SNIMAK LIVIDACIJE KLJUČNI DOKAZ PROTIV SRBINA! Ovo je detaljno obrazloženje presude protiv ubice sa Paga! SATIMA ČEKAO ŽRTVU
Foto: BETA Zvonko Kučelin, YouTube/Zadarski. hr

obrazloženje presude

SNIMAK LIVIDACIJE KLJUČNI DOKAZ PROTIV SRBINA! Ovo je detaljno obrazloženje presude protiv ubice sa Paga! SATIMA ČEKAO ŽRTVU

Crna Hronika -

U obrazloženju presude Županijskog suda u Zadru koji je danas osudio na 19 godina Kragujevčanina Duška Tanaskovića (30) navodi se da je prošle godine čekao "škaljarca" Gorana Vlaovića (39) satima ispred kluba na Pagu, a onda ga hladnokrvno ubio hicem u potiljak. Ključni dokaz je, kako se navodi, snimak likvidacije pripadnika klana iz Kotora.

Podsetimo, zločin se dogodio 25. avgusta 2023. godine ispred kluba na Pagu, ispred brojnih očevidaca. Nakon egzekucije Tanasković je uhapšen. Prema navodima Slobodne Dalmacije, sudija Ana Brkić izrekla je skoro maksimalnu kaznu zatvora za krivično delo ubistvo, za koje se Srbin teretio, s obzirom da je hrvatskim zakonom maksimalna kazna 20 godina.

duško tanasković osuđen na 19 godina zatvora zbog ubistva škaljarca
duško tanasković osuđen na 19 godina zatvora zbog ubistva škaljarcafoto: BETA Zvonko Kučelin

- Optuženi je tokom suđenja shvatio značenje svog postupka. Za žrtvom je došao u Republiku Hrvatsku, čekao ga je i pratio, a zatim mu je ispalio hitac u najvitalniji deo tela, jer je hteo da bude siguran da ga je ubio. Nakon što ga je opkolila policija uništio je mobilni telefon, koji nije bio običan, već nepoznate marke, kako se ne bi otkrila veza sa saučesnicima dela. Žrtvi je pucao u najvitalniji deo tela - potiljak - rekla je sudija u obrazloženju presude na čijem se izricanju Tanasković, kao ni njegov advokat Vinko Gulišija, nisu pojavili, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tanasković je iz zatvora u Splitu uputio pisani dokument kako neće biti na izricanju presude. Optužnicom Županijskog državnog tužilaštva u Zadru teretio se da je 25. avgusta 2022. godine u 6.01 sati, na otoku Pagu, ispred noćnog kluba na plaži Katarelac, ubio 39-godišnjeg Gorana Vlaovića. Po izlasku Vlaovića iz kluba, prišao mu je sa leđa i iz neposredne blizine ispalio hitac u glavu. Vlaović je od povrede preminuo na putu do zadarske bolnice.

snimak ubistva bio jedan od ključnih dokaza protiv okrivljenog
snimak ubistva bio jedan od ključnih dokaza protiv okrivljenogfoto: Printscreen

Dalje, u obrazloženju presude, sudija Brkić, je između ostalog kazala, kako se na snimcima sa nadzorne kamere moglo videti kako je Tanasković koji je na glavi imao beli kačket, crnu majicu dugih rukava i sive pantalone stajao ispred terase kluba ‘Noa‘. Čim je video da su Vlaović i njegov prijatelj izašli, pucao mu je u potiljak i pobegao u pravcu plaže Katarelac gde je presvukao majicu i bacio kačket.

Policija je osumnjičenog uhapsila oko 6. 15 sati, a u blizini je pronađena majica crne boje sa umotanim kačketom. U crnoj torbici pronađen je pištolj "Glok 17" sa prigušivačem i izbrisanim serijskim brojevima, kao i 14 metaka. Balističkim veštačenjem utvrđeno je to oružje iz kog je ubijen Vlaović. Tragovi baruta iz pištolja pronađeni su na crnoj majici, kratkim pantalonama, patikama, kao i na Tanaskovićevim rukama.

duško tanasković
duško tanaskovićfoto: BETA Zvonko Kučelin

- To što ga svedoci događaja nisu prepoznali i tada pokazali na druge osobe u liniji prepoznavanja, nije od velikog značaja. Događaj se odigrao u sekundama, a kačket je dodatno otežalo njegovo prepoznavanje - obrazložila je sudija danas, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Iako je na poslednjem ročištu, uoči presude, odbio da iznese završnu reč, Tanasković je priznao ubistvo rekavši "kako mu je žao, ali da ga je počinio zbog bolesti". Sudija to nije prihvatila. Tanasković se nikada nije izvinio porodici žrtve, niti je pokazao kajanje. Pokušao je "da se vadi da je psihički bolestan" ali mu ni to nije pomoglo.

misica dragana banić
misica dragana banićfoto: Printscreen/Instagram

Duško Tanasković se tokom suđenja branio ćutanjem i nije otkrio motiv ubistva "škaljarca", a sumnja se da je u Vlaović samo još jedna žrtva kotorskih klanova, a da je Tanasković bio plaćenih "kavačkog klana". Inače, ubijeni Goran Vlaović prošle godine bio je u društvu devojke misice Dragane Banić koja je malo pre likvidacije izašla iz kluba u kom je bila sa žrtvom.

(Slobodna Dalmacija)

Bonus video:

00:24

Trenutak likvidacije škaljarca na Pagu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track