne zaštite, Udruženje stručnih radnika socijalne zaštite Republike Srbije i Asocijacija centara za socijalni rad najoštrije osuđuju nasilan upad građana u Centar za socijalni rad Novi Sad, koji su svoj neopravdani revolt usmerili na zaposlene u ustanovi.

- Pružamo punu podršku našim koleginicama i kolegama, koji se trude da stručno, odgovorno i profesionalno obavljaju poslove u koji su od interesa za sve građane. Izražavamo veliku zabrinutost od eskalacije ovakvog oblika ponašanja i vršenje pritiska za donošenje odluka iz oblasti porodično pravne zaštite. Apelujemo na sve aktere u ovom događaju da se stvore uslovi za dalje nesmetano rešavanje situacije - piše u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track