OCA, MAJKU I DEDU ZAKLAO U KUĆI, PA UMAZAN KRVLJU ŠETAO ČAČKOM! Godišnjica strave u Čačku: Dok su ga hapsili rekao samo 2 REČI
Foto: Privatna Arhiva, Kurir/D.Č

OCA, MAJKU I DEDU ZAKLAO U KUĆI, PA UMAZAN KRVLJU ŠETAO ČAČKOM! Godišnjica strave u Čačku: Dok su ga hapsili rekao samo 2 REČI

Crna Hronika -

Pre dve godine u čačanskom naselju Kulinovci se dogodilo trostruko ubistvo koje je šokiralo javnost. Ilija G. (23) u kasnim noćnim satima je nožem usmrtio oca Milana (57), majku Slađanu (49) i dedu Sretena (87). Oca je smrt zatekla u spavaćoj sobi, majku dok je izlazila iz kupatila, a dedu koji je bio nepokretan, na spavanju. Neposredno pre izvršenog zločina Ilija je po odluci Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Čačku pušten iz psihijatijske bolnice i vraćen u porodicu. Pre toga ukućani su ga prijavljivali za nasilje u porodici, a imao je i problema sa narkoticima.

Krvavi pir se odigrao u noći između 08. i 09. aprila. Izvršilac je iz kuće izašao sat iza ponoći, a policija ga je uhapsila narednog jutra oko devet sati u susednom naselju Obrež, gde se skrivao.

Nakon tragedije oglasilo se i Tužilaštvo, odakle su objasnili da su takvu odluku doneli na osnovu pribavljenog mišljenja iz Centra za socijalni rad (CSR) u Čačku. Mišljenje iz CSR, koje je tužilac cenio pri odluci da Iliju vrati u porodicu, nije bilo adekvatan, zbog čega ni mere nisu odgovarale stvarnoj opasnosti na terenu, utvrđeno je još pre godinu dana.

- Zaštitnik građana utvrdio je da su nadležni organi u slučaju trostrukog ubistva u čačanskom naselju Atenica kada je mladić ubio majku, oca i dedu načinili propuste u radu jer nisu adekvatno procenili rizik od ponavljanja nasilja usled čega ni planirane mere zaštite nisu bile adekvatne niti su odgovarale stvarnoj opasnosti od ponavljanja nasilja – navedeno je u dopisu koji je novinarima tada stigao iz kancelarije ombudsmana Zorana Pašalića.

Grupa za koordinaciju i saradnju, koja je formirana pri nadležnom tužilaštvu u Čačku, vršila je tri puta procenu rizika od ponavljanja nasilja u porodici - prvi put je procenjen srednji rizik, a zatim dva puta da ne postoji rizik. Zaštitnik građana smatra da grupa nije u obzir uzela sve faktore rizika, odnosno da određeni rizici nisu uzimani u obzir na valjan način, a naročito podatak da se radi o licu koje je više puta krivično i prekršajno gonjeno. Shodno tome, ni planirane mere zaštite nisu bile adekvatne i nisu potpuno odgovarale stvarnoj opasnosti od ponavljanja nasilja – stoji u dopisu ombudsmana.

Ilija. G.
foto: Privatna Arhiva

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je zatim, postupajući po preporuci Zaštitnika građana, izvršilo nadzor nad radom CSR Čačak u okviru kojeg je utvrdilo propuste u radu ovog organa i naložilo, između ostalog, direktoru tog Centra da pokrene postupak kojim bi se utvrdilo da li ima disciplinske odgovornosti u postupanju stručnih radnika centra. Odogovor iz CSR Čačak do javnosti još uvek nije stigao.

Ilija G. se danas nalazi u Specijalnoj bolnici Centralnog zatvora u Beogradu, na merama specijalnog lečenja, kaže njegov tadašnji branilac po službenoj dužnosti Radisav Vesović.

„On se nalazi u Specijalnoj bolnici i ja ga više ne posećujem. Na svakih devet meseci se vrši provera njegovog zdravstvenog stanja, odnosno u sud stiže izveštaj sačinjen od tima lekara koji o njemu brinu. Mera lečenja u ustanovi zatvorenog tipa je trajnog karaktera dok lekarski konzilijum ne odluči drugačije, a to prvenstveno zavisi od njegovog zdravstvenog stanja. Ta mera može da se menja i preinači u lečenje na slobodi, ali o tome odlučuju lekari pod čijim je nadzorom - kazao je advokat Vesović.

Iza unesrećene porodice u Kulinovcima je ostao i Nikola stariji sin, tada student, koji je u trenutku tragedije bio u večernjem izlasku sa prijateljima u Čačku. Sigurnosne kamere prvog komšije su zabeležile da se ovaj mladić kući vratio u 01.17h, samo šest minuta nakon što je Ilija nakon krvavog pira izleteo iz kuće. Ušavši u kuću zatekao je najjeziviju scenu, njegovi najbliži su ležali mrtvi u lokvama krvi.

Najbliži rođaci ove porodice kažu da se ni posle dve godine niko od njih nije pribrao ni oporavio. U kuću gde je odrastao, Nikola nakon tragedije nikada više nije ušao.

-Nikola u tu kuću nakon tragedije uopšte ne ulazi. Čak su razmišljali i da je sruše, ali o tome još uvek nije doneta konačna odluka. Kuća je nakon obavljenog uviđaja kompletno očišćena, bilo je jezivo, krv po podovima, zidovima, svuda…On danas živi u drugoj kući koja se nalazi u istom dvorištu, a uz njega su rođaci, prvenstveno tetke, stričevi, ujaci i svi se trudimo da tragediju niko ne spominje – kaže rođaka ove porodice dodajući da mladić nema kontakt sa bratom.

- Još u fazi istrage Ilija je iz pritvora bratu napisao dva pisma, ali mu Nikola nikada nije odgovorio. Pisma mu je slao i kasnije iz bolnice, ali ih ovaj nikada nije otvorio ni čitao. Ni familija nema kontakt sa ubicom. Svi se trudimo da se Nikola vrati normalnom životu, koliko je to uopšte moguće – priča rođaka dodajući da je dragocena podrška stigla iz preduzeća gde im je otac radio, Tehničko-remontni zavod(TRZ) u Čačku, gde se Nikola nakon nesreće zaposlio.

Nikoline kolege u TRZ kažu da je on vredan, odgovoran i redovan na mestu magacionera, posla koji danas obavlja.

- Dobro se uklopio u kolektiv i svi nastojimo da pomognemo da prebrodi porodičnu tragediju koja ga je zadesila. Izuzetan i vaspitan mladić, za njega imamo samo pohvale – opisuju zaposleni u Remontu svog kolegu, nekadašnjeg studenta.

Kurir.rs/D.Čeković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track