KATNIĆ FORMIRAO SPECIJALNI TIM DA ŠTITI "KAVČANE"! Zvicer i Roganović imali povlastice "HTEO DA NAS IŠČUPA IZ KORENA!"
Foto: MUP RS, Printscreen

KATNIĆ FORMIRAO SPECIJALNI TIM DA ŠTITI "KAVČANE"! Zvicer i Roganović imali povlastice "HTEO DA NAS IŠČUPA IZ KORENA!"

Crna Hronika -

Uhapšeni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, prema istrazi crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva, kako bi krivične odgovornosti spasio "kavčanina" Duška Roganovića formirao specijalni tim za postupanje u tom predmetu.

Prema navodima crnogorskog Dana, Katnić je sporni predmet dodelio u rad tužiocu Saši Čađenoviću, koji je u međuvremenu uhapšen zbog sumnje da je radio za "kavački klan". Postupak je pokrenut po informaciji da se Roganović bavi organizacijom prodaje kokaina.

milivoje katnić i zoran lazović
milivoje katnić i zoran lazovićfoto: Youtube Printscreen

- Prema sumnjama SDT-a, Katnić i Čađenović su prihvatili da postupaju po nalogu Zorana Lazovića da prikrivaju izvršioce najtežih krivičnih dela i da protiv njih pred SDT-om ne pokreću postupke. Koristeći funkciju u SDT- u, kako tvrde iz tužilaštva, Katnić je kontrolisao da se ne preduzima krivično gonjenje navodnog vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera, njegovog prijatelja Duška Roganovića i drugih pripadnika te kriminalne grupe - prenosi Dan i dodaje:

- U tužilačkim spisima navedeno je da postoji zapisnik policije u kojem je navedeno da je Duško Roganović na skaju imao nadimak "Animal" i da je nakon ubistva Vladimira Roganovića u Beču preuzeo njegovu ulogu u nabavci i distribuciji kokaina. Uprkos tome, Katnić se saglasio sa odlukom svog zamjenika Čađenovića da se protiv Roganovića ne pokreće krivični postupak. Katnić i Čađenović se sumnjiče da su od krivične odgovornosti spasili i Petra Lazovića i njegovog kolegu, sada odbjeglog policijskog službenika Ljuba Milovića.

duško roganović preživeo bombaški napad 2017. godine u herceg novom
duško roganović preživeo bombaški napad 2017. godine u herceg novomfoto: Vijesti, Privatna Arhiva

Specijalni tužilac je sačinio zamolnicu u kojoj je naveo da postoje osnovi sumnje da su Lazović i Milović prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji koju je osnovao Slobodan Kašćelan, a čiji članovi su postali Zvicer i drugi. Nakon dobijanja podataka od Francuske, koji su se mogli koristiti u krivičnom postupku, Čađenović je, kako tvrde iz SDT-a, arhivirao predmet, uz zaključak da nema dokaza da je u konkretnom slučaju iko, pa ni dvojica policajaca, počinio neko krivično delo. S time se kao glavni specijalni tužilac saglasio osumnjičeni Katnić. Kad su mediji objavili da je taj predmet arhiviran, Katnić je, kako tvrde iz tužilaštva, obmanjivao javnost izjavom da je kontrolisao odluku Čađenovića, koja je ispravna, i da je Lazović bio na tajnom zadatku i da je kolateralna šteta u pokušaju da se naruši nezavisnost Crne Gore.

marko miljković, nebojša bugarin, veljko belivuk, radoje zvicer, petar lazović i ljuba milović
marko miljković, nebojša bugarin, veljko belivuk, radoje zvicer, petar lazović i ljuba milovićfoto: MUP RS

Istražitelji su, kako navodi Dan, proverili i godišnji raspored rada tužilaca i utvrdili da Saša Čađenović nije trebalo da zaduži predmet protiv Roganovića. Naime, aktima SDT-a utvrđeno je da se predmeti dodeljuju tužiocima po redosledu prispeća, osim u slučajevima kada su pojedini tužioci specijalizovani za određena krivična dela, pa je tužiteljka Lidija Vukčević specijalizovana za gonjenje učinilaca krivičnih dela ratnih zločina, a Mira Samardžić je trebalo da se bavi gonjenjem učinilaca krivičnih dela organizovanog kriminala i međunarodnom saradnjom. Čađenović je trebalo da se bavi krivičnim delima terorizma. Uprkos tome, pa čak iako nije bio dežurni kad su SDT-u stigla obaveštenja protiv Roganovića, on je zadužio taj predmet.

saša čađenović
saša čađenovićfoto: EPA Boris Pejović, Ilustracija, Mondo.me

Da je Katnić postupao po nalozima starijeg Lazovića tužioci su zaključili iz poruka koje su slali Petar Lazović, Zvicer i Roganović. Takođe, u predmetu protiv Roganovića kojim je bio zadužen Čađenović, istog dana Katnić je, navodno, doneo naredbu da se obrazuje specijalni istražni tim za postupanje i sebe odredio za rukovodioca. Prema sumnjama tužilaštva, to je uradio kako bi mogao da kontroliše postupanje Čađenovića i obezbedi potrebni tretman Roganoviću.

Zvicer na Skaju hvalio Katnića, a onda naveo "hteo je da nas isčupa iz korena"

O uhapšenom Milivoju Katniću su preko kriptovanih telefona Skaj razgovarali i Petar Lazović, Radoje Zvicer i odbegli Ljubo Milović. Lazović je poslao objavu sa društvenih mreža sa fotografijom Katnića i Čađenovića ispod koje piše: "Danas je Katnić bio na sastanak kod Dritana izdajnika, ali nakon sastanka Dritan nije tvitovao, ućutkao ga je Katnić, zna mu nešto".

Zvicer: Dobar je Katnić časti mi.

Lazović: On je iskren i odan. On je Z odan 1/1 jedino.

Zvicer: Katnić je hteo da nas iščupa iz korena

Lazović: Jes, brate, zna oficir jedini čovjek kojeg on voli iskreno jer ga je Z i doveo tu i rešio mu mnogo u životu.

Zvicer: Miči ga sa nas.

Lazović: ha-ha-ha-aha-ha.

Milović: Neka toga Radonjića malo u brazdu stavi.

Lazović: Ja koliko mogu utičem i pomažem, ali mnogo je izdajnika.

Zvicer: Neka pita Radonjića ima li veze sa klanovima.

Milović: Da je kata pre dve godine zauzeo stav i podržao nas, danas bi samo bili mi. I vlast bi ostala.

Zvicer: Preko Radonje nas je Katnić proganjao. Ovo što smo mi preživljavali ne znam bi li iko drugi.

Lazović: Radonja preko njega.

Bonus video:

00:15

Tamara Zvicer slavi ubistvo Jovice Vukotića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track