BIVŠI DRŽAVNI SEKRETAR SLOBODAN HOMEN: Niti sam učestvovao u iznošenju ordenja, niti sam u bekstvu
Foto: Dado Đilas

BIVŠI DRŽAVNI SEKRETAR SLOBODAN HOMEN: Niti sam učestvovao u iznošenju ordenja, niti sam u bekstvu

Crna Hronika -

Bivši državni sekretar ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen demantovao je danas navode da je učestvovao u krađi ordenja iz Palate Srbije u Beogradu, kao i da je u bekstvu.

"O slučaju navodno nestalih 43.000 odlikovanja i mojoj navodnoj umešanosti saznao sam iz medija, kao što sam saznao i da sam u bekstvu. Nije mi potpuno jasno ni zašto su policija i tužilaštvo slučaj navodno nestalih 43.000 odlikovanja pre više od 15 godina, kako su saopštili, danas pokrenuli. Naslućujem", naveo je Homen u pisanoj izjavi povodom saopštenja Trećeg osnovnoj javnog tužilaštva, ističuči da ga niko nikada u proteklih 15 godina nije zvao da da bilo kakvu izjavu o navodno nestalim odlikovanjima.

"Svakako da bih se bez oklevanja odazvao takvom pozivu", naveo je Homen u izjavi koju je nazvao "odgovorom scenaristima filmske pljačke".

Napominjući da ne živi već više godina u Srbiji, Homen je naglasio da od 2012. godine nema nikakve veze sa Vladom Srbije i da nije ulazio u zgrade državnih organa.

"Već nekoliko godina sa porodicom ne živim u Srbiji i to je poznato nadležnim organima. Kao što im je poznato da često dolazim u Beograd. U Srbiji sam boravio više od 50 puta od kada ne živim, a svakako najmanje deset puta od kako se navodno Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu bavi ovom temom. Njima je dobro poznato gde mi živi majka preko koje su mogli da mi prenesu poruku da bi želeli da me vide. Ja nikada nisam pozvan niti na bilo koji način kontaktiran od strane policije i tužilaštva. Umesto svih tih mogućnosti, čitam iz medija da predlažu poternicu. Zašto?", naveo je Homen.

Homen je naveo i da je opšte poznato da su mu deda i otac bili kolekcionari ordenja, pa samim ti da se u njihovoj porodičnoj kolekciji nalazi ordenje sakupljano 50 godina.

"Baš zgodno za ovaj slučaj. Zbog svega ovoga vraćam se na slutnje. Od kako sam svoje ime ugledao u medijima, razmišljao sam šta je povod, otkud ova besmislica sada. Da li s mojim imenom i navodno nestalim ordenjem kao dobrom medijskom pričom pokušava da se skrajne interesovanje sa nekog tekućeg, važnog, sudskog procesa", upitao je Homen.

Prema njegovim rečima, šta god da je uzrok saznaće se brzo, a zbog svoje porodice voleo bi da se sve otkrije što pre.

Prema oceni Homena, nije ni moguće izneti pola tone odlikovanja, za koje pretpostavlja da vredi onoliko kolika je vrednost materijala od kojeg je napravljeno, iz vladine zgrade koja ima fizičko-tehničko obezbeđenje i kontraobaveštajnu zaštitu. Takođe, kako je ocenio, nemoguće je taj teret izneti i iz Predsedništva Srbije, u čiju su nadležnost odlikovanja preneta 2010. godine.

(Kurir.rs/Fonet)

Bonus video:

00:49

Policja je uhapsila više osoba zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela teških krađa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track