Najnovije vesti

Suđenje za pobunu JSO 2001.
Foto: Kurir

Specijalni sud

Suđenje za pobunu JSO 2001.

Crna Hronika
00:00h
Na optuženičkoj klupi naći će se Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić

BEOGRAD - Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas bi trebalo da počne suđenje osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog oružane pobune u novembru 2001. godine, koja se smatra uvertirom u atentat na premijera Zorana Đinđića, godinu i po dana kasnije.

Na optuženičkoj klupi naći će se Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić, koji bi trebalo da počnu izlaganje svoje odbrane pred sudom.

Sredinom jula u ovom procesu održano je trodnevno pripremno ročište, koje je bilo zatvoreno za javnost, na kom su se tužilaštvo, okrivljeni i njihovi branioci izjasnili šta je za njih sporno u optužnici od činjeničnih tvrdnji, a šta nije, odnosno koje dokaze bi trebalo izvoditi na glavnom pretresu, a koje ne.

Ulemek, Jovanović i Maričić biće dovedeni na suđenje iz specijalnog zatvora u Požarevcu u kom služe maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića, dok će ostali optuženi biti privedeni iz Okružnog zatvora u Beogradu.

Prema stavu Tužilaštva za organizovani kriminal, pobuna je bila uvertira u kasniji atentat na premijera Zorana Đinđića, jer ta dva događaja povezuju sami akteri, s obzirom da su Ulemek, ubijeni vođa "zemunskog klana" Dušan Spasojević i Jovanović u ova događaja imali glavne uloge.

"Prilikom pobune sistem je pokazao sve svoje slabosti. Bilo je lako godinu i po dana kasnije, umesto na ministre i načelnike, da se krene na samog premijera. Nažalost, sistem je bio nesposoban da ga zaštiti, a on sam nemoćan da se od napada odbrani, tako da je tragedija bila neizbežna", rekao je za Tanjug tužilac Miljko Radisavljević po podizanju optužnice.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...