Suđenje za pobunu JSO 2001.
Foto: Kurir

Specijalni sud

Suđenje za pobunu JSO 2001.

Crna Hronika -
Na optuženičkoj klupi naći će se Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić

BEOGRAD - Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas bi trebalo da počne suđenje osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog oružane pobune u novembru 2001. godine, koja se smatra uvertirom u atentat na premijera Zorana Đinđića, godinu i po dana kasnije.

Na optuženičkoj klupi naći će se Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić, koji bi trebalo da počnu izlaganje svoje odbrane pred sudom.

Sredinom jula u ovom procesu održano je trodnevno pripremno ročište, koje je bilo zatvoreno za javnost, na kom su se tužilaštvo, okrivljeni i njihovi branioci izjasnili šta je za njih sporno u optužnici od činjeničnih tvrdnji, a šta nije, odnosno koje dokaze bi trebalo izvoditi na glavnom pretresu, a koje ne.

Ulemek, Jovanović i Maričić biće dovedeni na suđenje iz specijalnog zatvora u Požarevcu u kom služe maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića, dok će ostali optuženi biti privedeni iz Okružnog zatvora u Beogradu.

Prema stavu Tužilaštva za organizovani kriminal, pobuna je bila uvertira u kasniji atentat na premijera Zorana Đinđića, jer ta dva događaja povezuju sami akteri, s obzirom da su Ulemek, ubijeni vođa "zemunskog klana" Dušan Spasojević i Jovanović u ova događaja imali glavne uloge.

"Prilikom pobune sistem je pokazao sve svoje slabosti. Bilo je lako godinu i po dana kasnije, umesto na ministre i načelnike, da se krene na samog premijera. Nažalost, sistem je bio nesposoban da ga zaštiti, a on sam nemoćan da se od napada odbrani, tako da je tragedija bila neizbežna", rekao je za Tanjug tužilac Miljko Radisavljević po podizanju optužnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja